Mürgine seen punakas narmasnutt Toomemäel.Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
21. juuni 2019, 22:10

Seenelkäik Toomemäel võib lõppeda surmaga? (9)

Tallinna Ülikooli botaanika ja mükoloogia lektor Tõnu Ploompuu avaldas Facebookis hoiatuse, et Tartu parkides kasvab sel aastal ohtralt eluohtlikult mürgiseid punakaid narmasnutte. „Nii palju pole ma neid seeni elus näinud, ilmselt ainuüksi Toomemäel on tuhandeid,“ kirjutab lektor Ploompuu.

Keskkonnaameti pressiesindaja selgitab, et antud teemaga keskkonnaamet ei tegele ning pöörduma peaks hoopis seeneteadlaste ja kohaliku omavalitsuse haljastusteenistuse poole. Tartu linna haljastus- ja puhastusteenistuse juhataja Eda Põldma ei oska aga olukorda samuti kommenteerida, sest teenistus tegeleb tavaliste pargihooldustöödega, mitte seentega. Seega ei ole need seened justkui kellegi mure.

Tartu Ülikooli loodusmuuseumi direktor ja mükoloogia professor Urmas Kõljalg väidab, et punakaid narmasnutte on Tartus alati kasvanud. „Üldiselt on ta sellise väljanägemisega seen, et teda ei korjata söögiks. Siiani ei ole temaga mingit probleemi minu teada olnud,“ ütleb Kõljalg.

Mürgistusteabeinfoliini andmetel ei ole konkreetselt punaka narmasnutiga mürgistusjuhtumeid tõepoolest olnud. Küll on aga juhtunud mürgistusõnnetusi siid-narmasnuttide ja kuhik-narmasnuttidega.

Selleks, et narmasnuttidest pargis lahti saada, tuleks  Kõljala sõnul terve loodus ära hävitada, sest seened elavad sümbioosis puujuurtega ning on neile kasulikud. „Ma ei näe selles [narmasnuttide kasvamises parkides] suurt probleemi. Mürgiseid asju on meie ümber palju,“ lisab Kõljalg.