Rabarberivarred.Foto: Tiina Lebane
Toiduuudised
14. juuni 2019, 13:05

Kas oled kõiki rabarberihõrgutisi juba teinud? Vaata ka neid retsepte!

Kodumaine rabarber on meid rõõmustanud juba poolest maikuust alates ja just praegu on selle kaunitari roosakas vars parimas vormis – pikk, lihav ja mahlane! Rabarber ei kao kuskile ka suvel, ent kevadine vili on söömiseks kindlalt parim.

Rabarber on hea kaaliumiallikas ning sisaldab ka C-vitamiini ja kiudianeid. Rabarberi kirbet maitset põhjustab oblikhape, mis aga seob endaga kaltsiumi. Suurel rabarberisõbral tasub kõrvale nautida kaltsiumirikast toitu, sealhulga piimatooteid, et säilitada organismis piisav kaltsiumivaru. Ja ühtlasi ka meelde jätta, et rabarberit soovitatakse tarbida just jaanieelsel ajal, mil oblikhappe sisaldus on väiksem.  

Rabarberivart ei lõigata, vaid murtakse juure küljest lahti, siis ei ei jää varreots pesa mädandama. Kui murrad varred ära kasvuajal ehk kuni jaanipäevani, siis võid augustis-septembris uut saaki oodata. Mõned varred jäta ikka kasvama ka, sest õitsev rabarber on lausa aia ehe!

Aiakaunitar rabarber. Foto: Tiina Lebane

Rabarber – see on suvi, mis on korrutatud lapsepõlvemälestustega!

Küllap toob rabarber paljude jaoks meelde lapsepõlve lahked suvepäevad, kus kogu perekond kogunes aeda laua ümber, et nautida värsket rabarberikooki, parimal juhul muidugi koos jäätisega ja vahukoorega. Rabarberikook on rõõmus möödapääsmatus ilmselt igas kodus, aga moos või mahl, kissell või salat, magustoit või liharoog, suhkruga ahjus küpsetatud rabarberipulgad ja muidugi tükeldatud rabarber sügavkülmas? Külmutamiseks on praegu täiesti viimane aeg: lõika varred (oma aia rabarberit ära koori!) sõrmejämedusteks tükkideks, pane soonkinnisega kilekotti, suru õhk välja ja sulge kott. Ülilihtne!

Toidutare varamust leiame lisaks kookidele ka palju muud rabarberihead, näiteks pannkoogihommikuteks moosi, nostalgilise rabarberikisselli ja jaanigrilli juurde värske vürtsika rabarbertšatni.

Aiapidude lemmikjook, imekauni värviga rabarberimahl valmista nii:

• 2 l vett

• 2 l rabarberitükke

• 2-3 piparmündivart

• 2-3 dl suhkrut

• 1 sidruni mahl

Vala vesi koos rabarberitükkide ja piparmündivartega potti, aja keema ja hauta madalal kuumusel 15-20 minutit või kuni rabarber on täiesti pehme. Vala keedus sõelale ja nõruta vedelik välja. Suru lusikaseljaga rabarberitele, et kogu väärt kraam kätte saada. Lisa suhkur (rohkem või vähem, kuidas eelistad) ja sidrunimahl, sega ja lase maha jahtuda ning villi pudelitesse. Säilita külmkapis.

Klikka retseptil: Rabarberikissell

Rabarberikissell. Foto: Jaan Heinmaa

Kevadiselt kerget ja rõõmsavärvilist magustoitu serveeri kausikestest vahukoore või toorjuustu-vahukoorekreemiga. 

Klikka retseptil: Grillkaste röstitud maasikatest ja rabarberist

Grillkaste röstitud maasikatest ja rabarberist. Foto: Jaan Heinmaa

Maasika ja rabarberi kooslus sobib väga hästi ka grillimisel. Serveeri kastet grillitud liha juurde või pintselda lihale peale vahetult enne grillilt võtmist.

Klikka retseptil: Rabarberi-banaanimoos maasikatega 

Rabarberi-banaanimoos maasikatega. Foto: Jaan Heinmaa

Vanillimaitseline rabarberi-banaani-maasikamoos on suisa luksuslik, naudi seda hommikupudru, pannkookide või maitsestamata jogurti ja müsliga. Ka moosisai koos piimaga on imehea! 

Klikka retseptil: Rabarberine veiselihasalat

Rabarberine veiselihasalat. Foto: Jaan Heinmaa

Esimene kevadine tärkaja rabarber ei passi mitte ainult koogi või magustoidu sisse. Oma happelisusega on ta suurepärane lisand ka marinaadi või salatisse.

Klikka retseptil: Mündi-rabarberi vürtsmoos

Mündi-rabarberi vürtsmoos. Foto: Jaan Heinmaa

Vürtsikas rabarberimoos mündiga sobib hästi suvisteks grillipidudeks liha ja kala kõrvale, samuti juustukandikul serveerimiseks.

Klikka retseptil: Rabarberi-maasikanaps

Rabarberi-maasikanaps. Foto: Jaan Heinmaa

Kodune naps on peale rabarberi ja maasika saanud veidi maitselisa ka apelsinist ja ingverist. Sobib segujookide valmistamiseks või jääga serveerimiseks.

Klikka retseptil: Kevadine sealiha sibulate ja rabarberiga

Sealiha sibulate ja rabarberiga. Foto: Jaan Heinmaa

Kui tahad kevadekuulutajat rabarberit koogi kõrval ka mujal kasutada, siis siin on selleks hea retsept. Hapu rabarber, kirbed sibulad ja magussoolases võikastmes piprane sealiha on ülihea kooslus. Pole ka ime, kõik maitsekomponendid on ju olemas! Lisandiks sobib näiteks lavaššitükk, millega on hea ka taldrikult kastet kokku tõmmata.

Klikka retseptil: Rabarberi-mannavaht

Rabarberi-mannavaht. Foto: Daisy Lappard

Kui soovid ilusat roosat värvi mannavahtu, vali punasemad rabarberivarred. Üldjuhul on ka varre alumine osa roosam kui ülemine ots – võidki kasutada vaid alumist osa ja ülemised jupid keeta näiteks kisselliks või kasutada mõnes teises desserdis. Serveeri mannavahtu rabarberimoosi, piima või rõõsa koorega. 

Klikka retseptil: Rabarberijäätis mooniseemnetega

Rabarberijäätis mooniseemnetega. Foto: Jaan Heinmaa

Kõige lihtsam jäätise valmistamise meetod! Ingveri lisamine on rangelt vabatahtlik: kui ei maitse, siis pole vaja, kuid annab mahedale jäätisele särtsu.