Õhtusöögi retseptid

KUNINGLIKULT TOITEV PAJAROOG: hapukapsa-vorstipada Poola moodi ehk Bigos 

Tiina Lebane, 24. mai 2019, 09:21
Hapukapsa-vorstipada Poola moodi ehk Bigos.Foto: Jaan Heinmaa
See on üks korralik ja toitev pajaroog, kuhu koos suitsuse Krakovi vorstiga saab panna mistahes häid toorvorste, mida leidub meie poelettidel rikkalikus valikus. Ja lisaks kõik muud singi-vorstijupid, mis kodusesse külmkappi aeg-ajalt seisma jäävad. Nagu selliste pajaroogade puhul ikka, muutub maitse pikalt hautades ja hiljem soojendades järjest paremaks. Süües lisa hapukoort ja rüüpa juurde õlut ning lihtne talupojatoit muutub vaat et kuninglikuks!

Kogus: seitsmele
Valmistusaeg: üle 60 min
20 minutit + 1 tund haudumiseks

Koostisosad
300 g Toorvorstid
270 g Krakowi vorst
1 tk Sibul
3 tk Küüslauguküüs
2 tk Suur porgand
1 tk Paprika
250 g Soolatud metsaseened või värsked pruunid šampinjonid
Või praadimiseks
500 g Hapukapsas
1 spl Kuivatatud majoraan
1 spl Suhkur
1 tl Sool
0.5 tl Purustatud must pipar
2.5 dl Vesi
100 g Hapukoor
Värske petersell

Valmistamine

1. Lõika toorvorstid pöidlaotsa suurusteks tükkideks ja Krakovi vorst umbes 0,5 cm paksusteks viiludeks. Koori sibul ja küüslaugud ning lõika õhukesteks sektoriteks. Koori porgandid ja viiluta, lõika puhastatud paprika paarisentimeetri pikkusteks õhemateks ribadeks. Puhasta seened ja viiluta.

2. Sulata poti põhjas või ja pruunista selles vorstitükke. Pigista hapukapsas kuivemaks ja tõsta potti vorsti juurde. Lisa kõik tükeldatud köögiviljad ja sega läbi. Lisa maitseained, vesi ja hapukoor, lase keema tõusta ja hauta seejärel madalal kuumusel kaane all umbes tund aega.

3. Serveeri koos hakitud peterselli, hapukoore ja meelepärase leivakääru või keedetud kartulitega.