Fitlapi toitumisnõustaja Heikki Mägi Foto: Stina Kase Photography
Toiduuudised
18. oktoober 2019, 16:15

Toitumisnõustaja Heikki Mägi jagab soovitusi: väldi liigset söömist nende nippide abil

Pime ja külm aeg on saabunud ning õhtud televiisori ees soodustavad näksimist ja ülesöömist. Väsimusest tingituna haarame tihti ka magusa ning ebatervisliku järele. Kuna liigne söömine lõpeb üldiselt halva enesetunde ja väsimusega, tasuks seda vältida. 

Fitlapi toitumisnõustaja Heikki Mägi jagab sulle mõned nipid:

  • Joo päeva jooksul piisavalt vett, et õhtusöögilauas janu näljaga mitte segamini ajada.
  • Söö päeva jooksul eelnevad eined võimalikult regulaarsete vahedega, sellega hoiad ära veresuhkru liigse kõikumise ja ei tekita endale õhtuks "hundinälga".
  • Kui õhtul on ees ootamas mõni sünnipäevapidu, tee enne seda trenni. Nii kulutad rohkem kaloreid ja kerge õhtune ülesöömine ei väljendu kohe kaalutõusuna.
  • Söö tervislikult tasakaalustatud toitu – korraga nii rasvu, valke kui ka süsivesikuid. Nii püsib täiskõhutunne kauem.
  • Mälu toitu aeglaselt ja enne, kui taldrikule uue portsu tõstad, oota veidi. Sel viisil jõuab maost täis kõhtu tähistav signaal ajju ning sinu kõht saab just parajalt täis.
  • Söö ka sügistalvisel perioodil rohkelt värskeid salateid ja köögivilju. Need on tervislikud, sisaldavad seedimisele kasulikke kiudaineid ning ei tekita kõhus raskustunnet.
  • Magusate jookide asemel joo sidruni, marjade, kurgiviilude või mündiga maitsestatud vett. Magusad joogid ei kustuta janu - need tekitavad hoopis söögiisu.
  • Jäta meelde, et tervislik toitumine ei pea olema igav ja maitsetu. 

Alljärgnevad retseptid on kerged ning tervislikud ning sobivad ka õhtusöögi- või peolauale. Üks ports on sobilik keskmisele kaalu langetavale naisele. Mees peaks sööma poolteist portsu.

Grillitud sea sisefilee arbuusi-fetasalatiga

Vaja läheb:
100 g sea sisefileed, 75 g valmis
240 g arbuusi
30 g feta juustu (rasva 16%), 4 spl
5 g oliiviõli, 1,7 tl
100 g porgandit, 1,5 tk
1 paprika
½ suvikõrvitsat
1 küüslauguküüs
½ sibulat
maitsestamiseks soola, pipart, tüümiani, rosmariini, petersell

Valmistamine:

  • Marineeri sea sisefilee ürtide, soola-pipra, küüslaugu ja õliga.
  • Hoia liha marinaadis vähemalt 2-3 tundi.
  • Voki köögiviljad. Soovi korral aja need hoopis vardasse ja grilli tulel.
  • Grilli liha. Väldi üleküpsetamist.
  • Lõika arbuus ja feta juust kuubikuteks.
  • Sega kergelt läbi.
  • Serveeri liha juurviljade ja arbuusi-fetasalatiga.
Grillitud sea sisefilee arbuusi-fetasalatiga Foto: Fitlap.ee

Grillitud krevetid ananassiga

Vaja läheb:
165 g kooritud krevette, 125 g valmis
285 g ananassi, 0,3 tk
12 g võid (rasva 82%), 2,5 tl
maitsestamiseks soola, pipart, peterselli

Valmistamine:

  • Topi tiigerkrevetid vaheldumisi tükeldatud ananassiviiludega vardasse.
  • Aseta mõneks minutiks grillile.
  • Sulata või ja haki petersell ning pintselda vahetult enne serveerimist krevettide ja ananassi peale.
  • Jahvata peale soola ja pipart.
Grillitud krevetid ananassiga Foto: Fitlap.ee

Grillitud paprika forelliga

Vaja läheb:
90 g forelli, 70 g valmis
25 g riisi (pruun, punane või must), 75 g valmis
1 paprika
15 g juustu (rasva 15%), 1 viil
35 g punaseid konservube (nõrutatud), 2 spl
30 g tomatipüreed (Pomito), 3 spl
maitsestamiseks soola, pipart

Valmistamine:

  • Keeda riis soolvees.
  • Kui riis valmis ning vesi peaaegu ära auranud, lisa punased oad ja tomatipasta.
  • Maitsesta soola ja pipraga.
  • Soovi korral võid lisada ka meelepäraseid ürte.
  • Lõika paprikal kaas pealt ära. Võta seemned välja.
  • Tõsta riisisegu paprika sisse, lisa juust, tõsta kaas peale ning aseta grillile. Soovitatav on kasutada grillalust, muidu kõrbeb põhi liigselt ära.
  • Küpseta keskmisel kuumusel 20-30 minutit. Hoia küpsemisel silm peal.
  • Grillitud kala valmistamiseks maitsesta forell soola ja pipraga ning aseta samuti aluse peal grillile.
  • Kala tõsta grillile hiljem, kuna see küpseb kiiremini.
  • Serveeri kohe.
Grillitud paprika forelliga Foto: Fitlap.ee