Grillijääkidest saab maitsvalt uusi toite.

Foto: kollaaž: (7 x Jaan Heinmaa, Krõõt Tarkmeel, Panthermedia/Scanpix)
Toiduuudised
1. mai 2023, 17:02

GRILL-LIHA TAASKASUTUS: 7 retsepti, kuidas ülejäänud kraamist argieineid kokata

Teadagi, äsja sai kenasti grilli teha ja muu tšillimise kõrvalt jäi liha ülegi. Loodame, et see sai jahedasse viidud õigel ajal (st kohe pärast söömise lõpetamist), et sellest nüüd argiõhtuti midagi maitsvat valmistada. 

Et grilliõhtu jääke saaks kenasti kasutada, tuleks kindlasti meeles pidada toiduohtuse nõudeid. Kõik ülejäänud lihapalad tuleks kiiresti peale söömist ja mahajahtumist viia külma.

Kui oled kindel, et lähinädalal neid ära ei kasuta, pane liha julgelt sügavkülma. Kui aga sööksid need ära kuni viie päeva jooksul, säilib hästi läbiküpsetatud liha kenasti ka tavakülmikus.

Klikka retseptile: Suupistesaiad kanasalatiga 

Suupistesaiad kanasalatiga Foto: Jaan Heinmaa

Linnuprae (kana, kalkuni, pardi) ülejäägid sobivad sellesse salatisse suurepäraselt.

Klikka retseptil: Kanavrapid 

Kanavrapid Foto: Krõõt Tarkmeel

Lihtne viis, kuidas eelmise päeva kanagrillist endale järgmise päeva vrappe tööle või heinakaarele (või seenemetsa) kaasavõtmiseks teha. 

Klikka retseptil: Spagetivorm kanaga 

Spagetivorm kanaga Foto: Jaan Heinmaa

Kogu pere lemmik! Lihtsatest komponentidest vormirooga armastavad ka lapsed. Retseptis on kirjas, et võta kanafileed, aga väga hästi sobivad siia ka grilljäägid. 

Klikka retseptil: Grillitud köögiviljaga täidetud einesai 

Grillitud köögiviljaga täidetud einesai Foto: Jaan Heinmaa

Täites batoonsaia grillimisel ülejäänud köögivilja, kana või kalaga, saad mahlase ja toitva einesaia. Saia on hea tööle, randa või piknikule kaasa võtta. Kui see mahlane köögivilja-juustutäidisega sai fooliumisse keerata, saab seda enne söömist ahjus soojendada.
Saiast eemaldatud sisu saab ära kasutada nt kotlettide valmistamisel. Või kuivatada, purustada kombainis ja kasutada paneerimiseks. Kui pole plaani kohe saia kasutada, siis hoia suletud purgis või karbis.

Klikka retseptil: Suvine panniroog

Suvine panniroog Foto: Jaan Heinmaa

Rootslaste pytt i panna`st või soomlaste pyttipannu`st inspireeritud pannitoidus on hea ära kasutada grillõhtust järele jäänud lihakraami – vorste, grillitud kanaliha või liha. See on roog, mille saab ka oma maitse järgi ja olemasolevatest köögiviljadest kokku panna. 

Klikka retseptil: Lihtne seljanka grillliha ja -vorstiga 

Lihtne seljanka grillliha ja -vorstiga Foto: Jaan Heinmaa

See supp võiks peoõhtu järgselt olla üsna nõutud,eriti kui ilm on jahedavõitu nagu tavaliselt. Supis saab ära kasutada grilliõhtust järele jäänud lihakraami. See supp valmib lihtsamalt ja kiiremini, kui õige seljanka, aga on sama maitsev ja hästi toitev.

Klikka retseptil: Turkmeeni okroška 

Külm hapupiimasupp keedetud veise- või lambaliha, kurgi, redise ja munaga. Suska siia mõnuga sekka ka eelmise õhtu grillijääke!