Toiduuudised

ARMASTUS KÄIB KÕHU KAUDU: 10 toitu, millega kustuvas suhtes leek uuesti lõõmama puhuda (1)

Toidutare suhteköök, 30. juuli 2019, 15:31
Paar, kes kokkab koos, püsib koos!Foto: PantherMedia/Scanpix
Võib ju arvata, et köögist armurõõme ei leia - kui just söögilauda mittesihtpäraselt kasutada, ent vale puha. Just kesksuvel saab aedades valitseva külluse tõttu tuua kööki erinevaid hõrgutisi, et neist kokata kallimale üks meelieritav roog. Veel parem - tehke palun seda koos! Paar, kes kokkab koos, püsib koos!

1. Tee ettevalmistused. Küsi kallimalt, kas tal on õhtul (või mõnel muul ajal) vaba aega, et koos midagi romantilist korraldada. Kinnita, et see ei sa aolema liiga vavevarikas, vaid hoopiski tore. 

Samal teemal

2. Küsi, mis on tema lemmiktoit antud hetkel. Mille vastu tal just nüüd eriline isu on? Mõtle ka ise nendele küsimustele ja vaata, kas neis soovides on kattuvaid jooni. Ära kirtsuta nina, kui kallima soov on tundub justkui liga lihtne - no näiteks tahab ta värskekaupsahautist ja sina ihkad mereande. Ka neid annab nutikalt ühendada.

3. Arvesta teisega! Pea vaid meeles, et kui ühele üldse mingi tugeva lõhna ja maitsega koostisaine ei meeldi näiteks sibul või küüslauk, siis ei maksaks pilli lõhki puhuda sellega, et nõuad neid ilmtingimata rooga sisse. valige mõni muu toit. Mingil juhul pole lahendus see, et näiteks küüslauk läheb vaid ühe osapoole rooga - see tõmbab hilisemale nahistamisele kenasti kriipsu peale, kui üks lõhnab teise vihatud toidu järgi.

4. Minge koos turule või kauplusesse, vaadake toiduaineid, katsuge nende tekstuure, nuusutage. Meenutage, kuidas te kunagi koos süüa tegite ja kui lahe see oli. Või kui te polegi ealeski kokanud, siis nüüd on jube tore alustada! 

5. Saatke lapsed ära vanavanemate juurde või otsinge neile muud tegevust ning tunde end köögis hästi. Pea aga meeles, et kooskokkamine tähendab seda, et töö jaotatakse mõlema osapoole vahel, mitte nii, et üks tõrjub teise välja

6. Ole hea, palun väldi igal juhul teise poole vähendamist või kasvõi kaude halvustamist stiilis: ah, sa ei oska, anna sii, teen ise, ma näitan sulle. Isegi kui teine vajab juhendamist, saab seda teha taktitundeliselt. Kui hoopis sina oled see, kelle kallal vingutakse, ütle rahulikult, et kallis, nüüd palun näita kuidas õieti käib. Ära peegelda esimesena agressiooni tagasi, muidu on oht, et köögis kõrbeb ka midagi muud kui ühiselt valmistatud toit

7. Ära söö liiga palju! NB! Selle punkti palus siia panna kirja Õhtuleht Kirjastuse meespere. Kõik see hea toit on mõnus ja mega, ent palun, mitte liiga suuri taldrikutäisi või sööma sundimist! Pole jubedamat asja, kui liiga täis kõht, peale mida ei suuda muud teha, kui magama minna! Aga seda ju romantilise õhtusöögi lõpetuseks ei tahaks sugugi teha, eksju?

Siit aga mõned meie retseptid armastajatele, kes vajavad ka tundeid kõhu kaudu:

Klikka retseptil: Sametine šokolaadiparfee 

Sametine šokolaadiparfee Foto: Daisy Lappard

Südamekujulise parfeega on võimalik ka südameid vallutada. Parfee on ka kerge ja tore maius ning šokolaad on tuntud afrodisiaakum. Äkki rohkem polegi vaja?

Klikka retseptil: Krõmps peedi-carpaccio 

Krõmps peedi-carpaccio Foto: Hele-Mai Alamaa

Amps neile, kes söövad silmadega.Peet on mõnusalt armastuse värvi kah veel ning paljude meeste (ja naiste) lemmik :) 

Klikka retseptil: Piprane kana sidruni ja ahjus küpsetatud kapsaga 

Piprane kana sidruni ja ahjus küpsetatud kapsaga Foto: Jaan Heinmaa

Kerge kana on samuti armastajate lemmik. Lihtne ning tervislik retsept kanale purustatud musta pipraga, mis sobib suurepäraselt kreemjate kastmetega.

Klikka retseptil: Mereannipada 

Mereannipada Foto: Britt Paju

Mereannid on tuntud afrodisiaakumid, kuna sisaldavad libiidole ning viljakusele hästimõjuvat tsinki. Ka on nende kullakeste tomatine kaste ja küüslauk tuntud armurõõmu toojad. 

Klikka retseptil: Lambaliha-fetapallid 

Lambaliha-fetapallid Foto: Jaan Heinmaa

Üks toekas soe suupiste kulub teie ühisele peolauale ikka ära. Siin on midagi tõhusat, aga kergemas vormis. 

Klikka retseptil: Orecchiette lõhe, krevettide ja aïoliga 

Orecchiette lõhe, krevettide ja aïoligaFoto: Toidutare

Selline rammusam maitsekas kalapasta, mida on hea koos valmistada ka neil, kes köögis muidu end väga turvaliselt ei tunne. 

Kliki retseptil: Grillitud veisesteik maasikasalsaga 

Grillitud veisesteik maasikasalsaga Foto: Jaan Heinmaa

Natuke edasijõudnumatele! Üks hea laagerdunud veisesteik on  iga gurmaani unistus. Pehme, lausa suussulav liha on pakub nauditavalt puhast maitset. Veiseliha tasub küpsetada pigem vähem,  nii jääb see mahlane.

Klikka retseptil: Tõmmud südamed 

Tõmmud südamed Foto: Toidutare

Šokolaadimantlis vanillisüdamed, suurepärane amps kireõhtu lõpetuseks.

Klikka retseptil: Õllega marineeritud marokopärane lambasteik 

Õllega marineeritud marokopärane lambasteik Foto: Andres Teiss

On roogi, mille maitsed on nii hästi koosõlas, et midagi ei saa ära võtta ega juurde lisada. Imre Kose versioon lambasteigist on üks selliste seast.

Klikka retseptil: Soe ahjusalat safranikastmes 

Soe ahjusalat safranikastmes Foto: Jaan Heinmaa

Veganitele! See on üks toitev ja mõnus salat, mida peaks serveerima ahjusoojalt, et köögiviljad ei kaotaks oma krõbedust. Safranikaste on väga pidulik ja eriline, kuigi safranit peab tõeliselt armastama, et seda salatit koos selle kastmega nautida! Alati võib teha ka klassikalisema, veiniäädikaga kastme kõrvale, et oleks valikuvõimalus.

TOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee