ühepanniroog värske kartuli, krõbeda kala ja paksu ürdikastmegaFoto: Jaan Heinmaa
Kalatoitude retseptid
26. juuli 2019, 08:24

Ühepanniroog värske kartuli, krõbeda kala ja paksu ürdikastmega

Lihtne, tervislik ja paigas maitsetega argiõhturoog valgest kalast. Kasutada võid nii värsket kui ka külmutatud kala. Viimane sulata ja nõruta enne ahju panemist, et roog liiga vesine ei jääks. Tee kindlasti ka paks ürdikaste, sest just see on roale oluline maitseandja. 

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
500 g Värsked kartulid
1 tk Suur sibul
2 spl Oliiviõli
0.5 tl Sool
Purustatud must pipar
25 g Või
10 tk Kirsstomat
1 dl Riivsai
3 tk Valge kala filee (kokku u 300g)
0.5 tk Sidrun
1 tk Punane tšilli
PAKS ÜRDIKASTE
8 tk Anšoovisefilee
3 tk Küüslauguküüs
1 peotäis Petersell (või paar peotäit värsket spinatit)
3 spl Oliiviõli

Valmistamine

1. Pane ahi 225 kraadi peale sooja.

2. Pese värsked kartulid hoolikalt (ära koori), lõika õhukesteks viiludeks ja vala sobivasse ahjuvormi. Puhasta sibul, viiluta õhukeselt ja tõsta vormi kartulite juurde. Nirista peale 1 sl õli, lisa sool ja pipar ning sega köögiviljad läbi. Tõsta peale võitükke ja küpseta kuumas ahju 20 minutit. Lisa poolitatud kirsstomatid ja küpseta veel 10 minutit.

3. Sega riivsai 2 sl õliga puruseks seguks. Riivi sidrunilt koor, lõika vili õhukesteks viiludeks. Puhasta tšilli seemnetest ja lõika rõngasteks.

4. Lõika kalafileed pooleks ja aseta vormi köögiviljadele. Kata sidruniviilude ja tšillirõngastega ning puista üle riivsaiapuruga. Alanda kuumus 200 kraadini ja küpseta rooga veel 15 minutit, kuni kala on läbi küpsenud ja riivsaiakiht kenasti kuldne.

5. Vahepeal surista kokku paks ürdikaste: tõsta mikserinõusse riivitud sidrunikoor, tükeldatud anšoovisefileed, puhastatud ja tükeldatud küüslauguküüned ning kergelt hakitud roheline kraam.

6. Tõsta peale 3 sl oliiviõli ja püreesta nuimikseriga ühtlaseks kastmeks. Serveerimisel jaga kaste portsjonitele.