KanahautisFoto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
29. mai 2019, 15:43

KAS TÕESTI? Jah, sa võid kasutada kokkamisel külmunud kana

Nii tavaline tunne - õhtu, kiire ja keegi unustas kanakintsud hommikul sügavkülmast sulama võtta. Või toodi sulle poest külmutatud kanakoivad? Mis nüüd saab? 

Eui midagi erilist. Ameerika toiduportaal Cooking Light ütleb, et kuigi kana TULEKS enne söögivalmistamist kenasti üles sulatada, saab ka külmunud kanatükkidest saab teha täiesti korraliku ja soodsa koduse roa. Sest mis oleks alternatiiv? Kulukas toidutellimisteenus või rämpstoit kohalikust kiirtoidukohast. Tänan, ei. 

Tee sellest külmutatud kanast ahjukana, millele võid lisada meelepärast kastet. 

Tuleb meeles pidada, et peamine oht külmunud liha küpsetamisel on see, et ahjukuumus ei jõua liha keskele. Tooreks jäänud liha aga võib olla tervisele kohtlik, kuna kuumus pole pääsenud kahjulikke baktereid hävitama. 

Ent siin on mõned nipid, kuidas külmutatud kanapalakesi, nagu näiteks koibi või kintse külmumisest hoolimata edukalt õhtusöögiks valmistada. 

1. Millisel kujul su kana on? Kui kanatiivad või kintsud on eraldi tükkidena, tuleb nende külmutatuna valmistamine kõne alla. Kui kana on ühes suures jäise kamakana, tuleb paraku oodata selle lahkusulamist või mingi muu toit leida. 

2. Külmutatud kana tuleb valmistada kas ahjus või kui pliidi peal, siis kaanega suletavas hautamispotis. 

3. Rusikareegel ütleb, et külmunud liha kokkamisel tuleb haudeaega suurendada 50 protsendi võrra. 

4. Pea meeles, et külmutatud liha hautamine ei pruugi alati sajaportsendiliselt õnnestuda - liha võib siiski jääda tuim ja mitte nii maitsev, kui tavalisel moel aeglaselt sulanud palakeste puhul. ENT - see on ikka odavam ja kasulikum kui kiirtoit väljast. 

5. Tee nii:

Pane oma kanakintsud näiteks haudepoti põhja, lisa üks valge ja punane sibul, lusikatäis punet ning näpuotsaga soola. Kalla juurde 2 klaasi puljongit (või 1 klaas puljongit ja 1 purk purustatud tomateid, kui soovid). Lisa ka veidi pipart ja mõned küüslauguküüned. Kui soovid, pane 0.5 tl tšillihelbeid ja näpuotsaga suhkurt, võid panna ka veidi Worchesteri kastet või balsamiäädikat.

Sega kõik läbi ja kata kaanega või fooliumiga. Aseta 180-kraadisesse ahju kaheks tunniks hauduma.

Kuskil 15-20 minutit enne toidu valmimist kontrolli, kuidas liha end kaane all tunneb ja lühenda-pikenda vastavalt sellele küpsemisaega.

Head isu!