Bocuse d'Or Tags: võitja Artur Kazaritski meeskonnaga ja Dimitri DemjanovFoto: Tiina Kõrtsini
Toiduuudised
6. juuni 2019, 10:54

VIDEO JA GALERII | VÕITJA TEADA ! Eestit esindab Euroopa kokkade tippvõistlusel Artur Kazaritski (6)

Täna toimunud maailma ihaldatuima kulinaariakonkursi Bocuse d’Or'i Eesti vooru võitis Artur Kazaritski, kes töötab praegu 3 Michelini tärniga pärjatud restoranis Geranium, Kopenhaagenis. Võitja esindab Eestit järgmisel aastal esmakordselt Tallinnas toimuvalt Bocuse d’Or Euroopa finaalvõistlusel. 

Kokkadel tuli viie ja poole tunni jooksul valmistada kaks rooga - kalaloog angersägast ja liharooga põrsalihast. Võitjaks kuulutati Artur Kazaritski, kelle teekond kokana algas Tallinnast ja on viinud teda erinevatesse riikidesse tööle. Viimased kolm aastat töötab 3 Michelini tärniga restoranis Geranium Kopenhaagenis, kolmekordse Bocuse d’Or võitja Rasmus Kofoedi käe all. 

"Võitja oli kõigi žüriiliikmete solidaarne otsus, kõigil oli võitja osa sama tunne,” selgitas žürii esimees Dmitri Mägi, kes ise töötab 3 Michelini tärni restoranis Eleven Madison Park Yew Yorgis. “Tema töö oli tehniliselt väga tugev, maitsev ja ilus,” sõnas Mägi. 

"Tunne on suurepärane! Olen väga õnnelik – see on unistuse täitumine. Mul on suur au olla valituks, kes esindab Eestit, minu riiki Bocuse d’Or'il,” sõnas võitja, Artur Kazaritski tunnustust vastu võttes. Võitjale oli välja pannud 10 000 eurot koolitusraha EtsNord. 

Võistluste peakorraldaja Dimitri Demjanov sõnul on Eesti kokad väga heal tasemel, motiveeritud ja näidanud end ka rahvusvaheliselt suurepäraselt.

 “Rõõm, et nad tulevad ikka koju tagasi ja seisavad Eesti köögi eest,” sõnas ta. “Töötame kõik koos selle nime, et Eesti oleks maailma gastronoomiakaardil tugevalt esindatud,” lisas Demjanov. 

Bocuse d'Or on maailma kõige prestiižikam kokakunstivõistlus, mida nimetatakse sageli ka kulinaariaolümpiaks. Selle kutsus 1987. aastal ellu maailmakuulus Prantsuse meisterkokk Paul Bocuse. Inspireerituna spordiürituste kaasahaaravast atmosfäärist, otsustas Paul Bocuse korraldada meelalahutusliku vaatemängu, mille fookuses oleks kokakunst ja tippkokkade meisterlikkus.

Bocuse d'Ori finaalvoor toob iga kahe aasta järel Paul Bocuse’i kodulinna Lyoni 24 parimat kokka üle maailma, kes valmistavad pealtvaatajate silme all oma võistlustööd. Eestil on unikaalne võimalus võõrustada Euroopa võistlusvoori 2020. aasta juunis Tallinnas. 

Artur Kazaritsk

Artur Kazaritski: ilma pätsi musta leivata läheks elu raskeks  

„Olen suur rukkileiva austaja ning õnneks on seda Taanis ka piisavalt saada. Ma ilmselt ei elaks seda üle, kui mul poleks käepärast pätsi head musta leiba,“ arvab viimased kolm aastat Kopenhaagenis kolme Michelini tärniga restoranis Geranium töötanud Artur.

„Inspiratsiooni ammutan ümbritsevast keskkonnast ja loodusest, kuna veedan palju aega väljas sportides – mulle meeldib joosta, rattaga sõita ja meres ujuda. Lisaks motiveerib mind ka minu töökoht, kus mind ümbritsevad töökad ja andekad isiksused, kes suhtuvad oma töösse tõelise kirega,“ ütleb Artur. Sarnaselt konkurentidele peab ta homseks võistluseks valmistumise juures kõige keerulisemaks ajaplaneerimist. „Praktiliselt võimatu on leida kõige vajaliku jaoks piisavalt aega ning mõned asjad on juba tulnud ohvriks tuua.“ 

Bocuse d’Or Eesti kandidaadi kohale võistlesid veel:

Piret Pusse

Piret Pusse: armastan sirvida vanu kokaraamatuid  

Ligi kümmekond aastat kokaametit pidanud Piret töötab praegu Pärnu restoranis ja kaks aastat tagasi tunnistati ta aasta parimaks kokaks Eestis. 

„Raskeim osa oli leida muude toimetuste kõrvalt aega treeninguteks,“ tõdes Piret võistluste ettevalmistustest rääkides. „Mind inspireerib Eesti köök. Mulle meeldib sirvida vanu kokaraamatuid. Otsin mõne põneva retsepti ning hakkan eksperimenteerima, kuidas pakkuda seda teistmoodi või muuta tänapäevasemaks,“ ütleb Piret. 

Ühtki lemmiktoorainet kokal küll pole, aga väga meeldib talle Eesti väiketootjate tehtu nagu näiteks must küüslauk. „Hetkel kasutan kõike, mida on võimalik saada värskelt näiteks kapsast, murulauku, karulauku ja muid erinevaid aiasaadusi,“ sõltuvad Pireti hetkelemmikud paljuski ka Eesti kliimast.

Kaido Metsa Foto: Martin Ahven

Kaido Metsa: kõige ehedamad maitsed peituvad metsikutes kasvudes

„Minu lemmikuteks on varakevadised värsked metsikud kasvud looduses, sest just need sisaldavad kõige ehedamaid maitseid ning omadusi. Kevad on looduse tärkamise aeg ning just need esimesed taimevõrsed sisaldavad endas suures koguses toitaineid ja antioksüdante, et ennast suve hakul tempokalt üles kasvatada,“ ütleb restorani Juur peakokk Kaido Metsa. Ka pole tema jaoks Eestimaa loodusest suuremat inspiratsiooniallikat. „Loodus oskab luua isikupäraseid noote, mis lõpuks taldrikul harmooniliselt kokku kõlavad,“ kinnitab Kaido. 

Ivan Derizemlja: lihtsat linnuliha on tegelikult raske valmistada

„Kuna veedan suurema osa ajast köögis harjutades, siis sealt ammutan ka inspiratsiooni,“ tõdeb Ivan, kes töötab restoranis CRU. Pole ka ime, sest kööki jagab ta seal Bocuse d`Or 2015 kandidaadi Dmitri Haljukoviga. Kuid häid mõtteid annavad ka raamatud ja Eesti loodus. Lemmiktoorainetest rääkides tuleb kokale esimesena meelde linnuliha, näiteks kana või vutt. „Seda iseenesest lihtsat toorainet on siiski raske perfektselt valmistada,“ arvab Ivan. 

Alexander Gureev

Alexander Gureev: armastan kodumaist rabarberit

Oslo hotellis Bristol töötav Alexander nimetab kodumaisest kraamist oma lemmikuks rabarberit. „Kokale pakub see palju mänguvõimalusi alates küpsetamisest ja lõpetades marineerimisega. Mind inspireerivadki hooajalised saadused,“ rõõmustab ta, et praegu ongi saadaval palju värsket ja maitsvat materjali. Võistluste ettevalmistusi meenutades tõdeb Alexander sarnaselt ülejäänud kokkadele-konkurentidele, et kõige suuremaks väljakutseks osutus tasakaalu leidmine töö ja treeningute vahel.