Evelin Ilves on "Erakond Eestimaa Rohelised" esinumber Euroopa parlamendi valimistel. Üritus pressile Evelini restoranis Roog.Foto: Tiina Kõrtsini
Kolumnid
20. juuni 2019, 13:17

EVELIN ILVES: tulin puhta lehena, et ei peaks milleski pettuma (28)

Juba paar aastat tagasi sosistati saladuskatte all, et pundil "hea elu arhitektidel” on unistus luua Tallinnasse keskkond, mis on maitsekas alternatiiv kõikide kaubandus-ja meelelahutuskeskustele. Kombinaatidele, mida kõikjale Eestis kerkib kui seeni pärast vihma. Aga neile, kes kino ja popkorni haisu ei armasta ega ammugi ostlemist vaba aja veetmisena ning kiirtoitu söögiks ei pea, pole midagi peale mõne muuseumiuuenduse lisandunud.

Ja nüüd on ta lõpuks avatud: ikooniline Rootsi päritolu kontseptsioon nimega Fotografiska on end sisse seadnud Telliskivi loomelinnaku kaua tühjana seisnud kuuekorruselisse majja. On tulnud, et pakkuda maailma tippkvaliteeti kõigile meie meeltele. Kunsti-, muusika-ja toidugurmaanid, see on tõeline elamuskeskus!

Astun avarasse halli, kus külalisi tervitab investeerimispnkur Rain Tamm, tema selja tagant vilksab läbi meie kokandusmaailma tippude tipp Peeter Pihel. Need mehed on selle kontseptsiooni Eestisse toomise mootorid. Mõlemad tuntud selle poolest, et kõigele, mida ette võetakse, seatakse kõige kõrgemad kvaliteedistandardid.

Mul ei olnud ootusi, tulin puhta lehena, et ei peaks milleski pettuma. Hall on inimestest tulvil, siin on loome-ja äriinimesi, poliitikuid ja toidumaailma tähti. Suupisted, mida pakutakse, annavad esimese signaali, et tegemist pole mainstream catering'iga. Biolagunevatest maitsekatest taldrikutest ja kaussidest pakutakse tipprestorani tasemel salateid ja suppe. Jookide riiul on lühike, aga hoolikalt valitud. Alkoholivabadele kokteilidele on lausa omaette baar. Taustamuusika paitab kõrvu ja sobitub hiilgavalt industriaalsesse keskkonda. Braavo!

Võtan suuna ülakorrustele. Seal on avatud lausa neli fotokunsti näitust. Esimene ja suurim, pühendatud pisikestele etnilistele gruppidelen kõikjal maailmas, tõstab fookusesse portreed ja keskkonnad. Ja see on lihtsalt lummav! Liigun teosammul ühe pildi eest järgmiseni ja mul kaob aja- ning ruumitaju. Unenäoline rännak Austraalia põlisrahvaste juurest Siberisse vältab tubli poolteist tundi.

Ma ei märka, kuidas aeg lendab ega registreeri, mida inimesed viies-kuues keeles mu ümber kõnelevad. Ringkäiku etnokorrusele kureerivad meie omad kolm sõsarat Setomaalt, kes Peeter Piheliga pikka aega koostööd teinud. Setu rahvarõivais õekesed on kui seinalt fotolõuendilt maha astunud ning mõjuvad elava tõestusena, et kõik see hämmastav, näitusel nähtud ilu on kusagil päriselt olemas.

Kui kunstikorrustelt kõige ülemisele, kuuendale jõuan, avaneb panoraamvaade vanalinnale, merele, raudteele. Mu teadvusesse jõub tagasi teadmine, et see kõik ongi Tallinnas. Siin katuseterrassil avab peagi uksed restoran, mis pakutud suupistete alusel krutib ootused taevasse. Kunstielamusest saab sel õhtul sujuvalt muusikaline rännak ja tõeliselt äge pidu. Vaiko Eplik on bändiga laval, et oma pööraselt hõrgu muusikaga kogu külaliskond pöördesse viia. Tere tulemast, Fotografiska! Kummardus suure töö tegijatele ja neile, kes seda „lippu kõrgel hakkavad hoidma! Soovitan soojalt!

Kuna on pidude aeg, jagan teiega üht jahuvaba, aga luksusliku ja supermaitsva tordi retsepti. Head maiustamist kodugurmeega!

“Kergem kui õhk” šokolaaditort*

Tordi kihtide jaoks:

340g hea kvaliteediga mõru/magusat shokolaadi (mina kasutan yle 70%)

6 supilusikat vett

12 head õnneliku kana muna

1 1/3 klaasi suhkrut

1/2 tl soola

Täidiseks:

1 l vahukoort

12 spl tuhksuhkrut

8 spl Grand Marinieri või muud meeldivat likööri

soovi korral mõnusat moosi või värskeid marju.

Tee nii

Kuumuta ahi 175C-ni ja määri lahtikäivad koogivormid võiga. Põhja võid panna küpsetuspaberi.

Sulata shokolaad pliidi peal veevannis, jahuta pisut, kui on sulanud.

Vahusta munakollased koos 2/3 suhkru kogusega ja näpuotsa soolaga kuni segu muutub paksuks ja “kaameks”ning sega see sulatatud shokolaadiga. Munavalged vahusta eraldi, kuni nad muutuvad ilusaks vahuks, mis “seisab nagu mäetipud” ning lõpus lisa ülejäänud suhkur ning vahusta kuni suhkur on sulanud. Seejärel lisa vahustatud munavalged shokolaadi ja munakollase segule ja sega aeglaselt ja ettevaatlikult, et ei lõhuks vahu struktuuri.

Jaga kogus neljaks võrdseks osaks ja küpseta eraldi 4 põhja. Aega läheb umbes 16 min - kuni peale tekib väike koorik. Peale küpsetamist lase kihtidel u 10 minutit seista ja alles siis võta ettevaatlikult vormidest välja ning saada nad külmikusse jahtuma. Nad on soojana üsna õrnakesed! Jäta külma umbes 2 tunniks.

Täiteks vahusta koor korralikuks vahuks. Kui sulle meeldib tummisem kreem, võid sinna segada ka mascarponet. Kui eelistat taimset kraami, võid vahustada hoopis külmikus seisnud kookospiima – seegi on ülimaitsev!

Edasi määri shokolaadikihtidele vahukoort ja puista marju ning kõige peale pane hea paks kiht kreemi ja riivi hunnik shokolaadi või kaunista marjade ja lilledega. Naudi tõelist küllust!

Kohtumiseni Hiiumaal – Padriku pood-kohvik avab uksed peale Jaanipäeva!

Rõõmuga,

Evelin

Pika tänava kodust

* algupärase retsepti autor on Priit Kuusk kunagisest restoranist naNo.