Sõir.Foto: Tarmo Virkus
Toiduuudised
19. juuni 2019, 13:45

LAHING SÕIRA PÄRAST: Eesti sõiratootjate kaitstud geograafilise tähise taotluse menetlemine jätkub (2)

Meediale saadetud info kohaselt esitas kuuest sõiratootjast koosnev huvirühm Maaeluministeeriumile taotluse nimetuse ’Vana-Võromaa sõir’ ehk ’Setomaa sõir’ registreerimiseks kaitstud geograafilise tähisena. Novembris esitatud taotlusele andis Euroopa Komisjon tagasisidet, et seda tuleb täiendada.

 „Meedias levinud väide, et Euroopa Komisjon olevat lükanud tagasi taotluse saada nimetusele ’Vana-Võromaa sõir’ ehk ’Setomaa sõir’ kaitstud geograafiline tähis, ei vasta tõele. Tänavu mais edastas Euroopa Komisjon taotlejatele kommentaarid ja küsimused esitatud taotluse kohta, mis on kaitstud geograafilise tähise taotlemisel tavapärane. Kommentaaride ja küsimuste esitamine ei tähenda taotluse tagasilükkamist, vaid täpsustava info küsimist. Pärast taotlejatelt täpsustava info saamist vaatab Euroopa Komisjon täiendatud taotluse uuesti läbi,“ ütles Maaeluministeeriumi põllumajanduspoliitika osakonna ekspordi ja turuarenduse büroo juhataja Kadi Raudsepp.

Toote nimetuse registreerimine kaitstud geograafilise tähisena annab märku sellest, et toode pärineb kindlast piirkonnast ning sellel on omadused, mis tulenevad geograafilisest päritolust. Lisaks peab vähemalt üks tootmisetapp toimuma määratud geograafilises piirkonnas.

Taotluse näol on tegu Eesti toidusektori tootjate esmakordse sooviavaldusega registreerida kaitstud geograafilise tähise nimetus juustutootele. „Kuivõrd Eesti jaoks on väga oluline kvaliteetsete toodete väärtustamine läbi Euroopa Liidu kvaliteedimärkide süsteemi, kutsume üles ka teisi tootjaid ja töötlejaid aktiivselt koos kvaliteedimärke taotlema,“ lisas Raudsepp.

Nimetuse ’Vana-Võromaa sõir’ ehk ’Setomaa sõir’ registreerimise järel on neid kaitstud geograafilise tähisena lubatud kasutada vaid juhul, kui tootmisel on järgitud nimetuste tootespetsifikaadi tingimusi.

’Vana-Võromaa sõir’ ja ’Setomaa sõir’ on eri nimetused samale tootele – laagerdamata kohupiimajuustule, keedujuustude klassi kuuluvale piimatootele, mida tuntakse Eestis ennekõike ajaloolisel Võrumaal ja Setomaal. Toote koostisained on piim, kohupiim, munad, või, köömned ja sool. Traditsioonilisel tootmisel ei kasutata laapfermenti, tööstuslikke juuretisi, lisaaineid ega lõhna- ja maitseaineid.

Registreerimistaotluse esitanud huvirühma kuuluvad Nopri Talumeierei OÜ, Metsavenna Turismitalu OÜ, FIE Klarika Hirv, MTÜ AIG, Taarka Tarõ OÜ ja Toomemäe OÜ.