Täidetud portobellod.Foto: PantherMedia/Scanpix
Taimetoidu retseptid
9. juuni 2019, 09:11

EVELIN ILVESE KOKAKOOL: "mina-olen-parem-kui-liha” pearoog, mis viib keele alla (14)

Toidutare kolumnist Evelin Ilves kirjutab sellenädalases vestes lihavabast ideaalselt grillile sobivast roast, mille mõtles välja peale 11-päevast paastu taastudes. 

See  maitses nagu üks korralk steik ja mida saab ideaalselt valmistada ka õues grilli peal või ka koduahjus valmis küpsetada ning külmana piknikule kaasa võtta, kirjutab Evelin. "Ja et suvine söömaaeg liiga liha- ja grillikeskseks ei kisuks, jagan teiega siinkohal ka üht võrratut dipikastme retsepti – samuti prantsuse köögist – mis sobib ühtaegu imeliselt nii arbuusi, kui ka värske kurgi ja kõikmõeldavate köögiviljadega.

Kõigepealt aga „mina-olen-parem-kui-liha” pearoog:

Täidetud portobello ricotta ja tomatiga neljale

200 g ricotta't (täisrasvane)

50 g päikesekuivatatud tomateid, peeneks hakitud

1 spl hakitud peterselli (või teisi maitsvaid roheürte)

4 suurt portobellot

1/2 punast sibulat

1 küüslauguküüs, peeneks hakitud

parmesani, riivitud

soola ja pipart

praadimiseks võid

Tee nii:

Pane ahi sooja 190°C. Kõigepealt sega ricotta, hakitud päikesekuivatatud tomatid ja hästi peeneks hakitud lehtpetersell vm ürdid omavahel suures kausis.

Puhasta seened, haki seenejalad ja ääreribad peeneks ning prae madalal kuumusel koos hakitud sibula ja küüslauguga võis, kuni nad on pehmed (mitte pruuniks!). Lase pisut jahtuda ning sega kokku ricotta'ga.

Nüüd lisa samale pannile tigake õli, keera kuumus suureks ning prae kiiresti portobellosid mõlemalt poolt – kuni minut. Võid panna ka kaane poolenisti peale, et vältida kuivamist. Õuetingimustes jäta praadimine vahele – väljas grillides pole praadimist vaja ja ka sibula-küüslaugu võid õues rahulikult toorelt ricotta'sse segada.

Nüüd lao portobellod ahjuplaadile ja kata mõnusa hunniku ricotta-seguga ja raputa üle parmesaniga. Küpseta 20–25 minutit, kuni seened on pehmed ja ääred mõnusalt pruunistunud. Serveerimiseks raputa peale värsket peterselli ja veel natuke parmesani ning naudi võrratut ja patuvaba rooga. Väga kuivad ja väga suhkruvabad mullijoogid sobivad sinna kõrvale ideaalselt. Näiteks naturaalse õunamahlaga segatud Värska – uus kodumaine toretoode.

Ja siis siis mõnus ja universaalne kaste:

Fetadipikaste arbuusile, kurgile ja millele iganes värskele

500g fetat

1 küüslauguküüs

1 väike tšilli

1 spl sidrunimahla

2 spl oliiviõli

6 spl värsket münti

Tee nii:

Pane kogu kraam blenderisse ja lase kiiretel pööretel püreeks. Kui sulle meeldib vedelam dipp, lisa sinna maitsestamata jogurtit. Mina panin Kalamatsi meierei kitsejogurtit ja see kõik kokku tuli – UMAMI!