Kolumnid

EVELIN ILVES: laulupidu nagu eestlase peolaud – armsa ja koduse kõrval ka peenemat ja paraku kesisemat kraami... (30)

Evelin Ilves, 11. juuli 2019, 10:19
Evelin IlvesFoto: Ed Labetski/Erakogu

Üks laps vastas äsja lõppenud laulupeo lõppkontserdil küsimusele „kui laulupidu oleks toit, siis milline toit see oleks?” nõnda: laulupidu on nagu paks mustikakissell vahukoorega! See oli jütsi arvates kõige ülevamaid elamusi tekitav toit. Ja ongi ju tõeline lapsepõlve maius, eriti kui veel vanaema tehtud.

Ma uurisin oma sõpradelt ka, milline toit neile selle võrratu tunde laulupidude vahelisel ajal esile suudab manada. Vastuseid tuli tõeliselt seinast seina! Ühele oli see suve esimeste oma peenralt korjatud maasikate hõrk mekk. Teisele kukeseenekaste värskete tillikartulitega. Kolmas meeliskles kartulisalati ja siiamarjaga. Neljas hoopis kausitäie paellaga! Siis tulid veel koduküpsetatud biskviidiga vahukooretort metsmaasikatega, ühepajatoit värskete oma aia hernestega, isa püütud merekalast tehtud äkine mustal rukkileival ja lihtsalt kõrre otsa lükitud metsmaasikad. Jne, jne. Nii inspireerivad maitsed kõik ja kui hästi sobivad laulupidu kirjeldama!

Muusikalise elamuse kõrval on see kõige-kõige olulisem asi laulupeol sündiv ühishingamine. Eriline sidususe ja sideme tunne. Ühise armas tunnetamine, mis argipäevas kipub sagedasti kadedusse või vihakõne sohu vajuma.

Laulupidu aga tuleb ja pühib kogu selle taaga, nagu üks sügav ja pikk paast viib organismist välja haige ja kasutu. Nii mõnigi kord sai peol kuuldud tuttavlikku fraasi, et kui laulupidu poleks, oleks eestlased üksteist ammugi nahka pistnud.

Oli ju kunagi käibel tõde, et eestlase parim toit on teine eestlane. Laulupidu on meid hävingust päästunud? Äkki ongi nii... Laulupidu on ka meie iti- ja netilembuse kauge eellane, sest kuidas me telefonide- ja internetieelsel ajastul oskasime just õigel ajal õigesse kohta tuhandete kaupa kokku tulla?

Kuigi sellele väljakule mahutatakse pealtnäha talumatult suur hulk inimesi, on kõik rahulik ja voogav. Keegi ei trügi, kõik on lainetavas ja naeratavas sulniduses liikumas just sinna, kuhu kellelgi vaja jõuda. Me oskame seda imeliselt – kõikjal maailmas on sellised massid kakluste, konfliktide ja kasvõi üksteise mahatallamise lätted. Meil on teisiti. Ja see on imeline.

Veel üks tore tähelepanek kava kohta. Korraldajad ja kunstilised juhid uuendavad esitatavat julgesti ning publik aplodeerib ega nurisegi, kui mõni vana lemmik mõnikord välja jääb. Nii saab laulupidu areneda ent püsida ometi maailma kõige suurema armastuse kõrgepinges. Pärt Uusbergi debüüt suurel peol oligi see siiamari koduse armsa kartulisalati kõrval...

Nii nagu meie pidudel nii mõnigi kord juhtub, satub tõrvatilgana hea ja parema sekka mõni liiga leige või hoopis ülemeelik kõne. Parem on need sõnaseadjad kõrvale jätta ning keskenduda hea ja parema nautimisele. Las laulupeo ülevus hõljuda veel pikalt Eestimaa suves!

Ühinen nendega, kelle arvates on meie kodustest maitsetest maailma parimad värsked metsmaasikad ning kukeseenekaste tillikartulitega. Kuna mets on juba kukeseeni täis, jagan teiega üht oma lemmikretsepti.

Kukeseenekaste

4-le

Sul on vaja:

4 peotäit värskeid jämedalt hakitud või terveid kukeseeni

2 kesmise suurusega sibulat, peeneks hakitud

1 küüslauguküüs, pressitud

3 spl taimeõli

1 spl võid

400 g 20% hapukoort (võib asendada 10%-ga)

100 g 10% värsket koort

1 spl peeneks hakitud värsket murulauku

1 tl peeneks hakitud värsket pune

meresoola

värskelt jahvatatud musta pipart.

Sulata paksupõhjalisel pannil või, lisa õli ja kuumuta madalal tulel peeneks hakitud sibul, kuni ta muutub klaasjaks.

Lisa jämedalt hakitud kukeseened, tõsta veidi kuumust ning prae kuni vedelik aurustub. Lisa hapukoor ja sool ning kuumuta keemiseni. Seejärel lisa värske (kohvi)koor.

Keema tõusnud kastmesse pressi küüslauguküüs ja hakitud maitseroheline koos pipraga. Tõsta tulelt. Serveeri värskete tillikartulite ja salatiga.

Värsked tillikartulid

Sul on vaja:

12 tervet koorimata kartulit

1 tl sulavõid

meresoola

peeneks hakitud värsket tilli.

Keeda – või veel parem, auruta – kartulid pehmeks, maitsesta soola, või ja värske tilliga.

Serveeri kohe koos kukeseenekastme ja värske värvilise suvesalatiga.

Metsikult maitsev!

Head nautimist!

Evelin,

armastusega Hiiumaalt.