Toiduuudised

RETSEPTINURK | Tõeliselt maitsev suutäis ehk Hasselbacki kartulid 

Retsept ja foto: Ragne Värk, 29. juuli 2019, 13:30
See roog sai alguse Rootsis asuvast Hasselbackeni restoranist. Inglise keeles on selle roa nimi ka Accordion Potatoes, mis eesti keelde tõlgituna tähendab kartulilõõtsu. Täpsemalt ongi tegemist kartulitega, mis on viilutatud õhukeseks ja jäetud põhjast kinni, et tekiks nii-öelda lõõts.

Nõnda valmistatud kartulid on tõeliselt maitsev suutäis, sest küpsevad ahjus pealt krõbedaks, jäädes samal ajal seest võiseks ja pehmeks. Hasselbacki kartulid sobivad serveerimiseks kõrvalroa või ka iseseisva toiduna, näiteks koos kodujuustu ja tomati-kurgisalatiga.

Sarnaselt valmistatakse ka selle roa teisendeid – Hasselbacki tomateid, õunu ja teisi köögivilju.

Nipid valmistamiseks:

  • Vali kindlasti ühesuurused kartulid.
  • Varajasi ja pehme koorega kartuleid ära koori.
  • Kasuta abimehena lusikat – selle peale pandud kartulit on lihtne õhukeselt viilutada, samal ajal ei lase lusika ääred kartuli alumist osa läbi lõigata.

Tee nii!

Valmistamisaeg: 1 tund

Kogus: neljale

  • 4 keskmise suurusega kartulit
  • 4 sl võid
  • 2 sl oliiviõli
  • soola, pipart
  • värskeid ürte, parmesani (soovi korral)

Puhasta kartulid, vajadusel koori. Sälguta kartulid õhukeselt, ent jäta põhi läbi lõikamata. Pane kartulid ahjuvormi ja nirista üle sulatatud võiga. Seejärel nirista juurde oliiviõli. Maitsesta heldelt soola ja veidikese pipraga. Küpseta kartuleid 225kraadises ahjus fooliumi all 30 minutit. Eemalda foolium, raputa peale hakitud ürte ja parmesani ning küpseta veel umbes 15 minutit.