Grill ja pidu.Foto: Pixabay
Toiduuudised
23. juuni 2019, 08:59

SA JU TAHAD STRESSIVABA JAANIPIDU?! │ Nutikad ootamatud nipid ja maitsvad lihtsad retseptid!

Üks mis kindel – jaanilaupäeval tahab eestlane õues olla ja grillida, süüa salateid, maasikaid, rabarberikooki ja kõike seda koos hea seltskonnaga! Vahet pole, kas talvejopega või ilma, aga üks korralik aiapidu tuleb kindlasti. Sel aastal ehk isegi koos sooja ilmaga ja ilma kummikuteta...

Toidutarel on stressivaba grillipeo korraldamiseks häid nõuandeid ja retsepte.

1. Tee söögi ettevalmistused ära enne külaliste tulekut

Pane kõik see, mida grillida plaanid, külaliste tulekuks abilauale valmis ning valmista ette ka lisandid: keeda ja/või haki kaussidesse, nii et lõpuks jääb vaid kokkusegamise vaev. Kuigi külalised kipuvad ju appi ruttama ja kinnitama, et oi kui hästi on kõik, siis selleks, et ka sina ise ennast hästi tunneksid, säti tomatid-kurgid ja muu selline juba varem valmis ning oled ka ise oma peol nagu külaline.

2. Kontrolli, et sul oleks piisavalt grillsütt või gaasi

Ja tee seda vähemalt kaks korda! Sa ju ei taha keset pidu tanklasse uue söekoti järele sõita ja usu – ka keegi külalistest ei taha. Pealegi kannatab igasuguse grillkraami maitse, kui küpsetamine on ebaühtlane.

3. Palu külalistel ühisele lauale kaasa võtta mõni nende toiduhitt

Kui sa just ei taha kilode kaupa kartulisalatit või kottide viisi krõpse saada, siis palu tuua külakostiks hoopis midagi külaliste lemmiksöökide hulgast. Millal siis veel, kui mitte selle pika valge õhtu jooksul – ja heas seltskonnas! – nautida nii tuttavaid kui ka uudseid ja võõraid maitseid.

 4. Ehi oma õue jõulutulede ja küünaldega

Päriselt ka! Jõulutulevanikud suvealguse valges öös lisavad peoalale pidulikkust ja muinasjutulist meeleolu. Ja kui jaanilõke on kustunud, siis küünlatuli, selle väiksem veli, pikendab öö maagiat kasvõi päikesetõusuni.

5. Jookide jahutamiseks kasuta jää asemel sügavkülmast võetud limonaadi- ja õllepurke

Pane valmis üks vett täis ämber laste ja teine täiskasvanute jookide jaoks. Lastejookide ämbris olgu jahutajaks sügavkülmast võetud limonaadipurgid, täiskasvanute jaoks sügavkülmuta mõned õllepurgid. Sellised „jääpadrunid“ hoiavad ämbris vee ja ühtlasi ka selle sisse tõstetud joogipudelid jahedana tunde.

6. Pane laste jaoks valmis õuemängud

Sihtimismängud, petank, Mölkky, reketid, jalgpall, mullitajad, õue-bowling, veepallid, lendavad taldrikud, tuulelohed – kõik see kraam ja rohkemgi veel olgu meie õnne ja rõõmu jaoks valmis, et vanemad saaksid rahulikult... sotsialiseeruda, vähemalt mõnda aega.

7. Lase lastel magustoitu teha

Milline laps ei taha vahukomme grillida! Pööra see tegevus enda kasuks ja lasegi lastel magustoiduks vahukommiburgereid teha. Lisaks vahukomidele on vaja küpsiseid, šokolaadi ja banaani. Tee nii: tõsta küpsisele šokolaadiruut või paks banaaniviil – või mõlemad – lükka vardast paar kuuma ja pehmet vahukommi peale ning kata teise küpsisega. Maitseb kõigile!

8. Ohutus ennekõike

Vorstides, lihas ja kalas on piisavalt rasva ning tuline rasv võib teadagi põhjustada leegi lahvatamist ja põletusi. Hoia läheduses veega spreipudelit pisemate leekide kustutamiseks ja igaks juhuks ka tulekustutit.     

9. Lõbutse ja naudi!

Nüüd, kus oled varustatud hulga oluliste nõuannetega, anname veel ühe ja kõige olulisema: naudi täiega! See ju ongi jaanipeo üdi!

Klikka retseptil: Pitsasuupisted küüslaugu ja mozzarella’ga 

Pitsasuupisted küüslaugu ja mozzarella`ga. Foto: Tuuli Mathisen

Vahelduseks klassikalistele pitsadele võid valmista pitsatainast põhjale küüslaugu ja juustuga suupisteid.

Klikka retseptil: Pirnisuupisted

Pirnisuupisted. Foto: Meeli Küttim

Keera küps ja mahlane pirn singiviilu sisse ning piserda peale kerge õli-äädikakaste. Või keera koos pirniga peekoni sisse rukolalehti ja viil sinihallitusjuustu, pigista üle sidrunimahlaga ja keeruta veskist piprasegu peale. Tulemus on ilus, lihtne ja väga maitsev!

Klikka retseptil: Grillitud värske kartul salatipadjal 

Grillitud värske kartul salatipadjal. Foto: Jaan Heinmaa

Esimesed värsked kartulid on vastupandamatult maitsvad ja  palju muid lisandeid ei vajagi. Kerge värske salat on neile hea kaaslane. Vali grillimiseks väiksemad mugulad. Kiiremaks valmimiseks võiks kartulid eelnevalt soolakas vees poolpehmeks keeta. 

Klikka retseptil: Grillitud veisesteik maasikasalsaga

Grillitud veisesteik maasikasalsaga. Foto: Jaan Heinmaa

Üks hea laagerdunud veisesteik on  iga gurmaani unistus. Pehme, lausa suussulav liha on pakub nauditavalt puhast maitset. Veiseliha tasub küpsetada pigem vähem,  nii jääb see mahlane.

Klikka retseptil: Grillitud tortiljapitsa

Grillitud tortiljapitsa. Mari-Liis Ilover

Tortiljapitsa sobib kiireks näljakustutajaks, sest valmib õues grillil kärmelt ja hõlpsalt. Katete puhul on piiriks fantaasia, siinsed kolm varianti on vaid ühed võimalikest. 

Klikka retseptil:Grillvorstikestega pikitud kanamaks

Grillvorstikestega pikitud kanamaks. Foto: Meeli Küttim

Kanamaks on üks õrn ja tujukas asi, aga kui seda rasvasema vorstiga pikkida ja hästi kiirelt mõned korrad sütel pöörata, saad sellest tavalisele lihale vahelduseks väga maitsva suutäie.

Klikka retseptil: Grillitud lõhe sinihallitusjuustuga

Grillitud lõhe sinihallitusjuustuga. Daisy Lappard

Klassika!

Klikka retseptil:Õhukesed grillpihvid

Õhukesed grillpihvid. Foto: Jaan Heinmaa

Kiirelt valmiv grill-liha, mis sobib nii burgeri vahele kui ka koos kartulisalatiga taldrikule.

Klikka retseptil: Grillitud piprane kalkunifilee

Grillitud piprane kalkunifilee. Foto: Jaan Heinmaa

Kalkuni rinnaliha on kuivem ja sitkem kui broileriliha ning vajab seetõttu pikemat marineerimisaega.

Klikka retseptil: Grillitud ananass rummisiirupiga

Grillitud ananass rummisiirupiga. Foto: Jaan Heinmaa

Pisut magus ja pisut vürtsikas grillananass võib olla nii magustoiduks kui ka lihale lisandiks. Timmi vürtsikust ja magusust vastavalt maitsele.