Rabarber soolastes roogades

Foto: kollaaž: (Jaan Heinmaa, Siim Vahur, Hele-Mai Alamaa, Daisy Lappard, Britt Paju)
Toiduuudised
23. mai 2022, 14:33

10 SOOLAST ROOGA RABARBERIST: kes ütles, et see tooraine vaid magusaks kõlbab?

Idamaades ongi rabarber tuntud kui soolaste toitude algmaterjal. Ka Toidutare varamus on küllaga maitsvaid ning lihtsaid tõhusama toidu retsepte, millele rabarberi hapukas mekk krehvtisust lisab. 

Klikka retseptil: Ahjulõhe väikese tšilli, rabarberi ja ingveriga 

Ahjulõhe väikese tšilli, rabarberi ja ingveriga. Foto: Jaan Heinmaa

Värske rabarberihake koos ingveri, tšilli ja pruuni suhkruga teeb ka ahjulõhe põnevaks ja uudseks.

Klikka retseptil: Grillitud spargel ja rabarber 

Grillitud spargel ja rabarber. Foto: Jaan Heinmaa

On aeg grillid huugama panna! Grillitud rabarber ja spargel, mida kastmetesse dippida, sobivad kevadise eine alustuseks suurepäraselt. Kasuta grillimiseks üsna peenikesi rabarberivarsi, siis ei jää hapu maitse domineerima.

Klikka retseptil: Kanamaks röstitud rabarberi ja mädarõikakreemiga 

Kanamaks röstitud rabarberi ja mädarõikakreemiga. Foto: Jaan Heinmaa

Maks tahab kõrvale veidi magusat ja haput ning röstitud rabarber on nüüd ideaalne. Suviseks eineks passib selline kooslus hästi. Lisa veel maasikaid ja hõrk suveroog ongi valmis!

Klikka retseptil: Halloumi juust kuuma rabarberikastmega 

Halloumi juust kuuma rabarberikastmega. Foto: Hele-Mai Alamaa

Halloumi on laste lemmik. Lisaks saab selle abil peenema salati kokku laduda.

Klikka retseptil: Rabarberilootsikud kitsejuustuga 

Rabarberilootsikud kitsejuustuga Foto: Jaan Heinmaa

Supermõnusad vürtsika rabarberimoosi ja kitsejuustuga pirukad klaasi valge veini kõrvale. Kasuta pirukates juba varem valmiskeedetud mündiga rabarberitšatnit või keeda vürtsmoos siin antud õpetuse järgi – aega kulub vaid 10 minutit.

Klikka retseptil: Sealihavokk rabarberi ja munanuudlitega 

Sealihavokk rabarberi ja munanuudlitega Foto: Jaan Heinmaa

Rabarberi, tšilli ja ingveriga marineeritud liha muudab hiinapärase vokiroa väga põnevaks ja maitsvaks.

Klikka retseptil: Rabarberine veiselihasalat 

Rabarberine veiselihasalat Foto: Jaan Heinmaa

Esimene kevadine tärkaja rabarber ei passi mitte ainult koogi või magustoidu sisse. Oma happelisusega on ta suurepärane lisand ka marinaadi või salatisse.

Klikka retseptil: Koduselt suitsutatud part rabarberivinegretiga 

Koduselt suitsutatud part rabarberivinegretiga Foto: Britt Paju

Neile, kel koduaias suitsuahju ei ole, tundub isesuitsutatud liha tõeline luksus. Üks mõnusamaid suitsutatud lihasid on pardiliha.  Ja tegelikult on ka üks lihtne viis, kuidas ilma suitsuahjuta päris õiget suitsuparti teha. Selleks on vaja üht suuremat potti ja potikaant (pigem võtke üks vanem ja kulunud, sest pärast liha suitsutamist potti tekkinud suitsulõhnast enam lahti ei saa. Vähemalt on aga sul siis olemas üks asjalik suitsupott), lepapuidulaaste (neid müüakse üsna odavalt kotiga enamikes ehituspoodides) ning aurutusresti (selle leiate kodutarvete poodidest või kaubanduskettide tööstuskaupade osakonnast). Niisiis, kui eelnevalt mainitud asjad on varutud, võib suitsutamine alata!

Klikka retseptil: Rabarberimarinaadis seakarbonaad naadi-kartulivormiga 

Rabarberimarinaadis seakarbonaad naadi-kartulivormiga. Foto: Siim Vahur

Esimesed naadid on maitsvad nagu kevad ise. Suurte naatide varjus kasvavad pisemad naadid on aga magusad, et mitte öelda pisut imala mekiga. Kui sul pole plaanis neid kohe pirukasse saata, korja pikema varrega taimed ning pane need vaasi. Nii võid silmailu alles mõne päeva pärast pirukaks vormida.

Klikka retseptil: Kanasalat rabarberi ja maasikatega 

Kanasalat rabarberi ja maasikatega. Foto: Daisy Lappard

Anname järele kevadistele ahvatlustele. Esimesed rabarberid ja maasikad annavad päevale uut jõudu ja hoogu.