Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
3. august 2019, 08:17

VAAT ET KOHUSTUSLIK SUVEMAIUS! Suur marja-vaniljekreemipirukas

Üks suur suvemarjapirukas tuleb suve jooksul ikka küpsetada. Kesksuvi on selleks parim aeg, sest just siis on saadaval kõige suurem valik marju. Tikrid, sõstrad, maasikad, vaarikad, mustikad - kõik sobivad sellesse pirukasse suurepäraselt. Serveeri näiteks vanillijäätisega!

Koostisosad
PÕHI
300 g Külm või
9 dl Nisujahu
2.5 dl Tuhksuhkur
0.5 tl Sool
3 tk Munakollane
1 spl Külm vesi
Jahu rullimiseks
VANILJEKREEM
2 dl Vaniljekastmepulber (75g)
1 dl Pruun suhkur
5.5 dl Piim
1 tk Vanillikaun
TÄIDIS
600 g Suvemarjad (maasikad, mustad ja punased sõstrad, tikrid vms)
1.5 dl Pruun suhkur
1 spl Maisitärklis
1 tk Muna määrimiseks
2 spl Pealeraputamiseks pruun suhkur

Valmistamine

1. Lõika külmkapikülm või kuubikuteks. Töötle võikuubikud, jahu, tuhksuhkur ja sool kombainis, haki noaga või näpi sõrmedega, puruks. Lisa purule munakollased ja külm vesi ning suru ühtlaseks tainaks. Eralda tainast 1/3. Mässi mõlemad tükid toidukilesse ja pane 30 minutiks külmkappi.

2. Sega vanillikreemipulber, suhkur ja 1 dl piima ühtlaseks pastaks. Kuumuta ülejäänud piim potis ja kalla pasta hulka. Nüüd kalla segu tagasi potti ja lisa vanillikaunast kaabitud seemned. Kuumuta kuni saad paksu kissellitaolise kastme. Kalla kaste kaussi, kata toidukilega (siis ei teki nahka peale) ja lase jahtuda.

3. Sega puhastatud marjad suhkru ja maisitärklisega. Suhkru kogus sõltub, milliseid marju kasutad. Magusamate marjade (maasikad, vaarikad,mustikad) puhul on suhkrut vähem vaja või võib üldse lisamata jätta.

4. Kuumuta ahi 200 kraadini. Rulli suurem tainatükk jahusel laual lahti u 0,5 cm paksuseks ristkülikuks. 30 x 40 cm. Rulli tainas rulli ümber ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud vormi  (25 x 35 cm) nii, et tainas jääb ka äärtele. Sega jahtunud kissell läbi ja tõsta ühtlase kihina põhjale, pane peale marjad.

5. Rulli väiksem tainatükk ristkülikuks. Lõika sellest väikeseid kettaid ja 5 mm ning 1 cm ribasid. Pane pikuti üle piruka peenikesed ribad, siis diagonaalis laiemad ribad ja äärtesse kettad. Tainast rullitud ristküliku võid panna pirukale peale ka tervena, siis tee augud sisse, et aur välja pääseks. Pintselda tainas munaga ja raputa peale suhkrut.

6. Küpseta 40-45 minutit kuni tainas on kuldpruun. Võta ahjust ja lase enne serveerimist vähemalt 1 tund jahtuda.