Väike piduline suppi söömasFoto: Marko Paloveer
Toiduuudised
5. juuli 2019, 13:43

KAS IKKA JAGUB? Laulupeosupi valmistajat üllatas lihavaba leeme menu (5)

Laulupeosupi valmistajat on kõige rohkem üllatanud läätsesupi populaarsus piduliste seas. "Ei teagi, kas seda pühapäevani ikka jätkub," muretseb Orkla Eesti toitude ja jookide turundusjuht Marek Viilol.

Sellel nädalal söövad laulu- ja tantsupeolised ära 180 000 supiportsjonit, sellest suurim kogus, 47 500 portsjonit, serveeritakse laupäeval rongkäigult tulijatele. “Kui tantsijad on suure osa enda supist juba proovide käigus naha vahele saanud, siis lauluväljaku põhitööpäevad on alles ees,” rääkis meediale saadetud teate vahendusel Orkla Eesti toitude ja jookide turundusjuht Marek Viilol. 

“Meid endid on kõige rohkem üllatanud läätsesupi populaarsus, sest paistab, et lihavaba supp on ka paljude lihasööjate lemmik. Ei teagi, kas seda pühapäevani ikka jätkub,” tõdes Viilol. “Muus osas üllatusi pole, kõige populaarsem supp on ootuspäraselt hernesupp suitsulihaga. Võrreldes eelmise peoga süüakse suppi rohkem, ilmselt on jahe ilm ja pikad proovipäevad põhjuseks, miks võetakse veel teine portsjon lisaks.”

Peolised saavad 150. juubelipeol kõhu täis kas suitsulihaga hernesupist, seljankast, värskekapsasupist, läätse-köögiviljasupist või rassolnikust. Suppides on kasutatud eestimaist köögivilja ja liha, kõik supid on säilitusainevabad ega sisalda kunstlikke maitse- ja lõhnatugevdajaid. Läätsesupp ja rassolnik sobivad oma koostise tõttu nii taimetoitlastele kui veganitele, värskekapsasupp neile, kes otsivad gluteenivaba toitu.

Keskkonnale jäetava jalajälje vähendamiseks on juubelipeo supikausid valmistatud vastutustundlikult majandatud metsa puidust ja taaskasutatud kartongist. Selleks, et kauss ka vedelikku kinni peaks katab kaussi bio-plastikust kaitsekile, mis on saadud maisisuhkrust. Ka supilusikad on valmistatud maisist.

Tallinna lauluväljakul ja Kalevi keskstaadionil aitavad suppi pidulistele serveerida naiskodukaitsjad. Peosupid on valminud Põltsamaa suurtes supikateldes juba 2007. aastast.