Evelin Ilves on "Erakond Eestimaa Rohelised" esinumber Euroopa parlamendi valimistel. Üritus pressile Evelini restoranis Roog.Foto: Tiina Kõrtsini
Retseptid
23. juuni 2019, 10:00

EVELIN ILVESE KOKAKOOL: "Kergem kui õhk" šokolaaditort (10)

Toidutare kolumnist Evelin Ilves kirjutab sellenädalases veerus vastavatud fotokunstikeskusest Fotografiska Telliskivi loomelinnakus ja jagab suvisteks pidudeks üht jahuvaba, aga luksusliku ja supermaitsva tordi retsepti. 

“Kergem kui õhk” šokolaaditort*

Tordi kihtide jaoks:

340g hea kvaliteediga mõru/magusat shokolaadi (mina kasutan üle 70%)

6 sl vett

12 head õnneliku kana muna

1 1/3 klaasi suhkrut

1/2 tl soola

Täidiseks:

1 l vahukoort

12 sl tuhksuhkrut

8 sl Grand Marinier`i või muud meeldivat likööri

soovi korral mõnusat moosi või värskeid marju

Tee nii:

Kuumuta ahi 175 kraadini ja määri lahtikäivad koogivormid võiga. Põhja võid panna küpsetuspaberi.

Sulata šokolaad pliidil veevannis, jahuta pisut, kui on sulanud.

Vahusta munakollased koos 2/3 suhkru ja näpuotsa soolaga, kuni segu muutub paksuks ja “kaameks”ning sega see sulatatud šokolaadiga. Munavalged vahusta eraldi, kuni need muutuvad ilusaks vahuks, mis “seisab nagu mäetipud” ning lõpus lisa ülejäänud suhkur ja vahusta, kuni suhkur on sulanud. Seejärel lisa vahustatud munavalged šokolaadi ja munakollase segule, sega aeglaselt ja ettevaatlikult, et ei lõhuks vahu struktuuri.

Jaga kogus neljaks võrdseks osaks ja küpseta eraldi 4 põhja. Aega läheb umbes 16 minutit, kuni peale tekib väike koorik. Peale küpsetamist lase kihtidel umbes 10 minutit seista ja alles siis võta ettevaatlikult vormidest välja ning saada külmikusse jahtuma. Nad on soojana üsna õrnakesed! Jäta külma umbes 2 tunniks.

Täiteks vahusta koor korralikuks vahuks. Kui sulle meeldib tummisem kreem, võid sinna segada ka mascarpone`t. Kui eelistat taimset kraami, võid vahustada hoopis külmikus seisnud kookospiima – seegi on ülimaitsev!

Edasi määri šokolaadikihtidele vahukoort ja puista marju ning kõige peale pane hea paks kiht kreemi ja riivi hunnik šokolaadi või kaunista marjade ja lilledega. Naudi tõelist küllust!

* algupärase retsepti autor on Priit Kuusk kunagisest restoranist naNo.