Toiduuudised

Kohupiimakook rabarberi ja kullakarva aprikoosidega! 

Blogi Jazzinokitchen, 3. juuli 2019 06:10
Kuldkollaste aprikoosidega kaetud kohupiimakook, mille seest leiab üllatusena ka rabarberit.Foto: Blogi Jazzinokitchen
Rabarber ja aprikoos annavad koos põneva kombinatsiooni, mida tihti ei kohta. Tulemus on aga rohkem kui imehea!

Kuigi kalendrisse vaadates tundub, et selleks on veel natuke vara, siis on värsked aprikoosid juba lettidele jõudnud. Kui enamikes poodides on aprikoosid pigem kahvatud ja lahja olemisega, siis olen ka juba küpseid magus-mahlaseid vilju saanud. Aprikoosidest keedame igal aastal ka ise moosi – viimastel kordadel moosisuhkruga, mida läheb aprikoosikoguse kohta vähem kui tavalist suhkrut. Tänu sellele saab moos ka paksem, sest aprikoosid ise kipuvad keetes päris vedelaks minema.

Aprikoosimoos on nii võikul kui ka pudrul (ja loomulikult ka lusikaga otse purgist) hea süüa, aga meie pere lemmik viis aprikoosimoosi nautida on pannkoogil koos juustuga. Jep! Viil täiesti tavalist Eesti juustu pannil peaaegu valmis koogile visata, kook pooleks voltida, et juust saaks veidi koogi kuumuses sulada ning siis taldrikul koos aprikoosimoosiga nautida. Imehea! Soovitan proovida!

Aprikoosist saab valmistada ka maitsvat moosi, mida hea nii pudrule kui soolasele pannkoogile panna.Foto: Lum3n/Unsplash

Kuna tavaliselt algab aprikoosihooaeg alles siis, kui rabarber on juba ülekasvanud, siis neid kahte koos polnudki ma varem küpsetanud. Kuna mõte tundus intrigeeriv, siis proovisin järgi ning tulemus sai nii hea, et hea meelega jagan retsepti ka siin.

Põhjaks on täisterakaerajahust lihtne tainas, mis soovib eelküpsetamist. Võid kasutada ka mõnd muud muretainast või katsetada isegi küpsisepõhjaga, mille tavaliselt juustukoogi alla paneksid.

Kook valmista 26 cm läbimõõduga vormi.

Kaerajahu muretainas:
200 g täistera kaerajahu
0,5 tl küpsetuspulbrit 
100 g sulatatud võid
0,5 dl suhkrut
näpuotsatäis soola
1-2 spl külma vett

Kate:
300 g maitsestamata kohupiimakreemi
250 g 10% või 35% rõõska koort
3 suurt muna
60 g suhkrut
0,5 tl vaniljekaunapastat
150 g rabarberitükke
5 priskemat aprikoosi

Kuldkollaste aprikoosidega kaetud kohupiimakook, mille seest leiab üllatusena ka rabarberit.Foto: Blogi Jazzinokitchen

Seejärel kate. Vajadusel koori ning viiluta rabarber õhukeselt. Sega omavahel kohupiim, munad, koor, suhkur ja vanilje. Sega juurde rabarberitükid ning vala eelküpsetatud põhjale. Viiluta aprikoosid ning säti koogile. Küpseta 200 kraadi juures umbes 45 minutit, kuni kook on läbi küpsenud. Lase jahtuda ning serveeri külmkapikülmalt.

Kuigi siin ilmselt lähevad arvamused lahku, siis minu meelest on kohupiimakoogid parimad järgmisel päeval. Sama kehtib ka juustukookide kohta!

Loe blogija teisi retsepte siit.

Samal teemal

24.07.2019
BLOGI | Lihtne 10 minuti lõuna: tšilline supp tofu ja köögiviljadega
17.07.2019
Hõrk juustukook, milles säravad mahlased ja magusad aprikoosid!
10.07.2019
BLOGI | Kitsejuustukreemiga maasikakorvikesed
07.07.2019
Toit kaheks päevaks: lillkapsa-kukeseene panniroog ja köögivilja-kukeseenekotletid