Jaanijääkide taaskasutus

Foto: kollaaž: (10x Jaan Heinmaa, Mari-Liis Ilover, Daisy Lappard, Britt Paju, Ragne Värk )
Toiduuudised
24. juuni 2022, 09:10

JAANIÕHTU LÄBI, JÄÄGID ALLES │Võlu peost järele jäänud toidujääkidest uued hõrgutised

Jaanilaupäevasest grillipeost jäi järele lihakraami, salatipärasid, lahtilõigatud puu- ja köögivilju, sinki ja juustu, kuivanud leiva-saiaviilukaid ja teab veel mida. Kogusime kokku 10 ideed, kuidas kõike seda maitsvalt uuteks roogadeks vormistada.

1. Suska singi-, juustu- ja köögiviljaribad omleti sisse

Kartuliomlett. Foto: Mari-Liis Ilover

Omlett on võitmatu: valmib lihtsalt ja kodus leiduvatest toorainetest, pealegi saad siin ära kasutada kõik vorsti-singi-juustu-liha-kalatükid ja köögiviljaribad. Peale puista juustujäägid.

2. Roheline kraam hakkab närtsima: surista see smuutiks

Kurgi-õuna-sellerismuuti. Foto: Daisy Lappard

Närtsinud salatirohelist ei isuta leivale või salatisse panna, küll aga sobib see hästi rohelise smuuti sisse. Surista segu saumikseriga või mikserikannus ning ära unusta lisada ka puuviljade jääke ja mahlapakkide põhjasid.

3. Pruunitäpilised banaanid ülimaitsvaks jäätiseks

Banaanijäätis. Foto: Mari-Liis Ilover

Pruunid banaanid on õige väärt kraam, sest just nendest saab valmistada taevalikku banaanijäätist: tükelda kooritud banaanid, hoia öö läbi sügavkülmas ja töötle siis pehmeks hõrgutiseks. Kui soovid, lisa šokolaadi, marju või muud meelepärast.

4. Vaesed rüütlid võivad olla nii valged kui ka pruunid

Vaesed rüütlid. Foto: Jaan Heinmaa

Kui leiva-saiaviilud on kuivama hakanud, siis on sul vaesed rüütlid peaaegu laual! Kasta vaid viilud munapiima sisse ja prae või sees kuldpruuniks. Toit nagu lapsepõlv!

5. Salat, mida jääb alati väheks

Panzanella. Foto: Britt Paju

Kuivanud saiast saad valmistada ka Itaalia talupoegade lihtsat salatit panzanella`t. Kõige tähtsam on, et sul oleks salatisse panna tomatit ja oliiviõli, sest need muudavad kuivanud saiatükid pehmeks ja nii saavad need omakorda imada endasse kõik head maitsed. 

6. Pitsa valmib kiiresti

Inglise hoomikusöögi-pitsa. Foto: Jaan Heinmaa

Kui peost jäi järele vorstikesi ja muud lihakraami ning juustu ja köögivilju, siis jah - pitsa on õige vastus. Põhjaks kasuta tortiljasid või lavašši ja küpseta pitsat vaid nii kaua, kuni juust on sulanud.

7. Retro, mis meeldib kõigile

Soe pestovõileib. Foto: Jaan Heinmaa

Nostalgilised soojad võileivad lasevad ära kasutada kuitahes kuivanud saia-leivaviile, grill- või mõne muu kastme jääke ja nägukrimpsutavaid tomateid. 

8. Köögiviljad püreesupiks

Külm püreesupp grillitud köögiviljast. Foto: Jaan Heinmaa

Grillitud köögiviljadest saab valmistada maitsva püreesupi, mida söövad ka lapsed. Kasuta siin julgelt kõiki kuumast läbi käinud juur- ja köögivilju ning arvesta, et 4-5 sööja jaoks läheb vaja umbes 1 l vedelikku ja 1 l tükeldatud köögivilju. Kui kapis leidub poolik sulatatud või toorjuustukarp, siis sametisema maitse jaoks lisa supile seegi.

9. Köögiviljakarri ja sõbrad

Köögiviljakarri. Foto: Mari-Liis Ilover

Vürtsikas köögiviljakarri on samuti hea võimalus jääkide ärakasutamiseks. Kõige tähtsam on, et sul on kookospiima ja mõnda vürtsikat pastat. Ja kui leidub kikerherne- või oakonserv ja ka grillijääke, siis pista "sõbradki" kastmesse.

10. Küpsisejääkidest uus kook

Martsipani-küpsiserull. Foto: Ragne Värk

Eri sorti küpsistest, mida peo jooksul ära ei söödud, saad nüüd teha peaaegu et maailma lihtsaima küpsiserulli. Lihtne teha ja hea jaokaupa süüa!

11.