Tervislikult kirju ja rahakotisõbralik köögiviljavalikFoto: Pixabay
Toiduuudised
10. juuni 2019, 11:26

SUTSU SOODSAM POESKÄIK: 7 praktilist ja lihtsat nõuannet, kuidas toidukulusid kokku hoida (2)

Toidukulude kontrolli all hoidmiseks ja isegi säästmiseks on vaja vaid veidi kujutlusvõimet ja plaanimist. Seejuures ei kaota sa toidu tervislikkuses, toitvuses ja heas maitses!

Nii säästad toidule kuluvat raha, kirjutab portaal Meillä Kotona

1. Kõigepealt vaata kappi.

Tark ei mõtle ainult sellele, mille järele isutab, vaid et mida kapis juba olemas on. Kuidas saaks eilset pastarooga või kastmejääke ära kasutada? Või kas piim hakkab käest minema? Vaata kappi, kas seal on veel pikema säilivusajaga põhitagavarasid, nagu makarone, purustatud tomateid ja maitseaineid.

Planeeri toidukorrad mõned päevad ette. Seejuures võta arvesse õhtud, mil kindlasti pole aega kodus süüa teha. Kui pühapäeval valmistad suures vormi ahjuroa, siis peaks sellestjätkuma ka esmaspäevaks ja isegi teisipäevaks, nii et ei pea kulutama kallile väljassöömisele.

Kirjuta täpne ostunimekiri ja hoia sellest kinni. Uisapäisa poodimineku tulemus on pärast tšekil täpselt näha.

2. Vaata ka alumistele riiulitele.

Sageli käime poes nagu robotid. Tõstame korvi sama leiba, juustu ja pudruhelbeid nagu ikka ning astume mööda odavamatest valikutest.

Mõnikord tasub poeskäigule rohkem aega varuda. Reeglina tõstetakse kaupluseriiulitel silmade kõrgusele kõige populaarsemad kaubamärgid, samas kui alumistelt ja ülemistelt riiulitelt leiab soodsama hinnaga tooteid. Kaekaerahelbeid leiad kindlasti odavama hinnaga, kui vaid kükitada viitsid.

Vaata alati kilohinda. Näiteks maitseainete puhul võivad kilohinnad erineda kümnetes eurodes.

3. Juust sügavkülma!

Kalleimaid tooraineid tasub alati osta suuremas pakendis ja panna osa sügavkülma. Toimi niimoodi liha või kalaga – toore või kuumtöödelduga – sõltuvalt sellest, kui kiiresti kavatsed toiduaine ära kasutada. Küpsetatud liha-kala säilib veidi kauem.

Ka juustu ja leiba tasub osta suurtes pakendites ja osa sügavkülmutada. Köögiviljad pane külma juba tükeldatuna või riivituna. Sügavkülmutada võib pea kõike! Lihtsalt arvetsa, et mõnede toiduainete struktuur võib veidi muutuda.

4. Lihapallid kolmel moel

Vähesed meist jõuavad igal õhtul korralikult süüa teha. Seega, valmista korraga rohkem! Osa sellest, mis jääb üle, pane külmkappi järgmist söögikorda ootama ja osa tõsta sügavkülma kiiret päeva päästma. Kaste võib maitsta hästi mitu päeva järjest, kui sööd seda ühel päeval koos makaronide, teisel päeval kuskussi või kinoa ja kolmandal koos ahjuköögivijadega.

Näiteks lihapallitainast tee korraga suur kausitäis ja jaga kolmeks: üks osa maitsesta sinepiga, teine ingveri ja riivitud õunaga ning kolmas osa küüslaugu ja päikesekuivatatud tomatitega. Nii saad maitsevaheldust ja lihapallid ei hakka närvidele käima ka siis, kui pead neid sööma lühema aja jooksul.

5. Muna pudru sisse.

Lihatooted on kallid, taimse toidu eelistamine on aga selgelt tuntav ka rahakotis. Säästad, kui eelistada toidus valguallikana läätsesid ja ube. Need koos köögiviljadega sobivad väga hästi ka lihakastmete ja –pallide "pikendamiseks".

Ära unusta supertoitu kanamuna! Mitmekülgse toitainesisaldusega munas leiduvad valgud täidavad kõhtu korralikult. Kaerahelbeputru keetes lisa toores muna pudru hulka: maitses pole eriti vahet tunda, kuid nälg kaob kiiremini!

Kala on tervislik, ent üpris kulukas tooraine. Jälgi kaupluste pakkumisi ja kasuta argiroas odavamaid kalu, näiteks räime.

6. Pista õun potti.

Hoajatooted on nii maitselt paremad kui ka hinnalt soodsamad. Sügisel tasub osta juurvilju, kapsast ja kõrvitsat. Kui sõpradel või sul endal on aias õunauputus, siis kasuta ubinaid nii soolastes kui ka magusates roogades. Näiteks püreesuppides ja ühepajatoidus koos porgandi, bataadi või kõrvitsaga, samuti riivi saia- või pannkoogitainasse.

Suhkruvaba õuna-kaerahelbevorm koos maitsestamata jogurtiga on mõnus õhtusöök: lao ahjuvormi õunatükke ja kaerahelbeid, lisa võid või õli, mett, kaneeli ja kardemoni nin küpseta ahjus, kuni õunad on pehmed.

7. Kasuta jääke.

Siin on abiks fantaasia. Kõige lihtsam ja parem võimalus on teha toidujääkidest lahtine pirukas või pitsa, kus saad ära kasutada kõik ülejäänud juustud, vorstid-singid, kastmed ja köögiviljad. Samamoodi võid valmistada ka soojad võileivad või ahjuomleti. Viimase jaoks sega lahtklopitud munad piima, juustu, köögiviljade ja maitseainetega ning küpseta ahjus valmis.