Elujanu vrappFoto: Erakogu
Toiduuudised
6. juuni 2019, 10:08

ÜLEVAADE VEGANSUVEST! Valikus on kõike alates salatitest šaslõkini!

Suviseid ajaveetmise võimalusi Eestis jagub ning üritusi korraldatakse igale maitsele. Hea uudis on see, et ka veganite peale mõeldakse üha enam ning toredatel üritustel tühja kõhu kannatamisest on loodetavasti minevik saanud. Küsisime vegantoidukohtadelt, milliseid eripakkumisi kliendid neilt suvel oodata võivad, ning toitlustajatelt, et millistele üritustele neil on plaanis minna. Rääkisime erinevate festivalide korraldajatega, et saada ülevaadet suve palavamalt oodatud sündmustest.

Veganfestivalid

Suve suursündmused on kahtlemata 27. juulil toimuv Tallinna Vegfest ja 16.-18. augustil aset leidev VeganfEST Mulgimaal. Mida võtta, mida jätta? Tubli vegan(luse huviline) jõuab muidugi mõlemale.

Taimetoidumessi tiimi korraldatud Tallinn Vegfest tõotab tulla unustamatu. “Kui oled juhtunud külastama igasügisest Taimetoidumessi, siis kujuta ette, et kogu messimelu ei ole mitte ainult Kultuurikatla põnevates saalides, vaid ka hoovis ja maja ümber õues. Ja nüüd kujuta ette, et õues teevad mõnusat muusikat vinged lauljad, pakutakse maailma kõige paremat tänavatoitu ja juukseid sasib soe meretuul. Just selline saab olema Tallinn Vegfest 2019,” lubas Vegfesti ja Taimetoidumessi kommunikatsioonijuht Annika Lepp.

MTÜ Vegan Väljasõidu organiseeritud VeganfESTi piletimüük on juba alanud. Ürituse üks eestvedajatest Emily Rosenberg rõhutas, et programm on mitmekesine ja hoolt kantakse ka maitsva kõhutäie eest: “VeganfEST on juba neljandat aastat järjest toimuv üritus, mille eesmärk on sõbralikult ja stressivabalt vegan kogukonda ja huvilisi ühendada ning harida. Programmis püüame kajastada nii veganlusega tihedalt seotud teemasid kui ka laiemalt elustiili puudutavaid küsimusi. Olulist rolli mängivad maitsev toit, kaunis loodus ja vaba aja veetmise võimalused.” Muide, sel korral saab suisa kolmeks päevaks aja maha võtta, et koos teiste veganitega suvest veel viimast võtta.

MTÜ Vegan Väljasõit jätkab suvel Tartus kõigile huvilistele mõeldud veganpiknikega, kus iga kord on eri teema. Toimunud on juba näiteks veini ja juustu ning grilliteemaline piknik. Korraldajad lubasid, et tulemas on üks suurem piknik botaanikaaias, mille kuupäev selgub lähiajal.

Valikud ka veganitele

XXVII laulu- ja XX tantsupeol "Minu arm" on ka vegantoitu eelistavate laulupeoliste hoolitsetud. Valikus on läätse-köögiviljasuppi ja lihata rassolnik: “Selleks, et osade peoliste kõht tühjaks ei jääks, valmisid esmakordselt peo tarbeks ka vegansupid. Juba vanade eestlaste toidulauale kuulunud läätsed on toorainena valgurikkad ja toitvad, rassolnikus annavad lauljatele ja tantsijatele jõudu kõrge toitainesisaldusega kruubid,” selgitas Orkla Eesti toiduvaldkonna turundusdirektor Marek Viilol. Jagamisele läheb 26 000 portsjonit vegansuppi.

22. juunil toimuval Tartu laulupeol lubas kohal olla aga Tartu ainus vegantoidukoht GenGöök. Nemad hoolitsevad veganite kõhutäie eest ka Viljandi pärimusmuusika festivalil. Sellega aga nende suvised liikumised ei piirdu, sest kohale minnakse veel näiteks Tallinna tänavatoidufestivalile (8.-9. juuni), Mägede häälele (29.06) ja mujale. Valikus on neil supid ning üle ilma kuulsust kogunud šašlõkk (mida tasub neilt ka jaanipäevaks varuda!), Ränduri ja Epic burgerid. Magusasõpru kostitab samadel üritustel Fresko jäätisevabrik.

Ka Viru Folgil (9.-11. august) ei jää veganid nälga, sest seal pakub Elujanu food truck oma tuntud falafeli wrappi, juustuburksi ja baraadifriikaid. Uue toiduna on valikus kebabi tortilla Vöneriga. Nemadki on juba sel nädalavahetusel kohal Tallinna tänavatoidufestivalil. Elujanuga kõrvuti saab samadel üritustel nautida Lukumadese meeliülendavaid sõõrikuid.

Armastatud tänavatoidupakkuja Veg Machine lubas oma klassikutega kohal olla Tallinna ja Tartu (15.-16. juuni) tänavatoidufestivalidel. Samadel üritustel paneb telgi püsti vegantoitlustaja VeganPlus. Veel kohtab neid Haapsalu Maitsete Promenaadil 10. augustil. VeganPlusil on kaasas erinevad burgerid, sealhulgas kuulus Beyond Meat burger, mis peaks ka suurima lihasõbra maitsemeeli paitama, ning nn chick-but-not-chicken ehk krõbedad kanavabad nuggets’id.

Kõik eelpool nimetatud toitlustajad ütlesid, et nende suvised plaanid lõpuni paigas pole ja kindlasti lisandub veelgi üritusi, kus nad on esindatud. Seega tasub nende tegemistel silma peal hoida!

16.-18. augustil toimub Põlvamaal ökofestival “Rohelisem elu”. Korraldajad kinnitasid, et festivalilt leiab ka vegantooteid, kuid ükski vegantoitlustaja ennast kirja pannud ei ole, nii et toitlustajatel on võimalus veel ennast välja pakkuda. Vegantoitlustajaid otsib hetkel ka augustis Peipsi kaldal toimuv Skeneraatori muusikafestival ning varasemalt on vegantoitu saanud Intsikurmu festivalil.

Lisaks tasub sammud sel korral taas Paidesse Arvamusfestivalile (9. ja 10. augustil) seada, kus veganteemalist arutelu korraldavad nii Eesti Vegan Selts kui ka loomade eestkoste organisatsioon Loomus. Festivali täpsem kava peaks lähiajal avalikuks minema.

Veganrestoranide suveplaanid

Festivalide vahepeal jõuab kindlasti (taas)avastada Tallinna veganrestorane, et nende suvistest menüüdest maitseelamusi koguda.

Sel aastal viiendat sünnipäeva tähistanud Vegan Restoran V tuli välja uue menüüga: “Suveks on meil valminud suvemenüü, mille hiilgavaimad palad tunduvad olevat soja BBQ grillburger ja seitani-kinoa burritod. Grillburgeri vahel on seesama, mida müüme ka 1 kg pakkide kaupa inimestele grillimiseks. See on eriti populaarne loomulikult jaanipäeva paiku. Caesari salat jäi samuti suvemenüüsse. Sellel on oma fännklubi lausa, kes käivadki just seda söömas,” rääkis restorani juhataja Loore Emilie Raav. Ta lisas, et uuendusi leiab ka joogikaardist: “Suvel valmistame ise ka kodustel viisidel jääteed, näiteks maasika-kiivi-piparmündi jäätee on juba aastaid meie suvise joogikaardi hitt.” Nagu ikka, võib turismi tipphooajal V-s koha saamine olla keeruline, seega suviste hittide maitsmiseks tasub restoranis aegsasti koht broneerida.

Vigri kohvikus Pirital on suvel kaks terrassi, kus saab ilusa ilmaga merevaadet ja päikseloojanguid nautida. Iga päev on neil bufees värske ja hooajaline taimetoit, hummused, salatid ning soolaseid ja magusaid küpsetisi. Suvekuumust aitavad leevendada värskelt pressitud mahlad, smuutid, kombucha´d ja teebaasil karastusjoogid.

Vanalinnas asuv vegankohvik Inspiratsioon rõõmustab külastajaid terrassi ja uue menüüga: “Meil on tulemas varsti uus suvemenüü kergemate ja suviste roogadega: rohkem salateid ja kergemaid suupisteid. Menüüs on ka palju (suhkruvabu) naturaalseid smuutisid ning saab ka ise oma soovidele vastava smuuti kokku panna. Meilt saab erinevaid jääkohvisid, kohalikke käsitöölimonaade, -siidreid ja -õllesid,” tutvustas kohviku juhataja Anete Unnuk. Üle tasub alati vaadata ka nende koogilett, kust leiab igapäevaselt vähemalt seitse erinevat kooki, mis on enamasti suhkru- ja gluteenivabad.

Praeguste palavate ilmadega on eriti mõnus Suurtüki tänaval asuvast Lisanna kohvikus mõni karastav jook ning kergem snäkk kaasa haarata. Neil on ka üks vahva algatus: “Alates jârgmisest nädalast on võimalus meie juurest tore piknikukorv koos toreda teki ja sisuga rentida kolmeks tunniks ning meie kohviku kõrvale parki seda nautima minna. Pakume jahutavaid jääkohvisid, jäämatcha’t ja smuutisid. Lisaks on meil suur valik kooke (vegan makroonid, tassikoogid, toorkoogid, brownie’d jne). Pakume ka grillvõikusid ning sooje jooke.”

Avastamisrõõmu pakuvad vegantoiduhuvilistele suvel kindlasti hiljuti avatud Restoran Plant ja Tru Kitchen. Vegankohti on Talllinnas tegelikult rohkemgi, lisainfot vaata vegan.ee lehelt.

Suvepealinn

Suvepealinnas vegantoidukohti pole, kuid veganitest suvitajad Pärnus nälga ei jää. Taimetoidukohvik Piccadilly kostitab suvitajaid laia valiku vegantoitude ja maheveinidega. Valikusse on lubatud võtta Beyond Meat’i burger, samuti lisandub lähiajal menüüsse kreekapärane salat vegan fetajuustuga, värskendust hakkab pakkuma külm vegansupp ning särtsakust lisama taipärane vürtsikas supp. Alati on saadaval ka mõni vegankook ja muu küpsetis. Piccadilly pakub kohvijookide peale laia taimsete piimade valikut, mis lähiajal täieneb veelgi.

Ka Kohvik Kroon on vegantoidu osas eeskujulik, koos hommikusöökidega on valikus üle 20 veganroa. Nad tulevad kohapeal vastu erisoovidele. Lisaks pakuvad nad vegan lastemenüüd ning on alati valmis tegema tavamenüü hulgast lastele väiksemat toitu lastetoidu hinnaga. Vegantoidusõpru ootavad suvel kohviku juhtkonna kinnitusel uued maitsed: “Suve üllatajana tulevad menüüsse kohapeal valmistatud seitanist šašlõkk, suvine bulguri salat ja koorene seitanipasta. Samuti imemaitsvad smuutid Eesti metsade marjadest ja Eestis väikese perefirma poolt valmistatud põnevad limonaadisordid.” Krooni kohvik kinnitas, et nende juurde on alati oodatud ka suuremad seltskonnad ja kaasa võib kutsuda isegi oma neljajalgse sõbra.

Pilgud piiri taha

Kes ihkab Eestist väljapoole seigelda, siis juba sel laupäeval toimub Vilniuses kolmandat korda suvine Vegfest, kus on kohal üle 100 vegantoote pakkuja Leedust ja mujalt (ka Eestist). Päev läbi toimuvad loengud (ka inglise keeles), kokkamise õpitoad ja näidatakse filme.

Kui keegi mingil mõjuval põhjusel Tallinna Vegfestil osaleda ei saa, võib samal ajal ehk 27.-28. juulil Helsingis tänavatoiduüritusel VegeStreet aega veeta. Rohked toidupakkujad ning mõnus muusika tõid eelmisel aastal sinna kokku 10 000 huvilist! Festivali toimumispaigaks on sümboolselt endise tapamaja ehk Teurastamo tööstushoonete kompleks.

Augusti esimesel nädalavahetusel oodatakse vegantoidu huvilisi aga Turu linna Vegånia tänavafestivalile. Õdusa atmosfääriga festivali põhiala asub Turu ajaloolisel Suurturul Toomkiriku ümbruses. Ka seal saab nautida nii head vegantoitu kui ka muusikat.

Ilusat suve, lõbusaid festivale ja häid maitseelamusi!