Küpsetatud juustukook aprikoosi-hapukoorekattegaFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
29. juuli 2019, 09:00

Küpsetatud juustukook aprikoosi-hapukoorekattega

Nagu üks õige toorjuustukook ikka, tahab ka see hõrgutis küllalt pikka ja madalal kuumusel küpsemist. Ära jäta tegemata puuviljade karamellimist, sest see koos õrna hapukoorekattega annab koogile eriti hea meki. Aprikooside asemel võid kasutada ka näiteks virsikuid, õunu-pirne või rabarberit. Viimase puhul jälgi maitset ja suurenda vajadusel suhkru kogust. Valmista kook kindlasti vähemalt päev varem, et anda sellele aega külmkapis taheneda ja maitsetel kokku kõlada. 

Koostisosad
APRIKOOSI-HAPUKOOREKIHT
600 g Värsked aprikoosid
1 tk Väike apelsin
0.5 dl Suhkur (pluss 1 spl)
250 g Hapukoor
Sidrunimahl maitse järgi
PÕHI
200 g Digestiivküpsised
75 g Sulatatud või
2 spl Pruun suhkur
TOORJUUSTUTÄIDIS
400 g Maitsestamata toorjuustu
500 g (Mahe)kohupiim
1.5 dl Suhkur
4 spl Nisujahu
Sool näpuotsaga
4 tk Muna (L suurus)
Mõned värvilised minibeseed kaunistamiseks

Valmistamine

12-16 tk

1. Kõigepealt valmista ette aprikoosid: pese, poolita, eemalda kivid ja lõika õhemateks sektoriteks. Riivi apelsini koor ja pigista mahl välja. Sega pool apelsini koorest ja mahlast (ülejäänu tõsta täidise jaoks kõrvale) koos 0,5 dl suhkruga aprikoosisektorite hulka. Tõsta puuviljad ahjuvormi, kata kaane või fooliumiga ning küpseta 150-kraadises ahjus 30 minutit. Võta ahjust ja tõsta sõelale nõrguma.

2. Vahepeal valmista põhi: purusta küpsised ning sega koos sulavõi ja suhkruga puruseks tainaks. Kata 24–26 cm lahtikäiva koogivormi põhi ja servad küpsetuspaberiga ning suru küpsisepuru vormi põhja.

3. Tõsta ahju kuumust 180 kraadini ja küpseta põhja 10 minutit. Tõsta jahtuma.

4. Täidise tegemiseks mikserda toorjuust koos kohupiimaga õhuliseks, lisa aeglaselt mikserdades suhkur, jahu, pisut soola, ülejäänud apelsinikoor- ja mahl ning ükshaaval ka munad. Vala täidis vormi küpsisepõhjale. Tõsta ahju kuumus 240 kraadini ja küpseta kooki 10 minutit, seejärel alanda kuumus 150 kraadini ja küpseta veel 30 minutit. Kook peaks jääma keskelt õrnalt võbelevaks, siis ei ole see üle küpsenud. Keera kuumus kinni, ava ahjuuks poolenisti ja lase koogil ahjus maha jahtuda (vähemalt 30 minutit).

5. Katte jaoks sega hapukoore hulka 1 sl suhkrut ja maitse järgi sidrunimahla. Aseta nõrgunud aprikoosisektorid tihedalt koogile ja jaga hapukoor lusikaga peale. Küpseta 150-kraadises ahjus 15-20 minutit. Lase koogil toasoojas maha jahtuda ning hoia siis soovitavalt ööpäev külmkapis, et kook taheneks ja maitsed ühtlustuksid.

6. Aprikooside küpsemisest järele jäänud siirup vala kastmekannu ja kes soovib, saab seda oma koogitükile peale niristada.

Soovi korral kaunista värvilise beseepuruga.