Evelin Ilvese burger.Foto: Tiina Kõrtsini
Toiduuudised
28. mai 2021, 08:55

Lugu ilmus esmakordselt 02.06.2019

BURGERIHULLUS KOGUB TUURE! Hamburgerite pikk teekond kiirtoidust gurmeeroaks (+ retseptid!)

Hamburger on tänapäeval juba nii peen roog, et seda passib pakkuda ka presidendi vastuvõtul ja gurmeekokad avavad järjest buksiputkasid. Tee sinagi üks tore enda maitse järgi burks kaunist kevadpäeva tähistama.

Hamburger on tänapäeval juba nii peen roog, et seda passib pakkuda ka presidendi vastuvõtul ja gurmeekokad avavad järjest buksiputkasid. Tee sinagi üks tore enda maitse järgi burks kaunist kevadpäeva tähistama.

Maailmas jaotatakse juba ammu hamburgerid kaheks – gurmee- ja kiirtoiduvariant. Ühist on neil vaid niipalju, et mõlemad koosnevad lihast ja salatist kahe küpsetiseviilu vahel.

Tasub ka meeles pidada, et burger ei pea ilmtingimata karjuma kaugelt – ebatervislik! Selle vältimiseks tasub burgerikotlett teha väherasvasest kana või loomalihast ning kastmetes ja salatites lugeda kaloreid. See aga ei tähenda maitse pealt kokkuhoidmist. 

Hea burger on üksteist täiendavate maitsete harmoonia. Kukli magusus, kotleti täidlus ja tummisus, salatite värskus ja veidi ekstrasärtsu kastmest – kokku tuleb midagi väga nauditavat. Kuigi ajalooliselt on burger pigem kiirtoit, on ta tänapäeval muutunud osaks toidunautimise kultuurist, mida süüakse pigem aeglaselt. Põhjus ka lihtne – kui suurt ja uhket käsitööburgerit käigupealt sisse ahmida, on tulemuseks kiire pesupäev...

Aegade hämarusest

Ajalooliselt pärinebki hamburger tõepoolest Saksa linnast Hamburg. Esimesed märked selle roa kohta on kirjas aastast 1758. aastal avaldatud kokaraamatust, kus seda nimetati "Hamburgi vorstiks", mida tuli serveerida praetud leiva peal

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99