Foto: 7x Jaan Heinmaa, Hele-Mai Alamaa, Tarmo Virkus, Jüri Seljamaa
Toiduuudised
18. juuni 2023, 15:47

JÄÄTIST KÕIGILE! Seitse imelihtsat ja väga värskendavat retsepti, mida vajad just nüüd!

Isetehtud jäätis pole sugugi kokanduskooli kõrgeim klass, vaid lihtne nagu käkitegu, kui sügavkülmas vähegi rohkem ruumi leidub. Hea nokitsemistöö koos lastega ette võtta!

Kui peres on jäätisemasin olemas, on maiustegu veelgi lihtsam. Järgi vaid masina kasutusjuhendeid. Kui jäätisemasinat pole, saab ka käsitsi maiuse valmis.

Kalla jäätisesegu madalasse metallist kaussi ja tõsta sügavkülma. Seejärel vahusta segu iga 30 minuti tagant mikseri või vispliga, et see jääks kohevam ega tekiks jääkristalle. Jäätis on valmis, kui jääd selle kohevuse ja külmusastmega rahule. Serveeri kohe või pane segu karbiga sügavkülma, külmuta vähemalt neli tundi ja veereta jäätisepalliveeretajaga pallid.

Nippe veel:

* Jäätisetegemise nõu peaks olema eelnevalt mõned tunnid või üleöö sügavkülmas olnud.

* Jäätise koostises kasuta aineid, mis jäävad paremini vahtu – nii saad sametisema maiuse. See pole ka koht, kus kaloreid lugeda – mida rammusam kodujäätis, seda parem. Probleem on selles, et rasv on just see, mis annab jäätisele kohevuse. Dieedil? Luba endale üks väike amps. See ei riku taljet. Meie retseptide seas (keri allapoole) on aga ka toredaid vähekalorilisi marjajääsid ja -jäätiseid. 

* Marjad ja muud lisandid sobivad jäätisesse, mis kohe ära süüakse, sest sulades muudavad need maiuse tekstuuri vesiseks.

* Kodujäätis on mõeldud kohe söömiseks. Säilitamisel ja vahepealsel sulamisel tekivad jääkristallid, mis rikuvad struktuuri ja maitse. 

* Koostisosade valikul eelista vaid parimat! Kasuta kindlasti päris vanilli ja vabapidamisel olevate kanade mune ning värsket vahukoort.

* Kui valmistad jäätisesegu eelnevalt seda kuumutades, luba sel täielikult maha jahtuda! Eksperdid soovitavad isegi lasta sel üleöö külmikus seista. Lisamaitseid, eriti alkoholi tuleks panna juurde just hiljem. 

* Jäätisemeistrid on täheldanud, et enne külmutamist lisatud imeväike kogus, näiteks supilusikatäis alkoholi või mett (või suhkrusiirupit) teeb jäätise pehmemaks ja mõnusamaks. Samal põhjusel on kasutatud veidi vahukoore stabilisaatoreid või pisut želatiini. Samal põhjusel ei hoida jäätis külmikus kunagi sügavas konteineris, vaid madalas anumas, mis on kaetud toidukilega, et takistada jääkristallide moodustamist. 

Soovitame proovida neid jäätiseretsepte:

klikka retseptil: Rabarberijäätis mooniseemnetega 

Rabarberijäätis mooniseemnetega. Foto: Jaan Heinmaa

Kõige lihtsam jäätise valmistamise meetod! Ingveri lisamine on rangelt vabatahtlik: kui ei maitse, siis pole vaja, kuid annab mahedale jäätisele särtsu.

Klikka retseptil: Banaanijäätis 

Banaanijäätis Foto: Jaan Heinmaa

Sellise lihtsa gluteeni-, laktoosi-, suhkru- ja patuvaba magustoiduga võib maiustada iga kell ja igaüks!

Klikka retseptil: Sidrunijäätis, saleneja värskendav maius 

Sidrunijäätis, saleneja värskendav maius

Sidrunijäätis on otsekui leitsakusse loodud! 

Klikka retseptil: Kookosejäätis 

Kookosejäätis. Foto: Hele-Mai Alamaa

See on mõnusa kreemja koostisega jäätis, värske ja suvine nagu soojamaajäätis! Söömegi seda pigem külmadel talveõhtutel, et saada üks mahlakas vitamiinilaks.

Klikka retseptil: Kiirjäätis banaanist ja piimast 

Kiirjäätis banaanist ja piimast. Foto: Jüri Seljamaa

See on puhas kiirtoit. Lisaks veel valejäätis. Ent maitseb imehea ja päästab häbist, kui magustoit on ununenud. Seepärast on tark paar banaani sügavkülmas hoida.

Klikka retseptil: Puuvilja-jogurti jäätis 

Puuvilja-jogurti jäätis. Foto: Jaan Heinmaa

Jahutav värskendav maius, mis valmib vaid 5 minutiga. Vaata kaloreid – neid pole peaaegu üldse!

Klikka retseptil: Heeringajäätis kuumade kartulitega 

Heeringajäätis kuumade kartulitega. Foto: Tarmo Virkus

Jäätis ei pea alati olema magus. Suurepärase suvise jahutuse saab jääkülmast massist, kus peaesinejaks on hoopis heeringas ja kodumaised ürdid. Tegemist on külma kastme laadse toiduga, mis sobib suurepäraselt  koos kuumade värskete kartulitega ning maitseb kõige paremini soojal suvepäeval. Midagi mõnusamat on raske välja mõelda.