Lisaks menüüle aitab kohalike tootjate kaasamine elavdada ka Läänemere piirkonna ettevõtlust, näiteks kuumsuitsu latika kreem annab Peipsi kalatööstuses tööd mitmele inimesele. Foto: Martin Ahven
Toiduuudised
21. juuni 2019, 12:47

Ajaarvamine Tallinki moodi: laevadel saabus suvi juba kümme päeva tagasi

Kuigi kalendrit uskudes algab suvi täna õhtupoolikul, saabus Tallinki laevade buffet-restoranides suvi juba eelmisel nädalal. Uus, enam kui 150 roast koosnev menüü rõhub Läänemere piirkonna väiketootjatele,  keskkonnasäästlikult püütud kalale ja mereandidele ning Aasia köögist inspireeritud tänavatoidule.  

Tallink Grupi peakoka Anti Lepiku sõnul on kunagisest traditsioonilisest Rootsi lauast saanud tänaseks rikkaliku valikuga toiduturg, kus pakutakse kala ja  mereande, liha ja taimetoitu ning ei puudu ka Aasia tänavatoit. Suvemaitseid aitas köögi poolelt paika timmida enam kui poolsada inimest.

Suve läbivaks jooneks on Läänemere väiketootjate hõrgutised. Nii leiab laualt näiteks Eesti põdrasinki ja leiba, soomlaste röstitud lambaliha ja Rootsi pagarite juuretisesaia. Lisaks menüüle aitab kohalike tootjate kaasamine elavdada ka Läänemere piirkonna ettevõtlust, näiteks marineeritud Peipsi latikas ja latika kreem annavad Peipsi kalatööstuses tööd mitmele inimesele. 

Kokku on Rootsi lauas 150 rooga, nii et parimagi tahtmise korral ei jaksa keegi kõiki neid proovida. Foto: Martin Ahven

„Kui väiketootjad oleksid suutelised meie kaubakogustele vastavalt näiteks iga kuu 500 kilogrammi juustu tootma, siis pärineks ilmselt kogu tooraine vaid väiketootjatelt,“ tõdeb  Lepik.

Väärikas koht Põhjamaades kuulub toidulaual kalale, tõeliselt muljetavaldav valik on räime- ja heeringavaagnaid. Aga olgu kalalaud kui rikkalik tahes, ei tohi sealt puududa graavilõhe. "Graavilõhe on skandinaavlase jaoks gastronoomilise kultuuri küsimus," muigab peakokk. Lisaks green buffet`le võiks kalalaua juurde olla asja taimetoitlastelgi - neid ootab seal beluuga kaaviari vegan versioon.  

Raske valik ehk suvine Rootsi laud Foto: Martin Ahven

Aasia toidu austajad saavad tänavatoidulauast mekkida muuhulgas vokitud nuudleid, läätsede ja tofuga paari pandud kikerhernekarrit, köögivilja gyoza’sid vürtsika majoneesia, tulise kastmega kanatiibu, koreapärase barbecue-kastmega seakülge ning miso suppi. Kindlasti ei jää merel nälga ka veganid ja taimetoitlased, neil on isegi oma roheline "turg" olemas. Ning nuriseda ei tohiks lapsedki, sest lastelaua kokkupanemisel küsiti nõu lastelt endilt. "Meie rõõmuks pidasid üheksa last kümnest toiduvalikut maitsvaks ning ülejäänud ühe punkti ulatuses tegime ka vastavaid muudatusi,“ kinnitab Lepik. 

Köögi poolelt aitas Anti Lepiku sõnul uusi suvemaitseid paika timmida enam kui poolsada suud. Lisaks lapsed, kes testisid lastelaual pakutavat. Foto: Martin Ahven

Lastele meeldisid väga tomatine hakklihakaste ja rootsipärased lihapallid, aga eriti veel võimalus ise värsketest köögiviljadest endale meelepärane salat kokku panna.

Kaks-ühes ehk šokohooliku toorkook. Foto: Martin Ahven

Taldrikuga mööda "turge" tiirutades tasub siiski piiri pidada - muidu võib juhtuda, et magusalaua ääres suudad veel vaid silmadega süüa.