Kuldkollaste aprikoosidega kaetud kohupiimakook, mille seest leiab üllatusena ka rabarberit.Foto: Blogi Jazzinokitchen
Toiduuudised
3. juuli 2019, 06:10

Kohupiimakook rabarberi ja kullakarva aprikoosidega!

Rabarber ja aprikoos annavad koos põneva kombinatsiooni, mida tihti ei kohta. Tulemus on aga rohkem kui imehea!

Kuigi kalendrisse vaadates tundub, et selleks on veel natuke vara, siis on värsked aprikoosid juba lettidele jõudnud. Kui enamikes poodides on aprikoosid pigem kahvatud ja lahja olemisega, siis olen ka juba küpseid magus-mahlaseid vilju saanud. Aprikoosidest keedame igal aastal ka ise moosi – viimastel kordadel moosisuhkruga, mida läheb aprikoosikoguse kohta vähem kui tavalist suhkrut. Tänu sellele saab moos ka paksem, sest aprikoosid ise kipuvad keetes päris vedelaks minema.

Aprikoosimoos on nii võikul kui ka pudrul (ja loomulikult ka lusikaga otse purgist) hea süüa, aga meie pere lemmik viis aprikoosimoosi nautida on pannkoogil koos juustuga. Jep! Viil täiesti tavalist Eesti juustu pannil peaaegu valmis koogile visata, kook pooleks voltida, et juust saaks veidi koogi kuumuses sulada ning siis taldrikul koos aprikoosimoosiga nautida. Imehea! Soovitan proovida!

Aprikoosist saab valmistada ka maitsvat moosi, mida hea nii pudrule kui soolasele pannkoogile panna. Foto: Lum3n/Unsplash

Kuna tavaliselt algab aprikoosihooaeg alles siis, kui rabarber on juba ülekasvanud, siis neid kahte koos polnudki ma varem küpsetanud. Kuna mõte tundus intrigeeriv, siis proovisin järgi ning tulemus sai nii hea, et hea meelega jagan retsepti ka siin.

Põhjaks on täisterakaerajahust lihtne tainas, mis soovib eelküpsetamist. Võid kasutada ka mõnd muud muretainast või katsetada isegi küpsisepõhjaga, mille tavaliselt juustukoogi alla paneksid.

Kook valmista 26 cm läbimõõduga vormi.

Kaerajahu muretainas:
200 g täistera kaerajahu
0,5 tl küpsetuspulbrit 
100 g sulatatud võid
0,5 dl suhkrut
näpuotsatäis soola
1-2 spl külma vett

Kate:
300 g maitsestamata kohupiimakreemi
250 g 10% või 35% rõõska koort
3 suurt muna
60 g suhkrut
0,5 tl vaniljekaunapastat
150 g rabarberitükke
5 priskemat aprikoosi

Kuldkollaste aprikoosidega kaetud kohupiimakook, mille seest leiab üllatusena ka rabarberit. Foto: Blogi Jazzinokitchen

Valmista esmalt põhi. Sega sulavõi hulka küpsetuspulbriga segatud jahu, suhkur, sool ning mudi kätega ühtlaseks. Lisa vajadusel veidi külma vett, et tainas kokku hakkaks. Suru küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva vormi põhja ning pane pooleks tunniks külmkappi, et või saaks taheneda. Eelküpseta põhja 200 kraadi juures umbes 15 minutit, kuni põhi on käega katsudes kuiv ja kergelt jumet võtmas. 

Seejärel kate. Vajadusel koori ning viiluta rabarber õhukeselt. Sega omavahel kohupiim, munad, koor, suhkur ja vanilje. Sega juurde rabarberitükid ning vala eelküpsetatud põhjale. Viiluta aprikoosid ning säti koogile. Küpseta 200 kraadi juures umbes 45 minutit, kuni kook on läbi küpsenud. Lase jahtuda ning serveeri külmkapikülmalt.

Kuigi siin ilmselt lähevad arvamused lahku, siis minu meelest on kohupiimakoogid parimad järgmisel päeval. Sama kehtib ka juustukookide kohta!

Loe blogija teisi retsepte siit.