Maximas sellist kärutäit koju kaasa osta ei saa - Eesti käsitööõlle asemel laiutab riiulitel Brüsseli euroõlu. Foto: Tiina Kõrtsini
Toiduuudised
20. juuni 2019, 15:24

ŠOKK! Maxima poes ei müüdagi Eesti käsitööõlut! (46)

Õhtulehele saatis kirja lugeja, kes kurdab, et kolme X-iga Maximas ei ole müügil Eesti käsitööõlut.

Nädala sees sattusin Õismäele, kus asub minu teada Tallinna ainus kolme X-ga Maxima.

Enamik eestlasi elab Maxima lähedal, mis on kas ühe või paremal juhul kahe X-ga. X arv märgib poe suurust. Seega paikneb Õismäel aukartustäratavalt suur pood, kus sortiment peaks olema väga lai.

Väikese aleviku elanikuna otsustasin sellest poest läbi hüpata. Mu samm oli kerge ja rõõmus, nagu Mozarti 21. klaverikontserdi teine osa. Maximas on teatavasti head hinnad ja nii lendas ostukärusse ilma pikema mõtlemiseta tükk kirsi-rummimarinaadis vedelenud liha ning veel üht teist.

Seejärel jõudsin poe viimasesse ossa, kus asuvad joogid. Astusin ühest riiulivahest välja ja sukeldusin teise. Riiulid avanesid ja ma nägin seda, mis mind üleüldse siia poodi tõi. Õlu. Ja seal see oli. Terve pikk riiul, mis oli laitmatult täidetud. Mitte ühtegi tühja auku. Eks esmaspäevane pärastlõunane aeg mängis samuti rolli.

Kuid peagi jättis Mozart mu peas klaverimängu katki. Olgu riiul kui pikk tahes, mida ei ole, seda ei ole. Kus on Eesti käsitööõlu!? No ei ole. Tegin tiiru, tegin kaks ja veel kolmandagi. Ikka ei ole!

Küsisin riiulite vahel laveerivalt poetöötajalt, kas siin käsitööõlut ei ole? Töötaja tegi samamoodi tiiru peale ja tuli tagasi kurva sõnumiga.

EKRE Helmed, jätame korraks pereäri ja tegeleme probleemidega! Läti piirikaubandusele piduritõmbamine on probleemi üks tahk. Eesti õlu, käsitööõlu, mis on valdavalt Maarjamaa maameeste meisterdatud, ei jõua Maxima sortimenti! Leedukad, kellele poekett kuulub, ignoreerivad meid!

Olukord on veelgi hullem. Riiulis leidus Eesti kesvamärjukese asemel hoopis Belgia õllesid! See on puhas Brüsseli ja Euroopa Liidu värk. Baltikum ei hoia kokku, kõik on Euroopa poole kaldu!

Mida ma peaksin oma järeltulevatele põlvedele ütlema? Ma tahaksin neile õpetada, et jooge vähe ja kvaliteetset, mitte palju ja odavat. Alkohol ei ole meelemürk, vaid maitseelamus.

Nukral pilgul ladusin kärusse mitu belglast, sest, nagu varasemalt öeldud, Maximas on hinnad kuratlikult odavad. Lisaks võtsin ühe külma espressokokteili. Kohvi stouti ma ei leidnud.

Koduteele jäi veel Järve Selver. Mozart jätkas klaverimängu.