Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
23. mai 2019, 08:44

Mandlipralineega rabarberikook

Rabarberikook on niigi hea, aga kui lisad sinna ka apelsinikoort ja -mahla ning krõbedat mandlipralineed, siis hoia piip ja prillid, sest valminud on midagi enneolematult maitsvat! 

Koostisosad
MANDLIPRALINEE
60 g Toasoe või
80 g Hakitud mandlid
1 dl Roosuhkur
Sool
RABARBERITÄIDIS
300 g Rabarber
2 spl Nisujahu
TAINAS
4.5 dl Nisujahu
2 tl Küpsetuspulber
0.5 tl Sool
1 tk Värskelt riivitud apelsini koor ja pressitud mahl (eraldi)
180 g Toasoe või
1.5 dl Suhkur
2 tk Muna
maitsestamata jogurtit nii palju, et koos apeslinimahlaga oleks 2 dl vedelikku

Valmistamine

12 tk

1. Sega pralinee kootisained puruseks seguks. Koori rabarberid ja lõika umbes 2 cm tükkideks, sega 2 sl jahuga. Lisa rabarberitele 100 g pralineesegu, sega läbi ja tõsta kõrvale.

2. Pane ahi 180 kraadi peale sooja. Määri 26 cm ahjuvorm võiga.

3. Taina tegemiseks ühenda jahu, küpsetuspulber, sool ja riivitud apelsinikoor. Vahusta teises kausis või suhkruga heledaks vahuks ja lisa ükshaaval munad. Lisa apelsinimahlale nii palju jogurtit, et saad 2 dl vedelikku ja sega see siis võivahu hulka. Lisa ka kuivained ja sega õrnalt tainaks. Ära liiga tugevalt ja palju sega, et tainas ei kaotaks oma õhulisust.

4. Tõsta pool tainast koogivormi, kata rabarberi-pralineeseguga ja ülejäänud tainaga. Kõige peale jaga järelejäänud pralinee.

5. Küpseta ahju keskel 45–50 minutit. Kui kook kipub pealt liiga tumedaks värvuma, siis kata see fooliumi või küpsetuspaberiga. Kui tikk jääb koogi keskele torgates kuivaks, siis on kook küps ja võid selle ahjust välja võtta. Lase enne tükkideks lõikamist 10–15 minutit jahtuda.