Toitumisnõustaja Heikki Mägi jagab soovitusi: väldi liigset söömist nende nippide abil
Fitlapi toitumisnõustaja Heikki Mägi jagab sulle mõned nipid:
- Joo päeva jooksul piisavalt vett, et õhtusöögilauas janu näljaga mitte segamini ajada.
- Söö päeva jooksul eelnevad eined võimalikult regulaarsete vahedega, sellega hoiad ära veresuhkru liigse kõikumise ja ei tekita endale õhtuks "hundinälga".
- Kui õhtul on ees ootamas mõni sünnipäevapidu, tee enne seda trenni. Nii kulutad rohkem kaloreid ja kerge õhtune ülesöömine ei väljendu kohe kaalutõusuna.
- Söö tervislikult tasakaalustatud toitu – korraga nii rasvu, valke kui ka süsivesikuid. Nii püsib täiskõhutunne kauem.
- Mälu toitu aeglaselt ja enne, kui taldrikule uue portsu tõstad, oota veidi. Sel viisil jõuab maost täis kõhtu tähistav signaal ajju ning sinu kõht saab just parajalt täis.
- Söö ka sügistalvisel perioodil rohkelt värskeid salateid ja köögivilju. Need on tervislikud, sisaldavad seedimisele kasulikke kiudaineid ning ei tekita kõhus raskustunnet.
- Magusate jookide asemel joo sidruni, marjade, kurgiviilude või mündiga maitsestatud vett. Magusad joogid ei kustuta janu - need tekitavad hoopis söögiisu.
- Jäta meelde, et tervislik toitumine ei pea olema igav ja maitsetu.
Alljärgnevad retseptid on kerged ning tervislikud ning sobivad ka õhtusöögi- või peolauale. Üks ports on sobilik keskmisele kaalu langetavale naisele. Mees peaks sööma poolteist portsu.
Grillitud sea sisefilee arbuusi-fetasalatiga
Vaja läheb:
100 g sea sisefileed, 75 g valmis
240 g arbuusi
30 g feta juustu (rasva 16%), 4 spl
5 g oliiviõli, 1,7 tl
100 g porgandit, 1,5 tk
1 paprika
½ suvikõrvitsat
1 küüslauguküüs
½ sibulat
maitsestamiseks soola, pipart, tüümiani, rosmariini, petersell
Valmistamine:
- Marineeri sea sisefilee ürtide, soola-pipra, küüslaugu ja õliga.
- Hoia liha marinaadis vähemalt 2-3 tundi.
- Voki köögiviljad. Soovi korral aja need hoopis vardasse ja grilli tulel.
- Grilli liha. Väldi üleküpsetamist.
- Lõika arbuus ja feta juust kuubikuteks.
- Sega kergelt läbi.
- Serveeri liha juurviljade ja arbuusi-fetasalatiga.
Grillitud krevetid ananassiga
Vaja läheb:
165 g kooritud krevette, 125 g valmis
285 g ananassi, 0,3 tk
12 g võid (rasva 82%), 2,5 tl
maitsestamiseks soola, pipart, peterselli
Valmistamine:
- Topi tiigerkrevetid vaheldumisi tükeldatud ananassiviiludega vardasse.
- Aseta mõneks minutiks grillile.
- Sulata või ja haki petersell ning pintselda vahetult enne serveerimist krevettide ja ananassi peale.
- Jahvata peale soola ja pipart.
Grillitud paprika forelliga
Vaja läheb:
90 g forelli, 70 g valmis
25 g riisi (pruun, punane või must), 75 g valmis
1 paprika
15 g juustu (rasva 15%), 1 viil
35 g punaseid konservube (nõrutatud), 2 spl
30 g tomatipüreed (Pomito), 3 spl
maitsestamiseks soola, pipart
Valmistamine:
- Keeda riis soolvees.
- Kui riis valmis ning vesi peaaegu ära auranud, lisa punased oad ja tomatipasta.
- Maitsesta soola ja pipraga.
- Soovi korral võid lisada ka meelepäraseid ürte.
- Lõika paprikal kaas pealt ära. Võta seemned välja.
- Tõsta riisisegu paprika sisse, lisa juust, tõsta kaas peale ning aseta grillile. Soovitatav on kasutada grillalust, muidu kõrbeb põhi liigselt ära.
- Küpseta keskmisel kuumusel 20-30 minutit. Hoia küpsemisel silm peal.
- Grillitud kala valmistamiseks maitsesta forell soola ja pipraga ning aseta samuti aluse peal grillile.
- Kala tõsta grillile hiljem, kuna see küpseb kiiremini.
- Serveeri kohe.
Kommentaarid (0)