Toiduuudised

Võrus toimub 28. juulil esimest korda Lõuna-Eesti maheturg 

Toidutare, 24. juuli 2019, 13:00
Eesti toidupiirkond 2019 Vana-Võromaa - maitsete aasta avapidu 4. mail VõrusFoto: Aldo Luud
Pühapäeval, 28. juulil leiab Võrus toimuva Eesti suurima lastefestivali raames aset siinsete mahetootjate ja -töötlejate toodangut pakkuv maheturg, kus saab maitsta tooteid ning osaleda temaatilisel viktoriinil ja tippkokkade õpitubades.

Kell 9 Võrus Liiva tänaval algav maheturg on sündmusterohke – huvilised saavad osaleda nii kokkamise õpitubades, degusteerida mahetooteid kui ka rääkida kaasa erinevatel mahetootmist puudutavatel teemadel. Aga mis kõige olulisem – päeva lõpuks valitakse välja siinse piirkonna parimad mahetooted, mis pärjatakse Mahe Mekk tiitliga.

Samal teemal

 2019. aastal on Eesti toidupiirkond keskendunud Vana-Võromaale, kus tänavu kevadel algas Vana-Võromaa maitsete aasta. "Kuid Vana-Võrumaa pole rikas ainult omanäoliste ja põnevate maitsete poolest, vaid siinses puhtas keskkonnas tegutsevad ka mahetootjaid, kes pakuvad eriilmelisi tooteid ning maheturu eesmärk ongi nende tutvustamine nii kohalikele inimestele kui ka Võrumaa külalistele,“ rääkis meediale saadetud teate vahendusel maheturu üks korraldajatest, Ala-Lauri mahetalu perenaine Kaja Kesküla.

 Kuna maheturg toimub Lastefestivali raames, on seal mõeldud ka lastele ning lapsed leiavad endale tegevust terve päeva vältel. Vanemad saavad osaleda aga maheturu kokkamiste õpitubades, kus Saarsilla Talukohviku perenaine Mirjam Papp valmistab mahetoormest hommikusöögi, Seto Küüki perenaine Inara Luigas teeb köögiviljakotlette, Joel Helekivi Lihuniku Ärist õpetab tegema korralike burgereid ning Kadri Karu Võrumaa Veganist annab näpunäiteid tervislike smuutide tegemiseks.

 Maheturu raames toimuvad ka erinevad jutuveerandid, kus arutletakse mahepõllumajanduses kasutatavate erinevate taimekaitsevahendite üle, õpetatakse tegema komposti ning selgitatakse mahe- ja tavatoidu erinevust.