Rabarber mandlikatte all.Foto: Meeli Küttim
Toiduuudised
6. juuni 2022, 16:09

MEKIME ROOTSIT: 10 retsepti Rootsi iseseisvuspäeva auks ehk god aptit! (2)

Täna tähistavad rootslased oma iseseisvuspäeva ning sel puhul on paslik otsida üles mõned ülemerenaabrite parimad palad, millest osa meile üsna tuttavad tunduvad. 

Ega me nii errinevad polegi - mõlemad mererahvas, au sees lihtne isetehtud ehe toit ja puhtad maitsed. Rootsi köök on aga sutsu maitseküllasem, seal kasutatakse julgemalt erinevaid vürtse ning ka suhkurt. 

Klikka retseptil: Rabarber mandlikatte all 

Rabarber mandlikatte all. Foto: Meeli Küttim

Vaatamata külmale kevadele, saab esimesi rabarberipikukesi juba napsamas käia. Selle rootslastelt pärit retsepti puhul võlub tegijat ka veel üle kõige lihtsus.

Klikka retseptil: Havreboller ehk Rootsi kaerahelbetrühvlid väikese kohvilisandiga  

Havreboller ehk Rootsi kaerahelbetrühvlid väikese kohvilisandiga . Foto: Tuuli Mathiesen

Hästi lihtsad maiused, mis saavad sooja vastuvõtu osaliseks nii suurte kui ka väikeste seas. Helbeid ei pea kuumutama ja see muudab need trühvlid eriti tervisesõbralikuks.

Klikka retseptil: Hasselbacki kartulid 

Hasselbacki kartulid. Foto: Jaan Heinmaa

Krõbedad rootsipärased ahjukartulid, mis ka maitselt maruhead

Klikka retseptil: Peedisalat peekoni ja Västerbottensost juustuga 

Peedisalat peekoni ja Västerbottensost juustuga

Tore toitev salat.

Klikka retseptil: Rootsipärased vürtsräimed 

Rootsipärased vürtsräimed. Foto: Jaan Heinmaa

Väga maitsev suutäis! Räimed peaksid külmas maitsestuma viis päeva, et saavutada küpsust ja maitsekust. Mina ei jaksa nii kaua oodata ja naudin neid juba paari päeva pärast.

Klikka retseptil: Heeringas sinepikastmes 

Heeringas sinepikastmes. Foto: Mari-Liis Ilover

Soomes ja Rootsis on purki pistetud endamaitsestatud heeringas jõululaua lahutamatu osa. Heeringasõpradele meeldivad selliselt maitsestatud kalad niikuinii, aga ka varasemad heeringapõlgurid võivad hakata nägema rooga täiesti uue pilguga. Söö ise või pane purki ja vii külakostiks!

Klikka retseptil: Lindströmi kotletid

Lindströmi kotletid Foto: Daisy Lappard

Rootslaste klassikaline hakkliharoog maitseb meilegi ja on heaks näiteks, kuidas sobitada hakkliha köögiviljaga.

Klikka retseptil: Rootsi kapsavorm 

Rootsi kapsavorm. Foto: Filmimees

Klassikaline Rootsi vormiroog.

Klikka retseptil: Klenäter serveeritud jogurtiga 

Klenäter serveeritud jogurtiga. Foto: Parim maitse

Tore amps täisksvanutele!

Klikka retseptil: Rootsipärane tilliliha 

Rootsipärane tilliliha. Foto: Jaan Heinmaa

Mõnus nädalavahetuse roog – paari tunniga saad maitsva lihahautise hõrgus kooreses magushapus kastmes. Võid toitu ka kahekordse koguse valmistada ja teise portsu sügavkülmutada. Serveeri hautist riisi või kartulitega. Rootsis popp!