Toiduuudised

METSA SEENELE, AUU! 10 lihtsat retsepti seeni purki suruda 

Toidutare, 3. august 2019, 13:50
SeenedFoto: PantherMedia/Scanpix
Kuna metsades pidada olema korralik seeneuputus, soovitab Toidutare oma põhjatutest varamutest neid retsepte, millega kogu hea ja parem talveks tallele panna!

Pea vaid seenele minnes meeles, et korjad VAID neid seeni, mida tunned.

Pane korvi juba võimalikult puhtad seened.

Valmista neist kas süüa või hoidist järgmise 12 tunni sees, nii on seene dkõige värskemad. Kui see ei õnnestu,a seta seened võimalikult jahedasse kohta ja kata soovitavalt riidega. Puhastada aga tuleks seened kohe korjamispäeval. 

Kupatamine

Enne seeneroogade valmistamist veendu, kas seeni on vaja enne kupatada.

Kupatamist vajavad seened võid õhtul külma vette ligunema jätta. Hommikul pane seentele värske vesi ja kupata 1–2 korda umbes 10 minutit – olenevalt seeneliigist.

Lühemast ajast piisab õrna viljalihaga ja mahedamaitselistele seentele, nagu pilvikud ning osa heinikuid. Pikemat aega vajavad tugeva viljaliha ja mõru maitsega riisikad. Pärast kupatamist nõruta seened ja vala üle külma veega.

NB! Ehkki kupatamisvesi võib lõhnata meeldivalt seeneselt, ei tohi seda mingil juhul kasutada toidu tegemiseks, sest seenes leiduvad mürkained kogunevad just keeduvette.

Vaata retsepte

Klikka retseptil: Seened võis 

SeenedFoto: PantherMedia/Scanpix

Võis säilita mahedamaitselisi seeni: kuuseriisikaid, kukeseeni, kivipuravikke, võipuravikke, šampinjone, suursirmikuid, kännumampleid jt.

Klikka retseptil: Hautatud seenesalat 

SeenesalatFoto: PantherMedia/Scanpix

Maitsev seenesalat, mis sobib ka pikemaajaliseks säilitamiseks.

Klikka retseptil: Soolatud seened 

SeenehoidisFoto: PantherMedia/Scanpix

Kupatatud seente soolamine. Soolatud seeni tarvitatakse salatina, salatites või kuumade seenetoitude valmistamiseks.

Klikka retseptil: Hapendatud seened 

SeenehoidisFoto: PantherMedia/Scanpix

Hapendatud seened sobivad hästi salatiks. Hapendatakse mitmesuguseid riisikaid. Eriti kohased on valge-, rädi- ja kollariisikas, kuid võib ka muid seeni hapendada. Seened olgu kuiva ilmaga korjatud ning väikesed või keskmise suurusega.

Klikka retseptil: Marinaad seenetele veiniäädikaga 

Marineeritud seenedFoto: PantherMedia/Scanpix

Lihtne marinaad, millega igaüks hakkama saab.

Klikka retseptil: Seeneketšup 

Seeneketšup Foto: Katrin Press

18. sajandil, mil tomatit veel mürgiseks peeti, valmistati ketšupit seentest, Kreeka pähklitest, kalast või koorikloomadest. Sõna “ketšup” tuleb hiinakeelsest sõnast ke-tsiap ehk marineeritud kalakaste. Oma olemuselt meenutas tolleaegne ketšup pigem intensiivse maitsega Worcesteri kastet.

Klikka retseptil: Kuubikutes seened ja roheline 

Kuubikutes seened ja roheline Foto: Jüri Seljamaa

Hea viis värsket rohelist keset jaanuarikülma supis või risotos kasutada on kogu rohekraam suvel jääkappi suunata. Sama võib teha ka seentega. Sauseguriga purustatult saab suppidele ja hautistele õrna seenearoomi ning maitsesügavust anda, ilma et seened ise hamba alla juhtuksid.

Klikka retseptil: Köögivilja-seenesalat 

Köögivilja-seenesalat Foto: Jaan Heinmaa

TOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee