TOETA TOIDUGA SÜDANT: kui palju peaks sööma kala, kui palju liha? (2)
Rasvane kala, näiteks heeringas, lõhe, forell, makrell või tuunikala, peaks olema toidulaual vähemalt kahel korra nädalas. Kalas leiduvad oomega-3 rasvhapped vähendavad eri uuringute kohaselt südamehaigustesse haigestumise riski.
Igapäevane lihatarbimine võiks jääda kuni kahe portsjoni ulatusse, kusjuures üks portsjon võiks olla võrreldav inimese enda käelaba suurusega kui sõrmed kõrvale jätta.
Liha puhul võiks eelistada väherasvast tailiha, aga ka linnuliha, millelt on nahk eemaldatud. Ka küllastumata ehk vedelad rasvad on organismile vajalikud ja tarbitava küllastumata rasva kogus peaks olema päeva lõikes pisut suurem kui küllastunud rasva kogus.
Kasulikku rasva saab näiteks oliiviõlist, kookosrasvast, seemnetest ja pähklitest, aga kuna igasugune rasv on kehakaalu kergitav, siis on ka õli ja pähklite tarvitamisel mõõdukus omal kohal.
Piimatooted on mitmekesise toidulaua kohustuslik osa, aga võile, vahukoorele ja hapukoorele tasuks eelistada kohupiima, kodujuustu ja maitsestamata jogurtit. Kõik need valikud sobivad ka magustoiduks kui neile lisada toormoosi, mett või puuvilju.
Kommentaarid