Kollaaž
Foto: 10x Jaan Heinmaa, Panthermedia/Scanpix, Katrin Press, Jüri Seljamaa, ToidutareLugu ilmus algselt septembris 2019
METSA SEENELE, AUU! 10 lihtsat retsepti seeni purki suruda ja hõlbus kupatamisõpetus
Pea vaid seenele minnes meeles, et korjad VAID neid seeni, mida tunned.
Pane korvi juba võimalikult puhtad seened.
Valmista neist kas süüa või hoidist järgmise 12 tunni sees, nii on seened kõige värskemad. Kui see ei õnnestu,a seta seened võimalikult jahedasse kohta ja kata soovitavalt riidega. Puhastada aga tuleks seened kohe korjamispäeval.
Kupatamine
Enne seeneroogade valmistamist veendu, kas seeni on vaja enne kupatada.
Kupatamist vajavad seened võid õhtul külma vette ligunema jätta. Hommikul pane seentele värske vesi ja kupata 1–2 korda umbes 10 minutit – olenevalt seeneliigist.
Lühemast ajast piisab õrna viljalihaga ja mahedamaitselistele seentele, nagu pilvikud ning osa heinikuid. Pikemat aega vajavad tugeva viljaliha ja mõru maitsega riisikad. Pärast kupatamist nõruta seened ja vala üle külma veega.
NB! Ehkki kupatamisvesi võib lõhnata meeldivalt seeneselt, ei tohi seda mingil juhul kasutada toidu tegemiseks, sest seenes leiduvad mürkained kogunevad just keeduvette.
Vaata retsepte
Klikka retseptil: Seened võis
Võis säilita mahedamaitselisi seeni: kuuseriisikaid, kukeseeni, kivipuravikke, võipuravikke, šampinjone, suursirmikuid, kännumampleid jt.
Klikka retseptil: Hautatud seenesalat
Maitsev seenesalat, mis sobib ka pikemaajaliseks säilitamiseks.
Klikka retseptil: Soolatud seened
Kupatatud seente soolamine. Soolatud seeni tarvitatakse salatina, salatites või kuumade seenetoitude valmistamiseks.
Klikka retseptil: Hapendatud seened
Hapendatud seened sobivad hästi salatiks. Hapendatakse mitmesuguseid riisikaid. Eriti kohased on valge-, rädi- ja kollariisikas, kuid võib ka muid seeni hapendada. Seened olgu kuiva ilmaga korjatud ning väikesed või keskmise suurusega.
Klikka retseptil: Marinaad seenetele veiniäädikaga
Lihtne marinaad, millega igaüks hakkama saab.
Klikka retseptil: Seeneketšup
18. sajandil, mil tomatit veel mürgiseks peeti, valmistati ketšupit seentest, Kreeka pähklitest, kalast või koorikloomadest. Sõna “ketšup” tuleb hiinakeelsest sõnast ke-tsiap ehk marineeritud kalakaste. Oma olemuselt meenutas tolleaegne ketšup pigem intensiivse maitsega Worcesteri kastet.
Klikka retseptil: Kuubikutes seened ja roheline
Hea viis värsket rohelist keset jaanuarikülma supis või risotos kasutada on kogu rohekraam suvel jääkappi suunata. Sama võib teha ka seentega. Sauseguriga purustatult saab suppidele ja hautistele õrna seenearoomi ning maitsesügavust anda, ilma et seened ise hamba alla juhtuksid.
Klikka retseptil: Köögivilja-seenesalat
Köögivilju ja seeni sisaldav hoidis sobib nii praekõrvaseks kui supipõhjaks. Sobivad nii värsked kui kupatatud seened.
Klikka retseptil: Seened omas mahlas
Omas mahlas säilitatakse kukeseeni, kuuseriisikaid, šampinjone, puravikke jt delikatess-seeni.
Klikka retseptil: Marineeritud seened kolmel viisil
Kolm enamlevinud marinaadi seentele!
Kommentaarid (0)