Tallinki buffet.Foto: Katri Link
Toiduuudised
21. juuni 2019, 15:25

LAEVALE SÖÖMA! Tallinki laevamenüü sai suvise hingamise

Suve algus toob Tallinki laevade buffet-restoranide valikusse Läänemere piirkonna väiketootjate saadused, keskkonnasäästlikult püütud kala ja mereannid ning Aasia köögist inspiratsiooni kogunud tänavatoidu. Uue, enam kui 150 roast koosneva menüü sündi panustas nii oma kogemuste kui ka reisijate maitse-eelistuste põhjal üle 50 Tallinki köögitoimkonna liikme.Koostöö kohalike tootjate ja tarnijatega

Tallink Grupi peakoka Anti Lepiku sõnul on buffet-restorani kontseptsioon muutunud – kunagine traditsiooniline Rootsi laud on täna rikkaliku valikuga toiduturg, kus ühe toidukorra vältel saab nautida nii kala ja mereande, liha, taimetoitu kui ka Aasia tänavatoidu ampse.

„Laeva restorani menüü peab sobima igale inimesele ning vajab seetõttu kliendi tagasisidet ja toidutrende arvesse võttes pidevat timmimist. Kvaliteedis buffet-menüü loomisel tagasi ei hoita. Seda, mida laevaköögis teatavate piirangute tõttu valmistada pole võimalik, tehakse valmis meie heade koostööpartnerite poolt mandril ehk kliendile pakutakse maitseid, mida mitte kusagilt mujalt ei leia,“ rääkis Tallink Grupi peakokk Anti Lepik.

Tänavuse buffet-menüü läbivaks jooneks on Läänemere väiketootjate hõrgutised nii eraldi roogadena kui teiste toitude komponentidena. Nii leiab valikust näiteks Eesti põdrasinki, Soome tootja poolt röstitud lambaliha ning Rootsi pagarite leiba ja saia. Kohalike tootjate kaasamine elavdab menüü kõrval ka Läänemere piirkonna ettevõtlust, näiteks marineeritud Peipsi latika ja kuumsuitsutatud Peipsi latika kreemi menüüsse toomine annab Peipsi kalatööstuses tööd mitmele inimesele.

„Kui väiketootjad oleksid suutelised meie kaubakogustele vastavalt näiteks iga kuu 500 kilogrammi juustu tootma, siis oleks ilmselt kogu tooraine tarnitud vaid Eesti ja teiste Läänemere riikide väiketootjate poolt, kus Tallinki laevad sõidavad,“ lisas Lepik.

Põhjamaades on kalal toidulaual väärikas koht. Eelmise aasta lõpus tunnustati Tallink Gruppi MSC sertifikaadiga ehk rahvusvahelise jätkusuutliku ökomärgisega, sest laevadel reisijatele pakutav heeringas ja krevetid on püütud merevarusid kahjustamata vastutustundlike kalastajate poolt ning Tallink tegutseb järjekindlalt selle nimel, et propageerida jätkusuutlikku tegevust oma partnerite seas.

Suurem valik ehedat Aasia tänavatoitu ja roheline toiduturg

Menüüs on täienenud eheda  Aasia tänavatoidu valik, milleks sai peakokk  inspiratsiooni laevareisilt koos Jaapani, Korea, Hiina ja Tai turismifirmade esindajatega. “Palusin neil nimetada viis toitu, mis kõnetavad Aasia inimest kõige rohkem,” rääkis Lepik. “Välja joonistusid nuudlid, karri, aasiapärased pelmeenid, kanaliha, hea naan-leib ja loomulikult õige ümmargune sushi-riis. Kõike seda meie Aasia tänavatoidu valikust leiabki,“ rääkis Lepik.

Aasia toidu austajad saavad Tallinki tänavatoidulauast mekkida muuhulgas vokitud nuudleid, läätsede ja tofuga paari pandud kikerhernekarrit, köögivilja gyoza’sid vürtsika majoneesi ja lehtkapsa-redise salatiga, tulise kastmega kanatiibu, koreapärase barbecue-kastmega seakülge ning miso suppi, mida serveeritakse traditsioonide kohaselt koos wakame ja tofuga.

Veganitele, taimetoitlastele ning kõigile värske ja rohelise austajatele leiab Tallinki buffet-valikust Green Market`i koos juurikate, ürtide, salatite, määrete ja teiste põnevate tervislike alternatiividega. Veganitele sobivaid sööke leiab ka teiste „turgude“ roogade hulgast ning need on lihtsasti leitavad tänu rohelistele siltidele.

Üheksa last kümnest kiitsid Tallinki lastelaua menüü maitseid

Erilist rõhku pöörati ka Tallinki lastelauale, mis sisaldab kõige väiksemate pereliikmete maitsemeeli silmas pidades tooraineid, mis on valminud 100% naturaalselt ja ilma säilitusaineteta. „Laev ei ole koht, kus hakkaksime muutma lapse toitumisharjumusi, seda peavad tegema lapsevanemad kodus. Meie eesmärgiks on pakkuda head reisi- ja ka toiduelamust kogu perele, kus mitmekesise valiku leiab nii lapsevanem kui ka laps ise,“ rääkis Lepik.

„Laste toidulaua kokkupanemisel palusime abi lastelt endilt, kes menüüd testisid ja sellele ausat tagasisidet andsid. Tallinki köögitoimkonna rõõmuks hindasid lapsed menüüd heaks – üheksa last kümnest pidasid toiduvalikut maitsvaks ning ülejäänud ühe punkti ulatuses tegime ka vastavaid muudatusi,“ sõnas Lepik.

Lemmikuteks osutusid tomatine hakklihakaste, mis on valminud 100% veiselihast ning loomulikult  säilitusainetest prii. Kvaliteetsest veiselihast on valminud ka rootsipärased lihapallid, mis on laste eelistusi silmas pidades jõudnud lauale suupäraste, frikadelli suuruste ampsudena.

Lastemenüüst leiab veel armastatud kanafileeampsud, mis on valminud värskest kanast, maitsestatud soola ja pipraga ning röstitud isuäratavaks suutäieks. Lastelaua valikus on ka värsked köögiviljad, mis annavad võimaluse salat vastavalt oma maitsele ise kokku panna. Magusa punkti panevad menüüle õhulised pannkoogid moosiga.

Uuenenud suvine buffet-menüü on Tallinki laevadel saadaval alates 12. juunist.