Foto: Envato Elements
Sisuturundus
23. juuli 2019, 09:00

SANTA MARIA SOOVITAB: milliseid maitseaineid on vaja hoidistamiseks?

Märkamatult on suvi seal maal, et kätte on jõudnud hoidiste valmistamise aeg. Et sisse tehtud kurgid, tomatid, kõrvitsad ja muud aedviljad mekiksid hästi, tuleb kasutada erinevaid maitseaineid. Santa Maria annab nõu, millised vürtse-ürte tasuks hoidiste tegemiseks kaupluses korvi poetada.

Loorber

Loorber on suur igihaljas põõsas, millel on nahksed, läikivad ja tumerohelised lehed. Loorberilehtedel on pikantne, terav ja kibe mekk, mis kuivatades pehmeneb ning lisab roogadele taimetee maitsenüansse. Loorberilehed vajavad teiste koostisosadega segunemiseks aega. Maitsenüansid tekivad pikema aja jooksul ning muutuvad tasapisi tugevamaks.

Köögis kasutatakse loorberilehti tavaliselt maheda ja aeglaselt vabaneva maitse lisamiseks puljongitele, kastmetele, suppidele ja hautistele. Loorberileht on petersellivarte ja tüümiani kõrval levinud koostisosa maitsekimpudes, lisaks sobib loorberileht hästi marineerimisvedelikesse.

Kuivatatud loorberileht on tugeva maitsega ning seda tuleks kasutada mõõdukalt. Loorberi kvaliteeti saab kontrollida hõõrudes selle lehti vastamisi – hea kvaliteediga lehtedel tekib iseloomulik loorberilõhn, mida väheste eeterlike õlide sisaldusega lehtedes ei teki.

Kaneelikoor

Nagu kõikide vürtside puhul, oleneb ka kaneeli maitse väga palju sellest, kus see kasvanud on. Santa Maria kaneel tuleb Indoneesiast ning sel sordil on kõrge eeterlike õlide sisaldus, mis annab tugeva maitse ja pisut kuumust (see on läänemaailmas eelistatud maitsepaletiks).

Santa Maria ostab kaneeli tervete pulkade või laastudena ning jahvatab neid ise. Laastud on pärit puu eri osadest. Puu alumise osa koor sisaldab rohkem õlisid ja on maitseküllasem; segatuna puu keskmise ja ülemise osa koorega moodustub mitmekülgne maitse.

Kaneel sobib ideaalselt põhitoitudele, kondiitritoodetele ja magustoitudele, aga ka hoidistesse.

Kas teadsid, et kaneelikoort on võimalik korduvalt kasutada? Pärast kasutamist tuleb see lihtsalt puhtaks pesta, kuivatada ja hoida õhukindlas nõus.

Foto: Envato Elements

Nelk

Nelgipungad tekivad ilusates rohelistes kobarates, kus on 10-15 õit ning korjatakse siis, kui need hakkavad roosaks muutuma. Esimene saagikorjamine leiab aset, kui puu on 6-8 aastat vana ning saaki saadakse järgnevad 50 aastat.

Santa Maria tervetel Madagaskari nelkidel on terav ja mitmetahuline maitse, mis on samal ajal magus ja rikkalik.

Nelk on olnud oluline idamaise köögi element ning üks karri komponentidest, mida kasutatakse nii tervelt kui jahvatatult. Seda kasutatakse sea-, veise-, lamba-, uluki-, pardi- ja haneliha või singiga pajaroogade, köögiviljatoitude, ahjusibulate ja -tomatite, riisiroogade, kompottide, marinaadide, kilu-, räime- ja heeringahoidiste ning hõõgveini maitsestamiseks. Vähem teatakse nelgi sobivusest juustudega, eriti sinihallitusjuustuga.

Parima ja värskeima maitse saamiseks purustada nelki vahetult enne kasutamist.

Must terapipar

Musta pipra maitset mõjutab palju see, kus ja kuidas see on kasvanud. Üldiselt hinnatakse pipart suuruse järgi (suurem on parem), kuid vahet saab teha ka kasvupiirkonna järgi.

Santa Maria must terapipar on suurepärase aroomi ja meeldiva teravusega. Parima maitse väljatoomiseks tasub piprateri jahvatada vahetult enne kasutamist.

Hea kvaliteediga pipral on sisu ja kest kontrastsed. Tugeva aromaatse ja täidlase maitsega must pipar on vajalik maitseaine kõikide toiduvalmistajate jaoks. See sobib suppide, puljongite, marinaadide, hoidiste maitsestamiseks. Värskelt jahvatatuna või purustatuna passib hästi ka lihale, kalale, kanale, salatitele.

Foto: Envato Elements

Kas oled kunagi marineerinud maasikaid? Tea, et see on tõeline maitseelamus!

VAJA: 

- 700 g maasikaid

- 4 tk Santa Maria kaneelikoort

- 4 g Santa Maria Tellicherry musta pipart

- 400 ml palsamiäädikat

- 400 ml vett

- 300 g suhkurt

VALMISTAMISJUHEND:

- Puhasta maasikad.

- Lase vesi keema, lisa kaneelikoor, värskelt jahvatatud pipar, suhkur ja palsamiäädikas.

- Keeda nii kaua, kuni vedelik on poole vähemaks keenud.

- Pane maasikad purki ja kalla peale jahutatud marinaad.

Marineeritud maasikaid Tellicherry pipra, kaneeli ja kerge palsamiäädikaga on ideaalne nautida pannkookide või vanillijäätisega.

Valmis marinaadisegud

Santa Maria valikust leiab ka valmis segu kurkide marineerimiseks, mis teeb isegi algajast hoidistetegijast proefessionaali. Anname ka lihtsa retsepti, kuidas kurke marineerida:

VAJA:

- 2,5-3 kg kurke

- 160-170 ml 9% toiduäädikat

- 250-300 g (3 dl) suhkrut

- 1,5 l vett

- 1 pakk Santa Maria marinaadisegu kurkidele

- till

- mustsõstralehed

VALMISTAMISJUHEND:

- Viiluta kurgid.

- Keeda veest ja suhkrust siirup. Lisa keevale siirupile äädikas ja kuumuta keemiseni.

- Kasta kurgid korraks keevasse marinaadi ning lao siis tilli ja mustsõstralehtedega vaheldumisi purkidesse.

- Seejärel lase marinaad uuesti keema ja lisa pakitäis marinaadisegu.

- Vala kuum marinaad purkidesse nii, et kurgid oleksid täielikult kaetud.

- Purgid sulge kohe ja hoia jahedas. Serveerimisvalmis on see nädala parast.

Foto: Envato Elements

Sinepiseemned

Santa Maria kollaseid sinepiseemneid kasutatakse tervena hoidistes ja lauasinepi koostisosana.

Sinepiseemned on ideaalsed lisada tervelt kurgi- ja köögiviljamarinaadidesse ning purustatult liha-, kala- ja taimetoitude maitsestamiseks. Seda kasutatakse sageli ka indiapärastes roogades, sinepisegudes ja söökide kaunistamiseks.

Loodame, et said sellest artiklist inspiratsiooni ning ideid kurkide ja muude köögiviljade sisse tegemiseks. Tutvu ka erinevate Santa Maria retseptidega SIIN!