Selma Teesalu. (Arhiivifoto).Foto: ALDO LUUD
Toiduuudised
6. juuni 2019, 08:50

SÖÖ MAGUS ENNE! Eesti meditsiiniprofessor ei mõista, miks kaalujälgijad seda dieeti ei kasuta (14)

Aastakümneid toitumisprobleeme uurinud Tartu Ülikooli emeriitprofessor Selma Teesalu (88)  soovitab toidukorda alustada magusaga- nii tuleb parem tuju ja inimene ei söö üle.

Kuidas siis nii? Seletab Selma Teesalu: "Seedesüsteemis moodustub õnnehormoon serotoniin ja selleks on vaja aminohapet trüptofaani. Selle ajju jõudmist võivad takistada seedesüsteemis olevad konkurendid ehk teised aminohapped. Kui alustame magustoiduga, tuleb kõhunäärmest insuliin ja lükkab konkureerivad aminohapped eest ära, siis jõuab ajju rohkem õnnehormoon serotoniini ja see tekitab hea tuju."

Peab aga meeles pidama, et see magustoit, millega sööki alustada, peab olema tõeliselt napp: pool banaani või paar lusikatäit jogurtit.

Refeeritud artikli täisteksti loe Maalehest.

Kas taoline teadlik isu rikkumine võib ka tegelikult toimida? 

Erinevad toitumisalased portaalid üle maailma kinnitavad seda. Nad toovad lisaks välja selle, et desserdi puhul hakkab söömine silmadest. Esmalt tulekski võtta vaid paar ampsu, lasta sel mõjuda ehk nautida... ning siis siirduda köögiviljade juurde. Ja ülejäänud dessert jätta ikkagi viimaseks - kui üldse enam isu on. Veel targem on jagada ülejäänud dessert oma armsamaga, soovitab üks portaal. 

Selma Teesalu on meditsiinidoktor (MD, PhD) ja Tartu Ülikooli emeriitprofessor. Ta on üks osteoporoosi probleemiga tegelemise algatajaid Eestis, Eesti Osteoporoosi Seltsi ja Eesti Toitumisteadlaste Seltsi asutajaliige.


Ta on kirjutanud üksi ja kahasse mitmeid toitumisalaseid raamatuid, neist värskeim on "Isikupärane toitumine ja soolestik." Sellest raamatust leiab soovitusi, kuidas mõjutada soolestiku toimimist, et seeläbi tugevdada oma tervist, parandada enesetunnet ja meeleolu.