Toidujäägid vähenevad, kui planeerid oma menüü ette ja ostad ainult vajaminevaid toiduaineidFoto: Unsplash
Toiduuudised
27. aprill 2021, 15:06

TOIDURAISKAMISE VÄHENDAMISE PÄEVAKS | Nende nippide abil kärbid jääke ja kasutad tõhusalt külmkapis leiduvat

28. aprillil tähistatakse üle maailma toiduraiskamise vastu võitlemise päeva, mille puhul meenutame nippe, kuidas enda kodus toiduraiskamist kahandada.

Eesti kodumajapidamistes tekkinud toidujäätmetest üle kolmandiku (36%) moodustab toidukadu. Rahaliselt on see ligikaudu 120 eurot aastas (lastega leibkonna puhul isegi ligi 200 eurot aastas). Eesti kodumajapidamised kokku viskavad toidukaona aastas ära ligikaudu 63 miljoni euro väärtuses toitu, vahendab portaal Tarbitoitutargalt.ee

Toidujäägid vähenevad, kui planeerid oma menüü ette ja ostad ainult vajaminevaid toiduaineid. Kasuta vananevad toiduained ära enne, kui need riknevad ja valmista jääkidest maitsev eine. 

Toidujääkide vähendamiseks soovitab portaal Meillä Kotona arvestada just nende nõuannetega:

1. Paiguta toiduained kappi läbimõeldult. Aseta kiiremini riknevad tooted ettepoole, et sul oleks meeles need õigeaegselt ära kasutada.

2. Alusta söögitegemist külmkapi sisu inventeerimisega. Tõsta eelmise päeva jäägid ja vananema kippuvad toiduained lauale ning nuputa, kuidas saaksid need kõik ära kasutada.

3. Investeeri läbipaistvatesse säilitusnõudesse, mille sisu on kohe nähtav. Hoia külmkapp korras, et teaksid, mis seal on.

4. Tutvu toodete säilivusajaga külmkapi eri osades. Tavaliselt on kõige külmem kapi alumises ja soojem ülemises osas. Säilita näiteks toorest liha ja kala külmkapi alumisel riiuli.

5. Pane kiiresti riknevad toiduained sügavkülma, kui sa ei jõua neid enne säilivusaja lõppu ära tarvitada.

6. Tänapäevases digimaailmas on hea nipp teha enne poodiminekut oma külmkapi sisust telefoniga pilt. Sel moel saad poes hõlpsasti kontrollida, kas teatud toiduainet kapis ikka leidub.

7. Planeeri nädala toidukava varakult. Menüüle mõeldes kontrolli ühtlasi, millised toiduained sul juba olemas on ja milliste säilivusaeg hakkab läbi saama. Ära ahnitse kaupluses soodustooteid, kui sa pole kindel, et jõuad need ära kasutada.

8. Nippide klassika töötab: ära mine näljasena poodi! Täis kõhuga väldid juhuoste ja püsid ostunimekirja piires.

Millal ei kõlba toitu enam süüa?

1. „Parim enne“ märgistus on seotud muutustega toidu kvaliteedis, „kõlblik kuni“ toidu kõlbmatuks muutumisega.

2. „Parim enne“ tähistab kuupäeva, enne mida on toit sellise kvaliteediga, nagu tootja seda soovib pakkuda. Pärast seda kuupäeva on toit peaaegu alati söömiskõlbulik. Õigesti säilitatud ja avamata toode võib säilida nädalaid või isegi kuid. Vaata, nuusuta ja maitse, kas toitu veel süüa kõlbab. Usalda oma meeli! Toitu, mis on hallitanud või värvi muutnud, ei peaks enam sööma.

3. “Kõlblik kuni” kuupäev märgitakse kiiresti riknevatele toodetele. Kõlblik kuni kuupäeva ületanud toidu söömine võib olla tervisele ohtlik. Kui sa ei jõua kiiresti riknevaid tooteid, näiteks liha, enne viimast tarbimispäeva ära kasutada, siis sügavkülmuta need toorena või küpseta ja pane seejärel sügavkülma.

Ja lõpuks kolm head ideed Toidutarest, mida ülejääkidest valmistada, kui neid ikkagi tekib.