RullkookFoto: Ragne Värk
Küpsetised
14. juuli 2019, 15:00

RETSEPTINURK | Kas sa rullkooki oled juba teinud?

Ja siinkohal ei mõtle me mitte rullbiskviiti, vaid tõepoolest rullkooki! Viimase valmistamiseks on parim aeg just suvi, kuna siis saab imehästi ära kasutada peenral ning aias valmivaid värskeid marjahakatisi.

Rullkook sõstratoormoosi ja vahukoore-beseevahuga

Mitmele: 810 koogiviilu
Valmistamisaeg: 30 minutit + maitsestumisaeg

Biskviit:

  • 3 muna
  • 1,5 dl suhkrut
  • 1,5 dl nisujahu
  • 0,5 dl kartuli- või maisitärklist
  • 1 tl küpsetuspulbrit

Marjapüree:

  • 150 g punaseid sõstraid
  • 35 g suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut

Vahukoore-beseevaht:

  • 200 ml (1 pk) vahukoort (35%)
  • 200 g kohupiimapastat (maitsestamata)
  • 50 g beseed
  • 8 šokolaadikommi

Kate:

  • 100 ml vahukoort (35%)
  • 1 tl suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 75 g hapukoort

TEE NII!

1. Valmista rullbiskviit. Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Lisa vahule ettevaatlikult  omavahel segatud kuivained.

1. Foto: Ragne Värk

2. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile (24 × 35 cm) ning laota spaatliga kogu plaadi ulatuses laiali. Küpseta 200 kraadi juures 8–10 minutit ehk kuni biskviit saab kuldse jume.

2. Foto: Ragne Värk

3. Biskviidi küpsemise ajal valmista täidis. Püreesta marjapüree komponendid. Vahusta koor tugevaks vahuks, lisa kohupiimapasta ja mikserda veel kord läbi. Pane hulka käte vahel purustatud besee ja kommitükid. Sega.

3. Foto: Ragne Värk

4. Kummuta küpsenud biskviit küpsetuspaberile. Eemalda vormi põhjas olev küpsetuspaber.

4. Foto: Ragne Värk

5. Laota küpsenud biskviidipõhjale esmalt marjapüree ning seejärel kohupiimasegu.

5. Foto: Ragne Värk

6. Lõika biskviit neljaks võrdse laiusega ribaks.

6. Foto: Ragne Värk

7. Rulli esimene riba küpsetuspaberil ettevaatlikult kokku ja tõsta koogivormi (Ø 20–22 cm).

7. Foto: Ragne Värk

8. Seejärel keera ülejäänud ribad vormis eelmise ümber.

8. Foto: Ragne Värk

9. Kui kõik ribad on vormi pandud, tõsta kook külmkappi maitsestuma. Kook võiks jahedas olla üle öö.

Järgmisel päeval löö katteks mõeldud vahukoor suhkrutega vahule, sega juurde hapukoor. Kata koogi ääred ja pealne vahukoorega. Kaunista ning hoia serveerimiseni külmkapis.

9. Foto: Ragne Värk

Soovitused ja nipid

  • Kasuta muna ja suhkru vahustamisel kindlasti mikserit.
  • Taina valmistamisel on kasutatud tärklist. Tänu sellele jääb biskviit küpsenuna elastne. See hoiab ära taina murdumise rulli keeramisel.
  • Ära küpseta biskviiti krõbedaks! Küpsenult peab biskviitpõhi olema pisut niiske. Nii jääb kook hea ja mahlane.
  • Täidis ei tohiks olla üleliia vedel, muidu voolab see biskviidi vahelt välja. Vahukoor peab olema vahustatud tugevaks vahuks.
  • Pole hullu, kui kook on vormist pisut suurem. Täidisega täidetud biskviidiribad püsivad kenasti koos.
  • Rullkook vajab kindlasti vähemalt ööpäevake külmkapis tahenemist ja maitsestumist. Koogi võid valmis meisterdada isegi 2 päeva enne serveerimist. Seda mahlasem suutäis on!
  • Kaunistuseks kasuta hooajalisi marju.