Tüüringi kookFoto: Jaan Heinmaa
Retseptid
15. juuni 2019, 09:15

NÄDALA KOOK │Tüüringi kook

See on Saksamaal ääretult populaarne kook, mida seal mõnikord ka küpsisekoogiks nimetatakse. Tegelikult on koogi alumiseks kihiks õhuline tainas, selle peal hapukas ja paks punane marjakissell, mis on kaetud rikkaliku vahukoore-toorjuustukihiga ning alles kõige peale on laotud võiküpsised. Saksamaal kasutatakse traditsiooniliselt Leibnizi võiküpsiseid, mis koorekihi peal mõnusalt koorega läbi imbuvad. Meie kook on tehtud muredate kaneeliküpsistega. Võid koogi valmistada mitmes etapis (kissell ja põhi eraldi), kuid lõplikult valmis tee see vähemalt ööpäev enne söömist, et küpsised jõuaksid kreemi toimel pehmemaks ja lõigatavaks muutuda.   

Koostisosad
TAINAS
2.5 dl Suhkur
4.5 dl Nisujahu
2 tl Küpsetuspulber
4 tk Muna
1.25 dl Õli
1.25 dl Mullivesi
TÄIDIS
250 g Puhastatud rabarber
250 g Maasikad (sobivad ka külmutatud)
3 spl Suhkur
2 spl Kartulitärklis
2 dl Vesi või mahl
PEALE
4 dl Rõõsk koor 35%
100 g Maitsestamata toorjuust
1 spl Suhkur
400 g Õhemad kaneeliküpsised

Valmistamine

20 tk

1. Kõigepealt valmista paks marjakissell: tükelda rabarberid ning pane koos maasikate ja suhkruga keskmisel kuumusel keema. (Suhkrut pane pigem vähem, sest tainas ja küpsisekiht annavad piisavalt magusust.) Sega kartulitärklis vee või mahlaga ja kui marjad on keema tõusnud, vala segades potti. Kuumuta kissell vaid korraks keema ja tõsta siis jahtuma.

2. Taina tegemiseks ühenda kõik koostisained ja sega tainaks. Vala tainas kõrgete äärtega suuremasse (vähemalt 25 x 35 cm) võiga määritud koogivormi ja küpseta eelsoojendatud 180-kraadises ahjus umbes 30 minutit. Lase vormis maha jahtuda.

3. Kui põhi ja kissell on jahtunud, siis valmista ka valge kreem ja pane kook kokku. Valge kreemi jaoks vahusta vahukoor pehmeks vahuks, lisa toorjuust ja suhkur ning vahusta nõtkeks kreemiks.

4. Määri koogipõhjale laiali paks kissell, sellele jaga valge kreem (ettevaatlikult, et punase ja valge vahele jääks selge piir) ja kata väga õrnalt surudes kaneeliküpsistega. Tõsta vähemalt 12 tunniks, aga võimalusel terveks ööpäevaks külmkappi tahenema ja imbuma.

5. Serveerimiseks lõika kook piki küpsiste piirjooni või läbi küpsiste sobivateks tükkideks ja soovi korral kaunista maasikasektoritega.