Toiduuudised

SOOJAD SALATID JAHEDASSE SUVESSE! Kolm lollikindlat nippi, kuidas segada kokku parim salat! (+ retseptid!) 

Toidutare, 2. juuli 2019, 11:34
Soe lõhesalat köögiviljadega Foto: Jaan Heinmaa
Suvi võib ju tunduda jahedapoolne, ent nende soojade salatitega hakkab vähemalt söögilauas päike paistma. Ära karda ka salateid vastavalt vajadusele veidi ümber teha – asendada liha näiteks köögiviljadega. Veidi grillituld ja -suitsu annab neile hoopis lahedama meki!

Salat - see on imelihtne! Hea suvesalat võiks koosneda kolmest-neljast komponendist, millest:

üks võiks anda valku: näiteks liha, juustu või kaunvilju. Suvesalatisse sobivad erinevad lihad. Vahest vaid lambaliha võib tunduda iiga raske, ehkki on mitmeid erandeid. Kana ja salat on püsisuhtes ning singiribad ka. Peekon võiks olla kindlasti salatis särisevana. 

Juustust on klassika mozzarella, ent ka särtsakama maiguga juustud on imehead. Riivi näiteks salatisse krehvtisemat brõnsat ja saad balkanipärase mekiga koosluse. Kitsejuust on aga salatipadjal klassika!

Kalorsuse kontrolli all hoidmise nimel aga tasuks mitte kokku panna juustu ja liha.

Teine olla krõmps. Vaata, et su salatisegus oleks kindlasti sellist kraami, mida hamba all kuulda oleks, näiteks värsket kapsast, jääsalatit, paprikaid, kurki või porgandeid. Viimastest annab juurviljakoorijaga tõmmata toredaid imeõhukesi ribasid, mis segu kenasti ilmestavad.

Kui kapsapea tundub juba liiga tugeva struktuuriga, aseta see tükeldatuna pooleks tunniks paari näpuotsa jämeda soolaga marineeruma. Enne serveerimist pese sool kindlasti sõela abil välja.

Ära karda segada kokku erinevaid salatisorte, seda põnevam su roog saab!

Kolmas mahlakas. Mahlakust annab kindlasti kaste, aga ka veeküllased juurviljad, nagu näiteks tomatid. Mahlakust saab lisada ka valguallika kaudu, valides pehmema juustu või lihapala. 

Kõige tavalisem salatikaste koosneb ühest osast happest (äädikast) ja kolmest või neljast osast õlist. Äädika asemel võib kasutada sidrunimahla või sinepit, eelistatud magusamat sorti. Õli võiks olla külmpressitud oliiviõli, entt ka rapsiõli. Juurde võiks lisada näpuotsaga maitsete tasakaalustamiseks suhkrut ning maitse järgi soola ja pipart. 

Salatikastmega ei tasu koonerdada, ent samas ka ei tuleks salatit sellega üle ujutada. Parim on serveerida kaste eraldi anumas, kust igaüks saab vastavalt enda maitsele juurde valada, 

Tasub ka silmas pidada, et salatis oleks midagi värvilist kas kirevate köögiviljade või paari söödava lille näol (näiteks pisikesed meelespead).

Üle viie koostisaine ei maksa salatisse torgata, sest maitsed võivad hakata üksteist varjutama. Kõik kuulsad suvised salatid koosnevadki nappidest koostisainetest, Caesari salat näiteks algversioonis valid rooma salatist, krutoonidest ja kastmest. Mõningatel andmetel oli seal ka pošeeritud muna. 

Kes aga soovib salatiga veidi enam nikerdada, vaadake neid meie retsepte, mis sobivad täiendama nii argist kui ka pidupäeva lauda!

Klikka retseptil: Soe pannisalat porgandi ja ubadega – oi kui tervislik! 

Soe pannisalat porgandi ja ubadegaFoto: Jaan Heinmaa

Lihtne, ent väga mitmekülgne ja oi kui tervislik salat eriti vitamiinivaesel aastaajal. Kokku saavad siin valgurikkad oad ja porgand, milles sisalduvat antioksüdanti beetakaroteeni omastab organism enam kui kümme korda paremini, kui porgandit enne söömist kuumtöödelda. Valmista salat kergeks õhtueineks ja söö soojalt. Kui midagi järele jääb, paki karpi ja võta järgmisel päeval lõunasöögiks kaasa. Kogusest jätkub iseseivaks roaks kahele näljasele või lisandiks pearoa kõrvale neljale sööjale. Sobib paastujale! 

Klikka retseptil: Soe salat kinoa ja köögiviljaga 

Soe salat kinoa ja köögiviljaga Foto: Jaan Heinmaa

Kaunites värvides taimne roog täidab hästi kõhtu ja paitab silma. Köögiviljade kooslust saab oma maitse järgi muuta, lisades näiteks rooskapsaid, juursellerit või muid meelepäraseid köögivilju. 

Klikka retseptil: Soe lõhesalat köögiviljadega 

Soe lõhesalat köögiviljadega Foto: Jaan Heinmaa

Üsna lihtsalt valmiv salat on argirutus eriti hea valik – pane kõik komponendid ahju ja sega siis kokku. Salatisse sobib napsata kõiki aias kasvavaid salatikraami lehti. 

Klikka retseptil: Soe värske kartuli ja peekoni salat 

Soe värske kartuli ja peekoni salat Foto: Hanna Odras

See salat on olnud vaieldamatu suvelemmik juba aastaid ja läheb menüüsse kohe, kui turule tulevad müügile värsked kartulid. Sobib hästi grillitud liha ja kala kõrvale. Salati jaoks on hea valida kõige tillemad noored kartulid, nii et neid ei peaks poolitama.

Klikka retseptil: Soe kanasalat 

Soe kanasalatFoto: Toidutare

Kerge ja hõrk, samas täitev ja kosutav.

Samal teemal

20. juuli 2019, 10:08
SA KASUTAD NEID NIPPE KOGU SUVE | Toidutare retseptivõlur Tiina Lebane soovitab 5 lihtsat trikki, kuidas tuunida kurgi-tomatisalatit

TOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee