Evelin IlvesFoto: Tiina Kõrtsini
Kolumnid
13. juuni 2019, 13:37

EVELIN ILVES: Tartu turud annavad Tallinna omadele silmad ette?! (26)

Tõsi, vähemalt kevadel on see alati mõnda aega nii: Lõuna-Eestis saavad esimesed viljad mitu nädalat varem valmis kui pealinna piirkonnas ja muidugi jagub seda kallist kraami esialgu ainult omadele, st lõunaeestlastele. Sama juhtub sügisel. Kui Tallinna parimad müügikohad täituvad taas teisest maailma otsast kohale lennutatud marjade ja viljadega, saab Võrus ja Tartus veel oktoobri lõpuski mekkida eestimaiseid vaarikaid ja viinamarju.

Aga seekordne Tartus käik hämmastas mind ikkagi. Kõik on valmis! Kuidas see juuni esimesel nädalal võimalik on? Kas kliima soojenemine on vegetatsiooniperioodi jõudnud juba nii palju varasemaks tõsta? Üks põhjus on kindlasti ja kirjade järgi see. Teine peitub ehk moodsates tehnoloogiates ja vanades heades kasvuhoonetes. Kõige selle tulemusena sain 12. juuni õhtusöögi oma kodurestoranis valmistada enam kui 90%-selt omamaisest värskest, sel aastal kasvanud toorainest.

Te kuulake vaid, mida Lõunakeskuse Taluturg ja Tartu võrratu Turuhoone mulle korvidesse pakkusid: viit sorti värsket rohelist salatit, mitut sorti lauke ja ürte, nelja sorti ja kolme värvi lihatomateid – kolmest eri Lõuna-Eesti talust, värskeid kurke, porgandeid, rohelisi ja kollasid ube, peete, naereid, brokolit, väikseid magusaid kartuleid, punaseid maasikarabarbereid, kolme sorti maasikaid.... Sinna juurde veel hiiumaisest säinafileest ja võru suitsusauna singist kalapallid ning raplamaine vutimaks koos mulgimaiste piimatoodetega – ongi ideaalne õhtusöök koos. Mind tabas tunne või seisund, mida toiduinimesed nimetavad: toorainerõõm või ka õnnetunne. Maitsed kõike natuke ja õrnalt ning tunned sellist värskust ja nüansirikkust, mida ei saa võrrelda ühegi sissetoodud  kaubaga.

Aga kevadel köidavad mu küpsetaja-tähelepanu enim rabarber ja maasikad. Õieti on nende kahe koostööst sündiv maitsekombinatsioon midagi suussulavat ja imelist. Minu suvekohvikus saab rabarberi-maasikakooke nautida kuni kesksuveni – nii kaua, kui neid vilju jätkub. Viimasel ajal on hakatud rabarberist kõiksugu vahvaid tooteid tegema. Näiteks puhas suhkruta rabarberimahl on kuumal suvepäeval rohke jääga lihtsalt imeline jahutaja ja janukustutaja. Nudisti pruulitud Rabarbra nimeline vahuvein vallutas kohe esimesel suvel kõigi mullijookide austajate südamed. Ja rabarberi baasil tehtud kastmed, ketšupid ja  tšatnid elavdavad ühtaegu nii juustudest kui ka liharoogadest saadavat maitseelamust.

Rabarberiga maiustades me tema omaduste peale palju ei mõtle, ent on ju hea teada, et tegelikult on tegu väärika ravimtaimega, mida Hiinas on juba üle 5000 aasta mitmete tõbede ravimisel kasutatud. Meiegi esiemad on rabarberi vitamiinidest laetud väge pidanud kevadel tervist vägagi turgutavaks. Lisaks vitamiinipommile arvatakse rabarberit langetavat ka vere halva kolesterooli taset, ergutavat ainevahetust, tugevdavat immuunsüsteemi, puhastavat verd ja maksa toksiinidest ning mõjuvat hästi kõhubakteritele. Minu vanaema soovitas kevadel saunas värske rabarberilehe istumise alla panna – panevat ka rasvarakud kõhnuma. Nii et – rabarber menüüsse ja viirused ning pekid taganevad!

Jagan siinkohal teiega üht Rootsist pärit imehead ja lihtsat rabarberikooki martsipaniga.

Rabarberi-martsipani kook 6-le

600-800 g rabarberit

1 sl kartulitärklist

1 dl heledat roosuhkrut

1 dl mandlilaaste

Tainas rabarberi peale: 

1 klaas nisujahu

1 klaas kaerahelbeid

0,25-0,5 klaasi heledat roosuhkrut (võib olla rohkem, kui serveerid ilma jäätiseta)

1 tl jahvatatud kardemoni

100 g 40-60% mandlimassi

100 g taluvõid

Pane ahi 200 kraadi peale sooja. Määri ilus keraamiline ahjuvorm võiga (kooki serveeri samas vormis!). Koori ja lõigu rabarber vormi põhja 1-2 cm tükkideks. Sega suhkur ja tärklis ning puista ühlaselt rabarberitele.

Tainaks sega jahu ja kaerahelbed suhkru ja kardemoniga. Riivi sisse mandlimass ja sega jahuga. Haki segusse külm või. Näpi kiiresti purumassiks – et või ei jõuaks sulada! Raputa segu rabarberitele, kõige peale puista mandlilaaste. Küpseta 200 kraadi juures umbes 25 minutit. Jälgi, et mandlilaastud ära ei kõrbeks! Serveeri soojalt jäätise, vahukoore või vanillikreemiga või koos kõigi kolmega!

Imehea!

TIP! Mina panen tihti rabarberite peale ka poolitatud maasikaid, siis tekib täiesti uus ja kevadine maitsekombinatsioon. Puhas nauding!

Rõõmuga

Evelin,

Pika tänava kodust