Koorene panniroog kana, suvikõrvitsa ja kukeseentega Foto: Jaan Heinmaa
Toidutare 9. august 2022 13:07

Suvikõrvits on tore köögivili, millega saab valmistada mida iganes, alates salatitest spagettide ja vormiroogadeni. Lisaks on tegu väga tervise- ja taljesõbraliku köögiviljaga, mille esimesel saagil eriti värske ja hõrk maik. 

Klikka retseptil: Koorene panniroog kana, suvikõrvitsa ja kukeseentega  

Koorene panniroog kana, suvikõrvitsa ja kukeseentega Foto: Jaan Heinmaa

See panniroog on lihtsast ja kiirest valmistamisviisist hoolimata  lausa gurmeeroana maitsev. Kui soovid, serveeri kõrvale koorega keedetud värskeid kartuleid või riisi. 

Klikka retseptil: Pikkpoiss tomatite ja suvikõrvitsaga 

Pikkpoiss tomatite ja suvikõrvitsaga Foto: Jaan Heinmaa

Suviste aiasaadustega rikastatud pikkpoiss on ühtaegu mure ja mahlane. Paku kõrvale värsket salatit ja keedukartuleid. 

Klikka reklaamil: Frittata suvikõrvitsa ja peterselliga 

Frittata suvikõrvitsa ja peterselliga Foto: Jaan Heinmaa

Maitsev ja tervislik munaroog hiliseks nädalavahetuse hommikuks või hoopis perele õhtusöögiks. Selle roa jaoks oleks hea suurem praepann, mille käepide kannatab ka ahju panna.

Klikka retseptil: Suvikõrvitsa-parmesanivorm tomatikastmega 

Suvikõrvitsa-parmesanivorm tomatikastmega Foto: Britt Paju

Kastet võid teha topeltkoguse ja hoida järelejäänud osa külmikus. See sobib hästi näiteks koos köögiviljadega pastaroaks.

Klikka retseptil: Kreemised suvikõrvitsanuudlid 

Kreemised suvikõrvitsanuudlid Foto: Jaan Heinmaa

Suvikõrvitsanuudleid saad valmistada kas mandoliin- või mõne muu jämeda riiviga või lõika suuremast suvikõrvitsast pikkupidi 4–5 mm viilud ja neist omakorda 4–5 mm ribad. Nuudlite lõikamine ongi selle roa puhul kõige aeganõudvam tegevus.

Klikka retseptil: Suvikõrvitsaikra Peipsiveerelt 

Suvikõrvitsaikra Peipsiveerelt Foto: Tuuli Mathiesen

See imeliselt maitsev vürtsikas salat on saadud “sõjasaagiks” Peipsiveerelt ja kujutab endast tõenäoliselt aastate jooksul paika loksutatud maitsetasakaaluga kooslust, kuhu saab korraga ära paigutada päris palju suvikõrvitsat või siis Peipsiveerele kohasemalt öeldes – kabatšokki.

Klikka retseptil: Suvikõrvitsa ja lillkapsa suupisted krõbeda riivsaia ja parmesani paneeringus 

Suvikõrvitsa ja lillkapsa suupisted krõbeda riivsaia ja parmesani paneeringus Foto: Tuuli Mathiesen

Kui soovid mahlase sisu ja krõbeda pealispinnaga köögiviljasuupisteid, siis küpseta suvised viljad riivsaia-juustupaneeringus krõbedaks. Sobib nii snäkilauale kui ka kergeks eelroaks.

Klikka retseptil: Grillitud suvikõrvitsad parmesaniga 

Grillitud suvikõrvitsad parmesaniga Foto: Jaan Heinmaa

Noored kodumaised suvikõrvitsad maitsevad koos värskete ürtidega küüslaugu-oliiviõlimarinaadis imehead. Riivi vaid serveerides parmesani peale.

Klikka retseptil: Suvikõrvitsa-carbonara 

Suvikõrvitsa-carbonara Foto: Hanna Odras

Kirjutab retsepti autor Tuuli Mathisen: “Vahelduseks suvikõrvitsa-carpaccio’le tee suvikõrvitsa-carbonara’t, mis on kindel laste lemmik.”

Klikka retseptil: Mozzarella'ga täidetud suvikõrvits 

Eelista pigem väikeseid ja peenikesi suvikõrvitsaid, mille sisu on mahlane ja seemned pole liiga suured. Üleküpsenud suvikõrvitsatel on tuim nii sisu kui ka koor.

Mozzarella'ga täidetud suvikõrvits Foto: Daisy Lappard

Sarnane täidis sobib hästi ka tomati ja paprika sisse, kuid mitte baklažaanile, mis muutub küpsedes liiga pehmeks.