Peedikotletid, hea alternatiiv grill-lihaleFoto: Kadri Aavik/Erakogu
Kolumnid
7. juuli 2019, 12:47

VEGANID HOIATAVAD: keskmise pere lihaga grillipidu mürgitab õhku enam kui autosõit Tallinnast Pärnusse (32)

Grillimine on üks eestlaste suvistest meelistegevustest. Kuid kliimakriisi valguses tasub oma valikuid kriitilisemalt hinnata ja eelistada keskkonnasõbralikumaid tegevusi. Nimelt selgus uuest uuringust, et ühe keskmise pere grillipidu, kus on laual veiseliha, paiskab õhku rohkem kasvuhoonegaase kui autosõit Tallinnast Pärnusse. 

Uuringu eestvedaja ja Manchesteri ülikooli professor Sarah Bridle´i sõnul võiksid inimesed grillihoojal oma valikute keskkonnamõju üle natuke mõelda: “Kas teadsite näiteks, et 100 grammine veiselihaburger paiskab õhku nii palju kasvuhoonegaase, et sellega saaks täita 60 õhupalli?”

Keskmise grillipidu täidaks aga 200 õhupalli ühe inimese kohta, mis võrdub umbes 32 km autosõiduga. Sinna hulka on lisaks veiselihale arvestatud ka grillimiseks kuluva söe kogus ning teiste toiduainete (nt juust ja sai) keskkonnamõju. 

Kõige keskkonnasäästlikum on vegangrill, kus liha on asendatud näiteks veganvorstikestega ning kõrvale süüakse hooajalisi köögivilju. Nii saab kasvuhoonegaaside teket vähendada suisa poole võrra. 

Ka tervise mõttes on taimse toidu eelistamine parem valik. Punase ja töödeldud liha negatiivset tervisemõju on kinnitanud Maailma Terviseorganisatsioon, mis 2014. aastal klassifitseeris need kantserogeenide ehk vähiriski suurendavate ainete hulka. Liha grillimine ja suurel kuumusel kõrvetamine on seejuures eriti halb, sest suurendab vähiriski veelgi. Samuti seostatakse liigset lihatarbimist südame- ja veresoonkonnahaiguste riski suurenemisega. 

Selles valguses tasub suvel grill aianurka jätta ning selle asemel hoopis mõni veganpiknik korraldada, kus kõhtu täidavad näiteks need peedikotletid:

Peedikotletid

Sul on vaja:

1 tass keedetud ja riivitud peeti

1 tass kiirkaerahelbeputru või mõnda muud pehmet putru (nt riisi- või tatrahelvestest) (sobib hästi hommikusöögist ülejäänud puder)

1/2 – 1/3 tassi riivsaia

1 sibul

2 küüslauguküünt

2 spl oliiviõli või muud taimeõli

Soola

Veidi tšillipulbrit või cayenne’i pipart

Veidi musta pipart

Näpuotsatäis jahvatatud vürtsköömneid

Peeneks tükeldatud värskeid ürte (till, koriander jne)

Soovi korral omal valikul veel maitseaineid

Tee nii:

Tükelda sibul, küüslauk ja ürdid. Sega kõik koostisained kokku ja purusta veidi saumiksriga (jäta sisse veidi tekstuuri). Vormi käte vahel kotletid ja prae pannil mõlemalt poolt pruuniks. 

(Retsepti autor Kadri Aavik)