Kollaaž

Foto: 9x Jaan Heinmaa, Toidutare, Siim Vahuri
Toiduuudised
2. juuli 2022, 18:44

OKROŠKA PÄÄSTAB LEITSAKUST: kuidas teha ise maailma parim külmsupp + 9 lihtsat retsepti!

Kalja või hapupiima baasil valmistatud külmsupp on meie kandi Euroopa põline suvetoit, mida tehakse siinmail juba aastasadu. Valmista sinagi endale üks kena laar maitsvat ja jahutavat kehakinnitust!

Nimi okroška tuleneb vene keelest ja tähendab peenestamist – krošit. Pakutakse, et see nimetus võib pärineda Volga jõe äärsest regioonist. Algul oli tegemist kaljasupiga, milleks kasutati võimalikult vähe alkohoolset virret. Suppi serveeriti hapukoorega. Keefiri või petti hakati kalja asemel kasutama alles Nõukogude Liidu aegadel, on väidetud.

Nii- või naasuguste nimedega köögivilja baasil tehtud külmsupid on aga karja- ja põllupidajate Euroopas vana suvetoit, kuhu pannakse südamerahuga kõik, mis majapidamises üle jääb. Oma kreemjas külmsupp šaltibarščiai on näiteks nii leedukatel kui ka ukrainlastel, kus seda on nimetatud külmaks boršiks. 

Juurde lõigatakse maitseks tilli või estragoni ja pannakse teisi kohalikke maitseaineid. Siin polegi vaja järgida konkreetset retsepti, vaid panna kokku asju, mis endale maitsevad – või parasjagu käepärast on. Peaasi, et on midagi värsket ja siis sutsu teravamat kraami, et maitsed üksteist täiustaksid.

Võhikutele julgustuseks: Võta liiter petti – sest nii saab lahjem supp –, lõigu sisse eelmisest õhtust allesjäänud kartuleid, singikuubikuid, tükelda paar tomatit ja kurki, lisa haput mõne marineeritud pala või soolakurgi näol, hekselda sisse sutsu keedumuna ning maitsesta tilli, soola ja musta pipraga. Pressi sisse ka veidi küüslauku, nii saad krehvtisema leemekese. 

Võrukaelad on okroškasse riivinud ka värsket kapsast ning suitsujuustu. Või hoopis pannud tilga tšillikastet ja ohtralt vorstimaterjali, või hoopiski eelmise õhtu grillijääke. 

Ei pea ka pelgama teha okroškat traditsioonilisel moel kaljaga – vali selleks vaid vähemagus, naturaalne, st kääritatud sort, mitte limonaad nimega kali.

Kui aga soovid ikkagi saada konkreetsemaid juhiseid või lihtsalt inspiratsiooni, kiika meie okroškaretsepte. Need on kõik nimekate kokkade – Lia Virkus, Tiina Lebane, Peeter Kard, Anni Arro – tehtud ja olnud läbi aastate väga populaarsed!

Klikka retseptil: Sepamaa okroška 

Sepamaa okroška Foto: Sandra Urvak

Kirjutab retsepti autor Anni Arro: Jahutav, värkendav ja ka pohmelli raviv külmsupp :) Valmistasin suure tünnitäie okroškat sõprade pulmakülalistele hommikusöögiks. Pole eales nii palju tänulikke inimesi näinud…

Klikka retseptil: Okroška 

Okroška Foto: Jaan Heinmaa

Kirjutab retsepti autor Lia Virkus: Mõni armastab seda omapärast suppi nii südamest, et ei saa ka pärast paastu enam pidama. Õige kah – näiteks varasuvel, kui ilmad hakkavad soojemaks minema, on see igati hea toidus. Hapukapsas on taas moodi tulnud ja lausa imesöögiks kuulutatud.

Klikka retseptil: Okroška lihaga

Okroška lihaga Foto: PantherMedia/Scanpix

Kirjutab retsepti autor Peeter Kard oma napis saatesõnas: külm kaljasupp veiseliha, kurgi ja keedumunadega.

Klikka retseptil: Okroška singiga 

Okroška singig Foto: PantherMedia/Scanpix

Kirjutab retsepti autor Peeter Kard, ikka napilt: külm kaljasupp veiseliha ja singiga. No mis siin ikka rohkem seletada...

Klikka retseptil: Okroška aedviljadega 

Okroška aedviljadega Foto: PantherMedia/Scanpix

Ikka Peeter Kardilt: külm kaljasupp aedviljadega.

Klikka retseptil: Okroška kalast 

Okroška kalast Foto: PantherMedia/Scanpix

Peeter Kardilt: külm kaljasupp erinevate kalaliikide ja keedetud peediga.

Klikka retseptil: Turkmeeni okroška 

Turkmeeni okroška Foto: PantherMedia/Scanpix

Peeter Kardi saatesõna: külm hapupiimasupp keedetud veise- või lambaliha, kurgi, redise ja munaga.

Klikka retseptil: Šaltibarščiai ehk leedu külm peedisupp

Šaltibarščiai ehk leedu külm peedisupp Foto: Jaan Heinmaa

Okei, see pole just otseselt okroška (kuigi väga sarnane), aga oleks julm nii hea supp sellest nimistust välja jätta. Kirjutab Tiina Lebane: Leedus suvisel ajal väga populaarne külmsupp on toekas roog, mida võid valmistada korraga rohkem, hoida külmas ja 2‒3 päeva jooksul toiduks tarbida. Kõrvale sobib hästi grillilt tulnud lihakraam, võileib või viiner. Leedukad ise armastavad seda suppi süüa keedetud või röstitud kartulitega. Aga ka niisama on see väga maitsev ja toitev suvesupp!

Klikka retseptil: Külmsupp peediga 

Külmsupp peediga Foto: Jaan Heinmaa

Kirjutab Lia Virkus: Leedupärane külmsupp sobib hästi ka meie palavasse suvepäeva. Eriti maitsev tuleb supp, kui ostad turult väikseid peete ja keedad need ise. Võid lisada ka marineeritud peeti või hapukurki, pisut äädikat selle supi sees teeb vaid head.