MustikalõheFoto: Jaan Heinmaa
Kalatoitude retseptid
25. juuli 2019, 08:05

Imeilus ja maitsev mustikalõhe (1)

Mustikatega soolatud õrnsoolalõhe on ilusa lillakasroosat värvi randi ning õrna mustikaaroomi ja -maitsega. Praegu, esimeste mustikate valmimise ajal, kasuta kindlasti värskeid marju. Talvel sobivad hästi ka külmutatud mustikad, mida võiksid enne kasutamist mõned minutid toasoojas sulada lasta.  

Kogus: viiele
Valmistusaeg: kuni 20 min
+ 1 ööpäev maitsestumiseks

Koostisosad
500 g Lõhefilee (nahaga)
1 spl Jäme meresool
0.5 spl Suhkur
0.5 tk Purustatud must pipar
100 g Mustikad

Valmistamine

1. Aseta lõhefilee nahaga pool all suurema toidukiletüki peale. Kui vaja, eemalda suuremad luud. Sega sool ja suhkur kokku ning tõsta ühtlaselt kalale. Puista peale ka pipar. Jaga mustikad ühtlase paksu kihina lõhele, surudes neid kergelt kala vastu, nii et mõned marjad purunevad.

2. Keera kalatükk tihedalt kilesse ja pane paraja suurusega kilekotti. Arvesta, et sulama hakkavatest ja purunenud mustikatest imbub värvilist mahla, seepärast aseta kiles kala taldrikule. Tõsta kala külmkappi, aseta peale ühtlane raskus(mõni toidukarp näiteks) ja lase maitsestuda ööpäev.

3. Paki filee lahti, kraabi mustikad pealt ära ja lõika kala õhukesteks viiludeks. See õnnestub paremini siis, kui kala on võimalikult külm ja lõigates hoiad nuga umbes 45-kraadise nurga all.