Sidruni ja džinniga marineeritud kurgid Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
14. juuli 2023, 12:57

KURGID PURKI: 10 erilist ja põnevat hoidist, mida just nüüd teha

Rahvasuu armastab öelda, et kui kurgikilo on turul alla euro ning kodune kasvuhoone uputab, on paras aeg kurke hakata sisse tegema. Meil on just kõige lahedamad retseptid, mis siin abiks on!

Enne hoidistamistralli algust aga vaatame üle mõned nõksud. 

1. Vali hoidistamiseks pigem pisemad ja võimalikult värsked kurgid.

2. Vajalik on hoida kurke enne sissetegemist üleöö jääkülmas kaevuvees. Linnavees saab ka tulemusi, aga kaevuvesi on kindlam, kuna selles pole mingit kloori. 

3. Lase fantaasial voolata - lisa purki huvitavaid lisaelemente nagu näiteks pärlsibulaid, tšilliviile või küüslauke. Tulemus saab seda lahedam. 

Klikka retseptil: Sidruni ja džinniga marineeritud kurgid 

Sidruni ja džinniga marineeritud kurgid Foto: Jaan Heinmaa

Kurgid tulevad krõmspud, karged ja mahedad, neid on hea talvisel ajal niisama haugata või prae kõrvale pakkuda. Ära aga neid paku lastele ega rooliminevatele inimestele! 

Klikka retseptil: Teravad kurgid 

Teravad kurgid Foto: Jaan Heinmaa

Tšillikaunaga marineeritud kurgid tulevad mõõdukalt teravad. Kui eelistad vürtsikamat tulemust, lõika tšillikaunad pikuti pooleks. Varu tšillit ja loorberilehti nii palju, et jaguks igasse purki.

Klikka retseptil: Võileivakurgid 

Võileivakurgid Foto: Jaan Heinmaa

Midagi kiiremaks tarbimiseks. Hoidis säilib jahedas kuni kaks kuud. Kui tahad kurke kauem säilitada, siis peaks purke pastöriseerima.

Klikka retseptil: Soolakurgid ema Viive retsepti järgi 

Soolakurgid ema Viive retsepti järgi Foto: Krõõt Tarkmeel

Midagi tõhusamat! Kui tahad teha lastepärast varianti, siis kasuta õunaäädikat ja veidi vähem küüslauku.

Klikka retseptil: Värsked soolakurgid 

Värsked soolakurgid Foto: Jaan Heinmaa

Suvist soolakurki võib valmistada kas või ülepäeva. Öö otsa soolvees seisnud kurgid on krõmpsud ja hõrgud, neist ei saa iial isu täis.

Klikka retseptil: Kurgid küüslauguga 

Kurgid küüslauguga Foto: Daisy Lappard

Toredad vanakooli kurgid, mis hamba all kenasti raksuvad. 

Klikka retseptil: Krõmpsud marineeritud kurgid 

Kurkide marineerimine. Foto: PantherMedia/Scanpix

See on üks meie menukamaid retsepte! Vali marineerimiseks väiksed krõmpsud kurgid, need jäävad hoidise sees mõnusalt karged.

Klikka retseptil: Ürtide ja mulliveega marineeritud värsked kurgid 

Marineeritud kurgid Foto: PantherMedia/Scanpix

Natuke teistmoodi marinaad, millele lisab äkilisust mullivesi. 

Klikka retseptil: Mari kodused hapukurgid 

Kodused hapukurgid Foto: PantherMedia/Scanpix

Kurgid olgu saledad ja umbes 10 cm pikad. Kurgid pesta korralikult jooksva vee all, nühkides neid harjaga. Seejärel panna 10 tunniks kargesse külma vette seisma. 

Klikka retseptil: PÕHJALIK ÕPETUS: Ületalve säilivad hapukurgid 

Ületalve säilivad hapukurgid Foto: PantherMedia/Scanpix

Hapendatud kurgi purke pastöriseeritakse ning need säilivad ka toatemperatuuril. Mõeldud pikaajaliseks säilitamiseks. Retseptis antud kogustest jätkub kolme üheliitrise või ühe kolmeliitrise purgi täitmiseks.