Toiduuudised

ISE OLED LOHAKAS! Loe, miks äikest ei saa müredas piimas süüdistada (4)

Toidutare, 23. mai 2019, 15:18
Pikne PantherMedia / Scanpix
See tundub olevat kõikehõlmav teadmine, suisa fakt – äikeselise ilmaga läheb piim hapuks. See olla miski eriline elekter õhus, mis paneb muidu täiesti värske piima tilgastama. Tegelikkuses pole aga sellel erilist teaduslikku tagapõhja, kuigi üritatud on seda otsida juba mitu aastasada.

Erinevad katsed on tõestanud, et elekter ei mängi piima järsul hapnemisel mingit rolli, edastavad teadusportaalid Scientific American ning Sceptic Skeptics Stack Exchange.

Uuringute kohaselt on isegi tuvastatud, et kuigi elektrivoolu lasti otse piimamannergusse või piim juhiti läbi voolu all olevate torude, siis ikka ei muutunud selle sisu tilgastunuks. Vastupidi – selle piima happelisuse tase ehk värskus oli madalam kontrollpiima omast!

Teadlased on ka muianud, et kui elekter õhus peaks piima müredaks tegema, siis miks ei lüpsa lehmad petti?

Miks siis ikkagi äike piima hapuks müristab? Küsimus on ikka vanas heas põhjuse-tagajärje suhtes.

Kuna äikesele eelneb tavaliselt kuumalaine, siis tänu sellele võib juhtuda, et ka piima hoiustamiskohtades on temperatuur kõrgem. See omakorda paneb piima hapendavad bakterid kiiremini vohama. Sellest võibki juhtuda,  et inimesel tekib seos – ahhaa, müristas ja mu piim läks hapuks.

Tegelikkuses oleks aidanud piima nii-öelda kaitsta tema hoolikam säilitamine, külmkapis termostaadi võibolla veidi külmemale režiimile sättimine ning ka kallamiste vaheaegadel jahedas hoidmine. 

4 KOMMENTAARI

o
Odin 23. mai 2019, 20:28
Ma ei oska sellise artikliga ega kirjutaja tarkusega muud midagi teha kui paigutan selle libauudiste hulka.
j
JJ 23. mai 2019, 18:11
Selle kirjutise teadlased samast kategooriast nendega, kes pikaajalise uurimise tulemusena avastasid, et kõige rohkem vitamiine leidub apteekidest. Äi...
(loe edasi)
Loe kõiki (4)

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee