Värske salat.Foto: Unsplash
Salati retseptid
8. juuli 2020, 10:08

Lugu ilmus algselt juulis 2019

SA KASUTAD NEID NIPPE KOGU SUVE | Toidutare retseptivõlur Tiina Lebane soovitab 5 lihtsat trikki, kuidas tuunida kurgi-tomatisalatit

Hapukoorega kurgi-tomatisalat on klassika ja pole kõige selle mitmekülgse kõrval, mida nüüdsel ajal salatiks kutsutakse, kuskile kadunud. Miks peakski, sest "lihtsuses peitub võlu“, nagu klassikud olevat öelnud. Aga – see kiuslik sõnake – kui nüüd päris aus olla, siis vahel kulub väike värskenduskuur ära ka klassikale. Kui mitte muuks, siis vähemalt tõdemaks, et „klassik“ on endiselt elujõus.

Niisiis – millega tuunida kurgi-tomatisalatit?

Variatsioon 1: värske, roheline, krõmpsuv

Selle variatsiooni põhikomponent on jääsalat, mis püsib krõmpsu ja mahlasena ka siis, kui salatisöömine viibib. Rebi juurde muudki rohelist: sinepist rukolat, lopsakat friseed ja ilusat lehtpeeti. Julge lisada ka õhukesi fenkoliviilusid ja magusaid hernevõrseid. Kurgikangid ja tomatisektorid nagunii. Kõik see võib jääda naturaalseks või saada veidi sidruni-õlikastmepisaraid peale.

Lihtne ja värske!

Variatsioon 2: ma ei taha kapsast, tahan lillkapsast

Siin on põhikomponendiks – nagu nõutud – lillkapsas, mis on lõigatud parajalt pisikesteks õisikuteks. Lisa soolaseid maapähkleid, kurgiviile ja tomatisektoreid – loomulikult! – ning sega läbi Kreeka jogurtist ja karripastast tehtud kastmega.

Lihtne ja pikantne!

Variatsioon 3: riivitud salati uus tulemine

Varu porgandeid, peeti, õuna, kurki ja tomatit ikka ka. Kõik toored, keetmata. Riivi porgand, õun ja kurk jämeda riiviga, peeti soovitan peenemalt riivida – jääb mahlasem ja hambasõbralikum. Tomat haki kuubikuteks. Kuna kurk koosneb suuremaltjaolt veest, mis riivides ka rohkelt vallandub, siis salatikaste on otsekui omast käest võtta. Kui juba riivimiseks läks, siis riivi maitseks juurde ka värsket ingverit ja puista peale seesamiseemneid.

Lihtne ja meretagune!

Variatsioon 4: kurk ja tomat vastavad sõbrakutsetele

Ja neid on palju: keedetud pasta, kinoa, kuskuss, tatar, bulgur, läätsed, oad. Uus sõber kasvõi igaks nädalapäevaks! Kui veel lisada juustukuubikuid või parmesanilaaste või mozzarella-kirsse ja peotäis või paar krutoone, siis võib salatist lausa söögikord saada.

Lihtne ja toitev!

Variatsioon 5: salati pärast pole vaja vaeva näha

Neid Puhhi-taolisi, kes meepütti nähes teatas lahkelt, et muu pärast pole vaja vaeva näha, kohtab ka päriselus. Nende jaoks koosta salativaagen nii: aseta kõrvuti kurgiviilud ja tomatisektorid – need on tuttavad ka salatiignorandile –, jäta väike vahe ning taas kurk-tomat. Lao sedasi vaagen täis, tühjaks jäänud vahedesse aga pane veidi võõramaid salatilisi, nagu fenkolit, pastinaaki ja avokaadot. Ka keedetud munad sobivad hästi.

Lihtne ja turvaline!