Lillkapsariis ja -steigid kukerpuumarjade ja seemnetegaFoto: Jaan Heinmaa
Vegan toidud
20. juuli 2019, 08:00

Lillkapsariis ja -steigid kukerpuumarjade ja seemnetega

Lillkapsast toitu valmistades on tekkiv puru kaunis tüütu. Kui aga teha seda teadlikult, valmistades nn lillkapsariisi, on tulemuseks väga huvitav ja tõepoolest riisi meenutav roog. Maitselt on see lillkapsalikult kahvatu ja annab sulle võimaluse lisada meelepäraseid ürte, vürtse, pähkleid, seemneid ja marju. Selles retseptis annavad hapukad kukerpuumarjad, seedermänniseemned ja kurkum araabiapärase maitsenüansi. Toit on täiesti taimne ja sobib ka veganile. 

Kogus: kolmele
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
800 g Lillkapsapea
MAITSEÕLI
4 tl Oliiviõli
0.5 tl Sidrunipipar
1 tl Suitsupaprikapulber
LILLKAPSARIIS
2 spl Kuivatatud kukerpuumarjad
2 spl Seedermännipähklid või päevalilleseemned
4 spl Oliiviõli
0.5 tl Sool
0.5 tl Kurkum
1 tl Koriandri- või sinepiseemned (soovi korral)
Mõned sidrunisektorid (soovi korral)

Valmistamine

1. Lõika lillkapsa keskelt kolm umbes 2,5 cm paksust viilu ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Maitseõli tegemiseks sega õli hulka sidrunipipar ja suitsupaprikapulber. Pintselda lillkapsasteigid mõlemalt poolt maitseõliga üle ja jäta maitsestuma.

2. Purusta ülejäänud kapsapoolikud köögikombainis või riivi jämeda riiviga sõmerjaks puruks. Kui kasutad kööbikombaini, siis töötle kapsast kindlasti väikeste portsude kaupa ja pulse-funktsiooni abil, sest muidu saad sõmera kapsariisi asemel tihke kleepuva massi.

3. Kuumuta kuival kuumal pannil kukerpuumarju paar minutit, kuni need on paisunud, tõsta kõrvale. Rösti kergelt läbi ka seedermänniseemned.

4. Kuumuta 2 sl õli pannil keskmisel kuumusel. Tõsta pannile kapsasteigid, kata pann kaanega ja küpseta steike 8-10 minutit. Kapsas peaks olema küps, kuid mitte liiga pehme. Tõsta pannilt ära.

5. Kuumuta pannil 2 sl oliiviõli, lisa lillkapsariis, sool, kurkum ja seemned, kui neid kasutad, ja prae keskmisel kuumusel sageli segades, kuni kapsas on läbi küpsenud. Sega hulka ¾ röstitud kukerpuumarjadest ja seedermännipähklitest.

6. Serveeri igale sööjale sooja lillkapsariisi koos kapsasteigiga ning kaunista portsjonid ülejäänud marjade ja seemnetega. Kui soovid, tõsta lauale ka mõned sidrunisektorid, sest värske hapukas sidrunimahl viimistleb roa maitse täiuslikuks